Π. Μαρινάκης: Έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 9.327.600 ευρώ για αισχροκέρδεια - Έχουν εξοφληθεί 3.220.000 ευρώ

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η παραβατικότητα των επιχειρήσεων που ελέχθησαν άγγιξε το 8%.

Για τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ και τα πρόστιμα που έχει επιβάλει σε μεγάλες πολυεθνικές και μικρότερες εταιρείες μίλησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην σημερινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Όπως τόνισε, απατώντας σε σχετικό ερώτημα, «ως προς τους ελέγχους, επίσης έχουμε συνεχή ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή οι έλεγχοι συνολικά είναι 20.639. Οι παραβάσεις επί αυτών

των ελέγχων είναι 1.629 και έχουν οδηγήσει συνολικά σε πρόστιμα, ύψους 9.327.600 ευρώ, εκ των οποίων έχουν εξοφληθεί 3.220.000 και έχουν βεβαιωθεί, άρα είναι προς εξόφληση, 2.120.000. Δηλαδή, 5.348.000 είναι τα ποσά τα οποία εξοφλούνται και βεβαιώνονται προς εξόφληση. Ακολουθεί στα υπόλοιπα η διαδικασία των ενστάσεων και μόλις ολοκληρωθεί, υπάρχει εξόφληση. Γιατί τα αναφέρω αυτά; Γιατί πρέπει να υπάρχει λογοδοσία στους πολίτες. Να πούμε ότι η ΔΙ.Μ.Ε.Α. είναι μια Υπηρεσία που στήθηκε μετά το 2019 και λειτουργεί από το 2020. Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς εδώ μέσα και κανένας από τους συμπολίτες μας που πιστεύει ότι είτε η αισχροκέρδεια είτε οι εικονικές εκπτώσεις γεννήθηκαν μαζί με την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση. Προϋπήρχαν».

Αργότερα, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μπαίνουν τα πρόστιμα, λέγοντας «τα πρόστιμα δεν μπαίνουν με βάση τον τζίρο των εταιρειών. Τα πρόστιμα μπαίνουν με βάση την παραβατική συμπεριφορά της κάθε εταιρείας ανά προϊόν, ανά κωδικό. Παράδειγμα, αν μια εταιρεία σε 20 κωδικούς παραβιάσει τον νόμο για το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους και τα έσοδα από αυτή την παραβατική συμπεριφορά είναι Χ, το πρόστιμο είναι πολλαπλάσιο αυτού του ποσού. Αυτή είναι η φιλοσοφία των προστίμων. Γι΄ αυτό και τα πρόστιμα έχουν επιβληθεί και σε πολύ μεγάλες εταιρείες, έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα, αλλά και σε μικρότερες εταιρείες. Δεν ποινικοποιούμε τα έσοδα. «Ποινικοποιούμε» την παραβατική συμπεριφορά. Ο νόμος το ποινικοποιεί αυτό. Δηλαδή, αν μπορεί κάποιος να κερδίζει, σεβόμενος τους καταναλωτές, τον νόμο, χωρίς να αισχροκερδεί, χωρίς να εμφανίζει εικονικές εκπτώσεις, επειδή μπορεί να έχει καλύτερα προϊόντα, επειδή μπορεί να πουλά περισσότερο, αυτό δεν μπορεί να το ποινικοποιήσει μια Κυβέρνηση ή τουλάχιστον η δική μας η Κυβέρνηση. Εμείς αυτό το οποίο κάνουμε είναι, όταν βλέπουμε ότι έχουμε εικονικές εκπτώσεις, με βάση το τι προβλέπει ο νόμος, η αρμόδια Υπηρεσία να επιβάλλει πρόστιμα. Όταν βλέπουμε ότι παραβιάζεται ο νόμος που εμείς ψηφίσαμε για το μέγιστο περιθώριο κέρδους, με βάση τα έσοδα από αυτή την παράνομη συμπεριφορά, να επιβάλλουμε το αντίστοιχο πρόστιμο».

Keywords
Αναζητήσεις
p-marinakis-echoun-epivlithei-prostima-ypsous-9327600-evro-gia-aischrokerdeia---echoun-exoflithei-3220000-evro.htm
Τυχαία Θέματα