Σ. Ψωμάς, ΣΕΦ: Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το στόχο του 2030 για τα φωτοβολταϊκά στέγης

Ώθηση επιχειρεί να δώσει ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι και ανοίγει ηλεκτρικό χώρο 2 γιγαβάτ για τέτοια συστήματα στο δίκτυο. 

Την χαμηλή διείσδυση στα ελληνικά νοικοκυριά εν έτει 2023, αλλά και τις προοπτικές για το μέλλον τόνισε μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο ο σύμβουλος του ΣΕΦ, Στέλιος Ψωμάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 είχαν μόλις το 1,1% της νέας εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας με μόλις 10,5 μεγαβάτ, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Η εκτίμηση

του ΣΕΦ για το δυναμικό των φ/β σε στέγες στη χώρα μας δείχνει ότι ανέρχεται συνολικά σε 24 γιγαβάτ, εκ των οποίων 12,1 σε οικιακές στέγες και 11,2 σε βιομηχανικές-εμπορικές. Μάλιστα, ο κ. Ψωμάς τόνισε ότι το σενάριο "Ενεργειακής Δημοκρατίας" που επεξεργάστηκε ο ΣΕΦ δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση ως το 2030 να ξεπεράσει τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ με θετικά οφέλη για τον κλάδο και την εθνική οικονομία.

Το μερίδιο των μικρών φωτοβολταϊκών με ισχύ κάτω των 10 κιλοβάτ είναι πολύ μεγαλύτερο σε άλλες χώρες σε σχέση με το 7,2% της Ελλάδας, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 24%.

Ώθηση επιχειρεί να δώσει ο νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι και ανοίγει ηλεκτρικό χώρο 2 γιγαβάτ για τέτοια συστήματα στο δίκτυο. Παράλληλα, το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη επιχορηγεί νοικοκυριά και αγρότες, ενώ το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει εγκατάσταση μπαταριών σε 100.000 συστήματα ισχύος 1.000 μεγαβάτ ως το 2030.

Μια ακόμη εξέλιξη είναι ο νέος νόμος για την από κοινού αυτοκατανάλωση, όπου τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές στο ίδιο κτήριο μπορούν να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα