Τσιόδρας «εναντίον» Μητσοτάκη

Μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα συμπεραίνει ότι αρκετοί θάνατοι μπορούσαν να αποφευχθούν.

Σημαντικά ευρήματα φέρνει στο φώς έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική κοινότητα από τον Λοιμωξιολόγο και Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και τον Επίκουρο Καθηγητή Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρο Λύτρα, τα οποία «καίνε» την κυβέρνηση και καταδεικνύουν τους λάθος χειρισμούς που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενή συνδέονται άμεσα με τον αριθμό των διασωληνωμένων,

ένας αριθμός που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια του ΕΣΥ. Χαρακτηριστικό είναι ότι, η έρευνα υπογραμμίζει ότι η θνητότητα αυξάνεται κατά 25% μόλις ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάσει τα 400-499. Μάλιστα, αν ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάσει το όριο των 800 ασθενών (σήμερα βρισκόμαστε στους 700), η πιθανότητα θανάτου του ασθενή φτάνει το 57%.

Ακόμα ένα τρομακτικό εύρημα αφορά και τα νοσοκομεία εκτός Αττικής, στα οποία η πιθανότητα θανάτου φτάνει στο 35-40% σε περίπτωση διασωλήνωσης, καταδεικνύοντας το χάσμα μεταξύ των νοσοκομείων της επαρχίας με αυτά της πρωτεύουσας.

Όσον αφορά τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, οι καθηγητές διαπιστώνουν ότι η διασωλήνωση εκτός Μονάδας Εντατική Θεραπείας σημαίνει ποσοστό θνητότητας 87%. Σε αυτό το σημείο μάλιστα έρχεται και η ολική ρήξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα της βουλής διεμήνυσε πλήρως και καθέτως ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ δεν συνδέεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Ναι, είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενής σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε ΜΕΘ. Δεν έχω τέτοια ένδειξη».

Τα λόγια του Πρωθυπουργού μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση στην αίθουσα, και τον Παύλο Πολάκη να αντιδρά έντονα.

Πόσοι άνθρωποι δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους;

Σύμφωνα με την έρευνα, από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 θα είχαν αποφευχθεί αν είχαν διασωληνωθεί σε νοσοκομείο της Αττικής, το ΕΣΥ είχε συνολικά λιγότερους από 400 διασωληνωμένους και βρίσκονταν εντός ΜΕΘ.

Τον παραπάνω συλλογισμό τονίζει και με σειρά από tweets ο ένας εκ των καθηγητών της εν λόγω έρευνας, Θεόδωρος Λύτρας, ενώ τοποθετείται και για το γεγονός αν γνώριζαν οι ιθύνοντες λέγοντας πως: «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο **ανώτατο** επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.»

Άρθρο μας με @STsiodras στο @JournalSjph για θνητότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα