Πετρέλαιο: Στα 110,23 δολάρια το Brent, στα 104,24 το αργό

Πτώση μετά τα θετικά μηνύματα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη (29/3), επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη μέρα, αφού η Ρωσία χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και τα νέα lockdown της Κίνας για τον περιορισμό

της εξάπλωσης του κορονοϊού έπληξαν τη ζήτηση καυσίμων.

Το αργό Brent υποχώρησε 2%, ή 2,25 δολάρια, για να κλείσει την ημέρα στα 110,23 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκε κατά 1,62%, ή 1,72 δολάρια, χαμηλότερα στα 104,24 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς έχασαν περίπου 7% τη Δευτέρα.

«Οι τιμές του πετρελαίου είναι και πάλι υπό πίεση στις προσδοκίες για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαλάρωση των κυρώσεων…» δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου, οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα.

Οι τιμές δέχθηκαν επίσης πίεση μετά τα νέα lockdown στη Σαγκάη για τον περιορισμό των αυξανόμενων κρουσμάτων κοροναϊού έπληξαν τη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο. Η Σαγκάη αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της κατανάλωσης πετρελαίου της Κίνας, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Τα lockdown έχουν μειώσει την κατανάλωση καυσίμων μεταφορών στην Κίνα σε σημείο που ορισμένα ανεξάρτητα διυλιστήρια προσπαθούν να μεταπωλήσουν αργό που αγοράστηκε για παράδοση τους επόμενους δύο μήνες, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές.

«Η πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19 φέρνει κάποια ανακούφιση στην αγορά πετρελαίου, έστω και ακούσια, η οποία είναι πολύ σφιχτή λόγω των διακοπών εφοδιασμού από τη Ρωσία», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν 2 δολάρια νωρίτερα την ημέρα, καθώς οι προμήθειες του Καζακστάν συνέχισαν να διαταράσσονται και οι μεγάλοι παραγωγοί δεν έδειξαν σημάδια ότι βιάζονται να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή.

Το Καζακστάν πρόκειται να χάσει τουλάχιστον το ένα πέμπτο της παραγωγής πετρελαίου του για ένα μήνα μετά τις ζημιές από την καταιγίδα στα σημεία πρόσδεσης που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή αργού από την Κοινοπραξία των Αγωγών Κασπίας (CPC), δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας.

Η ομάδα παραγωγών OPEC+ αναμενόταν επίσης να τηρήσει το σχέδιό της για μέτρια άνοδο τον Μάιο στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, παρά την άνοδο των τιμών λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και τις εκκλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους καταναλωτές για περισσότερη προσφορά.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βασικά μέλη του OPEC+, δήλωσαν ότι η ομάδα παραγωγών δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική, καθώς τους ασκείται πίεση να αναλάβουν δράση κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα