Στη Βουλή η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το δίλημμα: Εμβόλιο ή απόλυση

Τι ισχύει σήμερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων σε εργαζόμενους και τις συνέπειες όσων θα επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με τα όσα σχεδόν καθημερινά δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υπάρχει η δυνατότητα του εργοδότη να προβεί σε απολύσεις για σοβαρό

λόγο και ήδη σημειώνονται απολύσεις εργαζομένων οι οποίοι δεν εμβολιάζονται. Ωστόσο οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας ανατροπή των αποφάσεων και αποζημιώσεις.

Τι ισχύει στο Δημόσιο
Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει για τους κλάδους που έχει ήδη εξαγγείλει (δομές υγείας, υγειονομικούς και άλλες κατηγορίες εργαζομένων), την υποχρέωση διενέργειας του εμβολίου. Είναι αμφίβολη αν θα είναι νόμιμη η επιβολή στον ανεμβολίαστο υπάλληλο του μέτρου της αναστολής, όπως έχει εξαγγελθεί, δηλαδή της άδειας άνευ αποδοχών και είναι κάτι που μπορεί να κριθεί στα δικαστήρια.

Συμβάσεις αορίστου χρόνου
Σύμφωνα με ορισμένους εργατολόγους σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, η απόλυση ως κύρωση είναι παράνομη. Ο εργοδότης μπορεί να δώσει διάφορες ευκαιρίες. Για παράδειγμα μπορεί να χορηγήσει κανονική άδεια, ώστε ο εργαζόμενος να σκεφτεί το ενδεχόμενο του εμβολιασμού και μπορεί να προβεί σε αλλαγή καθηκόντων στις περιπτώσεις που ο εργαζόμενος εκτίθεται σε αυξημένο κίνδυνο νόσησης του κορωνοιού, ή μπορεί να εφαρμόσει τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό. Επίσης μπορεί να προχωρήσει ακόμα και στη μη καταβολή μισθού για το χρονικό διάστημα άρνησής του.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Η σύμβαση ορισμένου χρόνου συνδέεται με προϋποθέσεις με συγκεκριμένα καθήκοντα και συγκεκριμένη διάρκεια Προβλέπεται η δυνατότητα πρόωρης λήξης από τον συμφωνηθέντα χρόνο για σπουδαίο λόγο.και ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απαιτήσει ο εμβολιασμός να αποτελεί προϋπόθεση πρόσληψης. Αυτός ο όρος θα πρέπει να υπάρχει στη σύμβαση. ή να υπογραφεί νέα σύμβαση. Αν δεν υπάρχει ο όρος και ο εργοδότης απαιτήσει τον εμβολιασμό του εργαζόμενου η πρόωρη λήξη της σύμβασης λόγω άρνησης του εμβολίου είναι παράνομη.

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Τον ερχόμενο Μάρτιο στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης θα διεξαχθεί η συζήτηση μιας απολυμένης εργαζόμενης από δομή φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη τον Φεβρουάριο του 2021, δεν εμβολιάστηκε και απολύθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχε νομοθετική υποχρέωση για τον εμβολιασμό. Βέβαια ήταν εργαζόμενη σε δομή φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, η οποία τώρα συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των εργαζόμενων που θα μπουν πρώτοι στο φάσμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με νομοθετική ρύθμιση που έρχεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Η εργαζόμενη προσέφυγε στο Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι: Η απόλυση είναι παράνομη και καταχρηστική επειδή ο εμβολιασμός δεν ήταν υποχρεωτικός, ότι δεν της δόθηκε επαρκής χρόνος να αποφασίσει, τη στιγμή που στην Κρήτη είχαν προκύψει σοβαρές παρενέργειες σε εμβολιασμένους κατοίκους, ότι δεν της προτάθηκε να απασχοληθεί σε διαφορετικά καθήκοντα μη επαφής με τους τροφίμους και το κοινό, αν και υπήρχε σχετική δυνατότητα.

Η εργαζόμενη στην αγωγή της υποστηρίζει ότι ως έσχατο και αποτελεσματικό μέτρο αντί της απόλυσης θα ήταν η θέση της σε αναστολή της σύμβασης εργασίας και θα είχε το χρόνο προκειμένου να σκεφθεί εάν θα προχωρήσει ή όχι τον εμβολιασμό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα