Στουρνάρας: «Βλέπει» ως εφικτές τρεις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του 2024

Η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεδριάσουν στις αρχές Ιουνίου, αλλά παραμένει ασαφές ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, όπως λέει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε μια συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης στο Liberal είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις δύο εστίες πολέμου

σε Μ.Ανατολή και Ουκρανία, ο μεγάλος εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ - Κίνας και ιδιαίτερα η βιωσιμότητα του αμερικανικού χρέους. Εάν αυτή διαταραχθεί, τότε θα δούμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε όλο το πλανήτη.

«Βλέπει» ως εφικτές τρεις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του 2024, έπειτα και από τις προχθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό, ενώ στο μέγα ερώτημα τι θα συμβεί μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και όταν εξαντληθεί το ελληνικό «ελατήριο», απαντά «έχουμε ως Ελλάδα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας, που δεν πρέπει να χαθεί».

Βρισκόμαστε δηλαδή στην ευτυχή συγκυρία, ώστε να μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για μια συνεχή ανάπτυξη προκειμένου να συνεχίσουμε να συγκλίνουμε με την Ευρωζώνη, εφόσον κάνουμε μεταρρυθμίσεις και πετυχαίνουμε πλεονάσματα 2% το χρόνο. Επαφίεται αποκλειστικά σε εμάς: Προυπόθεση γι' αυτό είναι η διατήρηση της πολιτικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Δεν θεωρεί πιθανό να χαθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, καθώς «έχουμε πάρει τα μαθήματά μας από τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν», ενώ μιλά για ένα χρόνιο πρόβλημα της Ελλάδας, την εξάρτηση μας από τις τόσες πολλές εισαγωγές.

«Δεν είναι λογικό, για παράδειγμα, να συνεχίζουμε να εισάγουμε αγροτικά προϊόντα σε τόσο μεγάλες ποσότητες, πρέπει να δούμε πως θα αναπτύξουμε μαζικά θερμοκήπια στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά. Πηγή: Liberal.gr
Keywords
Αναζητήσεις
stournaras-vlepei-os-efiktes-treis-meioseis-epitokion-apo-tin-ekt-entos-tou-2024.htm
Τυχαία Θέματα