Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 2,5%, στη σκιά των επιθέσεων των Χούθι

Το πετρέλαιο τύπου Brent πρόσθεσε 2 δολάρια ή 2,5% στα 81,07 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο πάνω από 2,5% την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδό του για τον Δεκέμβριο, καθώς οι νέες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλουν ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα δια θαλάσσης. Παράλληλα, διατηρούνται οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed

από το 2024 που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση στην πετρελαϊκή αγορά.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 2,01 δολάρια ή 2,7% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 75,57 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Brent πρόσθεσε 2 δολάρια ή 2,5% στα 81,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +3,4%.

Το ράλι, παρά τον χαμηλό όγκο συναλλαγώ αφού ορισμένες αγορές είναι κλειστές λόγω χριστουγεννιάτικης αργίας, ήρθε να προστεθεί στα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, περίπου 3%, αφού οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρα Θάλασσα έχουν φέρει ανησυχία στις τάξεις των traders και ενώ οι εχθροπραξίες στη Γάζα δεν αποκλιμακώνονται.

"Υπάρχουν πολλές γεωπολιτικές εντάσεις σήμερα στη Μέση Ανατολή ... και αυτό έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία για την ασφάλεια της μεταφοράς του πετρελαίου και άλλων αγαθών", σχολίασε ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital LLC.

Οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για μια πυραυλική επίθεση την Τρίτη σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα και για μια απόπειρα επίθεσης στο Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή και την αναδρομολόγηση των πλοίων, ο εφοδιασμός δεν έχει ακόμη επηρεαστεί ουσιαστικά.

Η Maersk ανακοίνωσε την Κυριακή την επανεκκίνηση των ναυτιλιακών δρομολογίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ η γαλλική CMA CGM αυξάνει τον αριθμό των πλοίων που ταξιδεύουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ, αμβλύνοντας σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες είχαν σταματήσει να στέλνουν πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και επέβαλαν προσαυξήσεις για την επαναδρομολόγηση των πλοίων. Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέεται με τη διώρυγα του Σουέζ, μια σημαντική ναυτιλιακή διαδρομή που χρησιμοποιείται για περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Keywords
Αναζητήσεις
petrelaio-anodos-ano-tou-25-sti-skia-ton-epitheseon-ton-chouthi.htm
Τυχαία Θέματα