Ρεκόρ IPO (αρχικών δημοσίων προσφορών) το 2021 παγκοσμίως αλλά όχι αποδόσεων

Οι αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών (IPO) παγκοσμίως συγκέντρωσαν το ποσό ρεκόρ των 594 δισ. δολαρίων το 2021,

Οι αρχικές δημόσιες προσφορές μετοχών (IPO) παγκοσμίως συγκέντρωσαν το ποσό ρεκόρ των 594 δισ. δολαρίων το 2021, ακολουθώντας το ράλι τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια, αλλά και απογοητεύοντας ορισμένες φορές (ή στο σύνολο κατάμέσο όρο) τους επενδυτές με αποδόσεις τους. Νεοσύστατες εταιρείες

τεχνολογίας μέχρι εταιρείες ειδικού τύπου (εξαγοράς άλλων εταιρειών SPAC) πλημμύρισαν την αγορά, αξιοποιώντας την προθυμία των επενδυτών να τοποθετήσουν κερδοσκοπικά στοιχήματα καθώς τα χαμηλά επιτόκια και το άνοιγμα των οικονομιών χάρη στα εμβόλια για τον COVID-19 τροφοδότησαν την όρεξη για ρίσκο. .

Μερικά από αυτά τα στοιχήματα πέτυχαν. Όσοι αγόρασαν μετοχές της εταιρείας start-up Affirm Holdings Inc, που υποστηρίζεται από την PayPal Holdings Inc, μέσω δημόσιας προσφοράς 1,2 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο έχουν υπερδιπλασιάσει τα χρήματά τους, έναντι απόδοσης 25% του δείκτη S&P 500.

Όμως, πολλές μετοχές κατέρρευσαν. Η τιμή των μετοχών της σουηδικής εταιρείας παραγωγής γάλακτος για βίγκαν (vegan) καταναλωτές με την επωνυμία Oatly Group AB, η οποία συγκέντρωσε 1,4 δισ. δολάρια τον περασμένο Μάιο μειώθηκε 53%. Επίσης η τιμή των μετοχών της βρετανικής εταιρείας διανομών τροφίμων Deliveroo Plc, η οποία συγκέντρωσε 1,5 δισ. λίρες όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου τον Μάρτιο, μειώθηκε 46%.

Ο δείκτης Renaissance IPO, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση των νεο-εισηγμένων στα Χρηματιστήρια των ΗΠα εταιρειών υποχώρησε περίπου 8% το έτος, σε σύγκριση με άνοδο 25% του δείκτη S&P 500.

Ορισμένοι τραπεζίτες προειδοποίησαν ότι οι μετοχές ορισμένων από τις εταιρείες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο το 2021 εξακολουθούν να είναι υπό διαπραγμάτευση σε ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις, ακόμη και αν οι τιμές τους υποχζώρησαν μετά την δημόσια προαφορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί επενδυτές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβά λόγω της ρευστότητας.

Συνολικά 2.097 αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO), εξαιρουμένων των εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) συγκέντρωσαν 402 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 παγκοσμίως, σύμφωνα με την Refinitiv. Αυτό ήταν μια αύξηση 81% στα έσοδα και μια αύξηση 51% στον αριθμό των IPO από το 2020.

Συμπεριλαμβανομένων των SPAC, οι οποίες είναι νομικά πρόσωπα χωρίς δραστηριότητα που εξαγοράσουν άλλες εταιρείες τα έσοδα από τα IPO το 2021 έφτασαν τα 594 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Dealogic.

Οι κλάδοι όπου είχαν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε όγκους ήταν της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψη. Υπήρχαν 426 IPO τεχνολογίας εφέτος και 332 υγειονομικής περίθαλψης, που αντιπροσωπεύουν συνολικά σχεδόν το 42% των εσόδων το σύνολο των IPO που συγκεντρώθηκαν από εταιρείες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Μεταξύ των μεγαλύτερων προσφορών το 2021 ήταν της εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive Inc, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 12 δισ. δολάρια στο ντεμπούτο της στην αγορά τον Νοέμβριο, καθιστώντας την μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ μετά την την Alibaba Group Holding Ltd το 2014.

Άλλες σημαντικές προσφορές μετοχές πραγματοποίησαν η κινεζική εταιρεία διαδικτυακών βίντεο Kuaishou Technology, με έσοδα 5,4 δισ. δολαρίων και ο κορεατικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Coupang Inc, που συγκέντρωσε 4,6 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, τα ειδικού τύπου νομικά πρόσωπα SPAC, που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο κυρίως της Νέας Υόρκης συγκέντρωσαν συνολικά περίπου 160 δισ. δολάρια εφέτος, αντιπροσωπεύοντας το 28% των συνολικών εσόδων που συγκεντρώθηκαν από τις δημόσιες προσφορές (IPO) στις ΗΠΑ.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο SPAC, Defiance Next Gen SPAC Derived ETF, έχει χάσει το 25% της αξίας του μέχρι σήμερα.

Σε ότι αφορά τις προγραμματισμένες δημόσιες προσφορές για το 2022 αναμένονται η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit, η startup τεχνολογίας μεταφορών Via, ο κατασκευαστής λογισμικού Cohesity και η εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων TPG.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα