Πέθανε ο πρώην Πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ

Ο Λι ήταν το νούμερο 2 ηγέτης της Κίνας επι μια δεκαετία και θεωρείτο υπέρμαχος του ανοίγματος της μεικτής κινεζικής οικονομίας και των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ηλικίας 68 ετών, πέθανε σήμερα από ξαφνική ανακοπή καρδιάς, μόλις δέκα μήνες αφού εγκατέλειψε την εξουσία, αφού υπηρέτησε υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για μια δεκαετία.

Ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν στη θέση αυτή από το 2013 ωσότου έπαψε να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης του προέδρου Σι τον Μάρτιο. Ο Λι ήταν

το νούμερο 2 ηγέτης της Κίνας επι μια δεκαετία και θεωρείτο υπέρμαχος του ανοίγματος της μεικτής κινεζικής οικονομίας και των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Λι γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1955, στην ανατολική επαρχία Anhui και μέχρι το 1976 ήταν γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος μιας μικρής κοινότητας

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ήταν ο γραμματέας της πανεπιστημιούπολης του Κομμουνιστικού Συνδέσμου Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, μιας οργάνωσης που ξεκίνησαν την πολιτική σταδιοδρομία τους πρώην ηγέτες του κόμματος όπως ο Hu Jintao και ο Hu Yaobang.

Αφού υπηρέτησε σε μια σειρά από κομματικές θέσεις, ο Λι έλαβε το διδακτορικό του στα οικονομικά το 1994 από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Μετά τον Χενάν, ο Λι υπηρέτησε ως γραμματέας του κόμματος για την επαρχία Λιαονίνγκ στα βορειοανατολικά ως μέρος μιας εναλλαγής μέσω επαρχιακών θέσεων και σε υπουργεία στο Πεκίνο που προοριζόταν να προετοιμάσει τους ηγέτες. Εντάχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το 2007.

Το 2020, είχε προκαλέσει αίσθηση όταν επισήμανε πως πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έχουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από 140 δολάρια, πυροδοτώντας έντονο διάλογο για τα προβλήματα της φτώχειας και των ανισοτήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Μακριά από τις κάμερες, ο Λι ήταν γνωστό πως ασκούσε κριτική, ενίοτε σκληρή. Διπλωματικό τηλεγράφημα που αποκάλυψε το 2010 ο ιστότοπος WikiLeaks ανέφερε για παράδειγμα πως δεν θεωρούσε ιδιαίτερα αξιόπιστες τις κινεζικές επίσημες στατιστικές για την οικονομία.

Η αντικατάστασή του τον Μάρτιο από τον Λι Τσιανγκ, άλλοτε επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού στη Σαγκάη, ερμηνεύτηκε ως ένδειξη πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προώθησε περιέπεσε σε δυσμένεια, την ώρα που η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας χάνει την ορμή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα