Σε ιστορικό υψηλό το σιτάρι - Στο +77% από την αρχή του έτους

"Ο πόλεμος του Πούτιν θέτει σε κίνδυνο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα", ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας.

Σε πρωτοφανή επίπεδα κινούνται τα futures του σιταριού, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό, δείχνοντας τη σημαντική διαταραχή στις παγκόσμιες επισιτιστικές ροές την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα πλέον ενεργά futures στο Σικάγο άγγιξαν τα 13.635 δολ. το μπούσελ στην ένα, σε μια άνοδο που αντιστοιχεί σε άνοδο 77% από τις αρχές του έτους. Ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει

ένα τεράστιο σοκ προσφοράς καθώς έχουν διακοπεί οι παραδόσεις από τις εμπόλεμες περιοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% των σιτηρών παγκοσμίως, καθώς και τη βάση του ηλιελαίου.

Το σιτάρι υποχώρησε από το ιστορικό υψηλό αργότερα μέσα στην ημέρα, ωστόσο παραμένει σε εξωφρενικά ύψη. Η τελευταία φορά που τα σιτηρά κινήθηκαν προς ιστορικά υψηλά ήταν κατά την επισιτιστική κρίση του 2008, η οποία είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες σε διεθνή κλίμακα.

"Ο πόλεμος του Πούτιν θέτει σε κίνδυνο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα", ανέφερε ο Cem Oezdemir, υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, σε δήλωσή του την Τρίτη.

Μολονότι η Ουκρανία προσπαθεί να αντικαταστήσει τις μεταφορές διά θαλάσσης, που έχουν καταρρεύσει λόγω του πολέμου, με σιδηροδρομικές, οι απώλειες και οι δυσκολίες είναι εμφανείς.

Στις 14.01 ώρα Ελλάδος, το σιτάρι κατέγραψε άνοδο 2,2%, στα 13,2275 δολ. το μπούσελ στο Λονδίνο, με έντονη τη μεταβλητότητα. Πρόκειται για διπλάσιο κόστος σε σχέση με την τιμή έναν χρόνο πριν.

Keywords
Τυχαία Θέματα