Συγχωνεύονται Creta Farms Foods και Λακωνική Τροφίμων

Τι προβλέπει το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης

Σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης για τις εταιρείες Creta Farms Foods και Λακωνική Τροφίμων έχει κατατεθεί στο ΓΕΜΗ, με τον Δημήτρη Βιντζηλαίο να προχωράει το πλάνο του. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την απορρόφηση της Λακωνικής Τροφίμων από την Creta Farm Foods,με την 31η Μαΐου 2021 να ορίζεται ως ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού

της πρώτης.

Η αποτίμηση της εισφερόμενης καθαρής θέσης της Λακωνικής Τροφίμων, όπως εκτιμήθηκε από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών IG AUDIT, ανέρχεται σε 4,42 εκατ. ευρώ (4.426.079,36 €). Κατόπιν της συγχώνευσης, το μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms Foods θα αυξηθεί κατά το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ(1.610.136,00 €) με την έκδοση 536.712) νέων κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ η καθεμία. Το εναπομένον ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ (2.815.943,36 €) θα αχθεί σε πίστωση του Λογαριασμού «Διαφορά υπέρ το άρτιο».

Κατόπιν της παραπάνω αύξησης, το νέο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms Foods θα ανέλθει σε 16,6 εκατ. ευρώ (16.610.136,00 €), διαιρούμενο σε 5.536.712 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 3ευρώ η καθεμία. Έτσι, η συμμετοχή των μετόχων της Λακωνικής Τροφίμων στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farms Foods θα διαμορφωθεί σε περίπου 9,70% και των υφιστάμενων μετόχων της πρώην Ιmpala Hellas σε περίπου 90,30%.

Τα διοικητικά συμβούλια των συγχωνευόμενων εταιρειών προ τείνουν ως σχέση ανταλλαγής των μετοχών της απορροφουμενης εταιρείας προς μετοχές της απορροφούσας εταιρείας, ίση με 1 μετοχή της απορροφούμενης εταιρείας προς 0,19 νέα μετοχή της απορροφούσας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της απορροφούσας εταιρείας θα διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό μετοχών που κατέχουν στην απορροφούσα.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, μέσω της απορρόφησης της Λακωνικής Τροφίμων, η Creta θα επαυξήσει τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της και θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική θέση της, ιδίως με την προσθήκη των ακινήτων που έχει στην κυριότητά της η Λακωνική (Περιστέρι Αττικής, Σπάρτη, θεσσαλονίκη), τα οποία έχουν σημαντική περιουσιακή αξία αλλά και μείζονα επιχειρησιακή σημασία, αφού σε αυτά περιλαμβάνεται εργοστάσιο παρογωγής αλλαντικών στη Σπάρτη αλλά και βιομηχανικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που η Creta Farms Foods θα μπορέσει να ενσωματώσει και να αξιοποιήσει. Επιπροσθέτως, αναφέρεται πως η Creta θα αξιοποιήσει τα προϊόντα και σήματα που σήμερα διαθέτει η Λακωνική για να διευρύνει την ποικιλία των προϊόντων που εμπορεύεται και να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά.

Όσον άφορα τη Λακωνική Τροφίμων τονίζεται πως θα ενταχθεί «σε μία ισχυρή επιχείρηση με ηγετική θέση στον κλάδο των τροφίμων, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος, ενώ τα προϊόντα της θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρύ δίκτυο διανομής και μεγαλύτερη διεισδυτικότητα σε μεγάλο αριθμό σημείων πώλησης, ενώ θα αξιοποιηθεί παραγωγικά ή/και οικονομικά η σημαντική ακίνητη περιουσία της»

H Λακωνική Τροφίμων είχε κύκλο εργασιών περί τα 20 εκατ. ευρώ το 2019 ενώ η νέα ιδιοκτήτρια της Creta Farms έχει ανακοινώσει πως οι συνολικές πωλήσεις του 2020 ανήλθαν σε 82 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για την περίοδο διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ ενώ ενισχύθηκε και η ρευστότητα της εταιρείας με 13 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα