Ολες οι προβλέψεις θέλουν το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι, εκτός από μία...

Της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προβλέπει ότι το πετρέλαιο τύπου Brent θα μειωθεί στα 77,5 δολάρια το 2022 και στα 69,4 δολάρια έως το 2024.

Οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να γίνουν ακόμα πιο έντονες στην περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου σε μία περίοδο που υποτίθεται το πετρέλαιο

θα γινόταν φθηνότερο λόγω της ενεργειακής μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειες.

Όμως, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τύπου Brent εκτινάχθηκαν 50% το 2021 ενώ αυξήθηκαν ήδη 14% το 2022 προσεγγίζοντας τα 89 δολάρια (στις 18 Ιανουαρίου 2022), που είναι υψηλά επτά ετών.

Με την παραγωγική ικανότητα περιορισμένη, τα αποθέματα χαμηλά και τη γεωπολιτική να εντείνει την κερδοσκοπία, το πετρέλαιο μπορεί να εκτοξευτεί στα 100 δολάρια, επίπεδο που προβλέπει η Goldman Sachs ότι θα προσεγγιστεί μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Μια άλλη επενδυτική τράπεζα η JP Morgan προβλέπει ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 125 δολάρια το βαρέλι φέτος και τα 150 δολάρια το 2023.

Ο φορέας άσκησης νομισματικής πολιτικής που θεωρεί ότι το brent θα υποχωρήσει είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει προβλέψει ότι το brent θα μειωθεί στα 77,5 δολάρια το 2022 και στα 69,4 δολάρια έως το 2024.

Η άνοδος του πληθωρισμού μέχρι τώρα έχει οδηγήσει ορισμένες χώρες σε αυξήσεις επιτοκίων. Είναι σίγουρο ότι εάν οι πληθωριστικές τάσεις συνεχιστούν μέσω της ενέργειας, τότε θα υπάρξουν νέες πιέσεις για αλυσιδωτές αυξήσεις σε μισθούς και για επιτάχυνση της αύξησης των επιτοκίων.

Ήδη στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός έχει φθάσει υψηλά επιπεδα εδώ και πολλών ετών, όπως στις ΗΠΑ όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτώ προσέγγισε το 7% δηλαδή κοντά σε υψηλά επιπεδα 40 ετών.

Τα στοιχεία της περασμένης Τετάρτης έδειξαν ότι ο βρετανικός δείκτης τιμών καταναλωτή προσέγγισε υψηλά επιπεδα 30 ετών.

Εάν το πετρέλαιο φuάσει sτα 100 δολάρια και παραμείνει εκεί, θα δημιουργήσει προβλήματα στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής και κυρίως στην ΕΚΤ. Διότι θα παρακινήσει τις επιχειρήσεις να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές ή τους εργαζόμενους να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς. Αυτές οι λεγόμενες δευτερογενείς επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν μια ευρύτερη πληθωριστική κίνηση που πιέζει τις κεντρικές τράπεζες να δράσουν.

Οι επιπτώσεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά στη ζώνη του ευρώ, μια άνοδος του πετρελαίου κατά 10% προσθέτει περίπου 0,5% στον πληθωρισμό, αν και οι άμεσες επιπτώσεις τείνουν να εξασθενούν γρήγορα.

Σήμερα Πέμπτη η τιμή του πετρελαίου τύπου brent στο Λονδίνο είναι στυα 87,64 δολάρια, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης ημέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα