Ουκρανία: Ο «χάρτης» της χώρας σε επίπεδο δημογραφίας, οικονομίας και γεωπολιτικής θέσης

Τα χειρότερα σενάρια για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβεβαιώθηκαν.

Τα χειρότερα σενάρια για μια ρωσική εισβολή επιβεβαιώθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του στις στις 24 Φεβρουαρίου και 05:00

ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη καταδικάσει τις ρωσικές ενέργειες ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος

Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα.

Ποια είναι όμως τα βασικά στοιχεία της Ουκρανίας; Ποια είναι η πληθυσμιακή σύνθεση της χώρας; Τι κινεί την οικονομία της χώρας; Και το πιο σημαντικό, γιατί η χώρα είναι τόσο σημαντική;

Η 8η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα στην Ευρώπη

Το σύγχρονο κράτος της Ουκρανίας δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 30 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Από τότε, η χώρα έχει γίνει συχνά πρωτοσέλιδο λόγω της πολιτικής αστάθειας και της διαφαινόμενης απειλής μίας ρωσικής εισβολής.

Με πληθυσμό σχεδόν 44 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Ουκρανία είναι η όγδοη σε πληθυσμό χώρα στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός, αυτός είναι ελαφρώς μικρότερος από αυτόν της Ισπανία και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα. Οι Ουκρανοί αποτελούν σχεδόν το 78% του συνολικού πληθυσμού, ενώ οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% του πληθυσμού, καθιστώντας τους τη μεγαλύτερη ρωσική διασπορά στον κόσμο.

Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, η Ουκρανία παρέδωσε χιλιάδες ατομικά όπλα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ωστόσο, η αμυντική βιομηχανία εξακολουθεί να είναι στρατηγικά τομέας στην Ουκρανία, καθώς η χώρα εξάγει όπλα σε χώρες όπως η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Επιπλέον, η Ουκρανία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, ιδιαίτερα σε κοιτάσματα ορυκτών.

Τα σύνορα της Ουκρανίας

Η χώρα συνορεύει με τη Ρωσία τόσο στα ανατολικά όσο και στα βορειοανατολικά. Στα βορειοδυτικά, η Ουκρανία μοιράζεται επίσης σύνορα με τη Λευκορωσία - μια χώρα που είναι στενά ευθυγραμμισμένη με το Κρεμλίνο.

Στα νοτιοανατολικά βρίσκεται η Κριμαία. Το 2014, η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο και ίδρυσε δύο ομοσπονδιακά υποκείμενα, τη Δημοκρατία της Κριμαίας και την ομοσπονδιακή πόλη της Σεβαστούπολης. Η προσάρτηση καταδικάστηκε ευρέως παγκοσμίως και τα εν λόγω εδάφη αναγνωρίζονται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας ως μέρος της Ουκρανίας.

Η περιοχή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ρωσία αφού η Μόσχα εξαρτάται από τη Μαύρη Θάλασσα για πρόσβαση στη Μεσόγειο. Το λιμάνι της Σεβαστούπολης, στο νοτιοδυτικό άκρο της Κριμαίας, είναι ένα από τα λίγα λιμάνια βαθέων υδάτων χωρίς πάγο που διαθέτει η Ρωσία στην περιοχή.

Λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, η Ουκρανία επιδιώκει να μειώσει την επιρροή της Ρωσίας στην οικονομία της. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα και η Πολωνία έχουν ξεπεράσει τη Ρωσία και έχουν αναδειχθεί ως οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια.

Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής αντιπαλότητας μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα