Σε χαμηλό δύο μηνών ο ΡΜΙ μεταποίησης τον Φεβρουάριο

Ο PMI της μεταποίησης υποχώρησε στο 58,4, αντιπροσωπεύοντας ένα χαμηλό δύο μηνών.

Αύξηση 3,5 μονάδες σημείωση ο δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 55,8 μονάδες, από 52,3 τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 5 μηνών.

Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, με τον ΡΜΙ σε υψηλό τριών μηνών, στις 55,8 μονάδες, από 51,1

τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την IHS Markit, η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό έδωσαν ώθηση στον τομέα των υπηρεσιών, με τα ταξίδια και τον τουρισμό να επιστρέφουν στην παλιά τους δυναμική.

Αν και ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής έφτασε στο υψηλό πέντε μηνών στο 55,6, ο PMI της μεταποίησης υποχώρησε στο 58,4, αντιπροσωπεύοντας ένα χαμηλό δύο μηνών, με τους αναλυτές να εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 58,7.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτέλεσαν βαρίδι στην ανάπτυξη καθώς τα εργοστάσια δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν την ζήτηση.

Σε σχόλιό του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον ανέφερε ότι «Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκτησε δυναμική τον Φεβρουάριο καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης για πολλές υπηρεσίες, όπως ταξίδια, τουρισμό και αναψυχή, και βοήθησε στην ελάφρυνση των περιορισμών στην προσφορά»

«Ωστόσο, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν γεγονός που αυξάνει τις ανεκτέλεστες εργασίες. H ζήτηση ξεπέρασε ξανά την προσφορά,γεγονός που έδωσε στους παραγωγούς και τους παρόχους υπηρεσιών τον έλεγχο τον καθορισμό των τιμών. Ταυτόχρονα, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και οι αυξήσεις των μισθών ενίσχυσαν τις πληθωριστικές πιέσεις», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα