Πρακτικά Fed: Πιθανές οι μειώσεις επιτοκίων, αλλά ο δρόμος είναι άκρως αβέβαιος

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τον καθορισμό των επιτοκίων συμφώνησε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σταθερό σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%.

«Πιθανές» χαρακτηρίζουν τις μειώσεις επιτοκίων του 2024 οι αξιωματούχοι της Federal Reserve σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής FOMC του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι ίδιοι παρέχουν ελάχιστα στοιχεία για το πώς και το πότε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, παραμένοντας φειδωλοί στις προβλέψεις τους για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας

των ΗΠΑ. Σημειώνουν, παράλληλα, ότι οι "ανοδικοί κίνδυνοι” μειώνονται και εμφανίζοντα πιο αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο.

Ανέφεραν ότι οι παράγοντες της αλυσίδας προσφοράς που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αύξηση του πληθωρισμού ο οποίος κορυφώθηκε στα μέσα του 2022, έχουν μετριαστεί. Επιπλέον, επικαλέστηκαν την πρόοδο στην αγορά εργασίας όπου πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, παρότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της FOMC, "σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι… ένα χαμηλότερο εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα ήταν κατάλληλο μέχρι το τέλος του 2024”.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τον καθορισμό των επιτοκίων συμφώνησε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σταθερό σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις που εξέδωσαν τα μέλη της επιτροπής αναμένουν κατά πλειοψηφία τρεις μειώσεις έως το τέλος του 2024.

«Συζητώντας τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες θεώρησαν το επιτόκιο ως πιθανό στο ή κοντά στην κορύφωσή του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, αν και σημείωσαν ότι η πραγματική πορεία πολιτικής θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η οικονομία», αναφέρουν τα πρακτικά.

«Οι συμμετέχοντες τόνισαν γενικά τη σημασία της διατήρησης μιας προσεκτικής και εξαρτώμενης από δεδομένα προσέγγισης για τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και επιβεβαίωσαν ότι θα ήταν σκόπιμο η πολιτική να παραμείνει σε περιοριστική θέση για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σαφώς προς τα κάτω προς τον στόχο της Επιτροπής», αναφέρεται στα πρακτικά.

Keywords
Αναζητήσεις
praktika-fed-pithanes-oi-meioseis-epitokion-alla-o-dromos-einai-akros-avevaios.htm
Τυχαία Θέματα