Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το μήνυμα προς την πολιτεία και τα φαινόμενα στις κατασκευές

Αναμένεται και το πόρισμα στις τράπεζες... 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός έστειλε ένα μήνυμα προς την πολιτεία σχετικά με την υπηρεσία στην οποία είναι επικεφαλής και το μέλλον της. Ισως και το δικό του.
Ο κ. Λιανός αναφέρει πως «αν θέλει η Πολιτεία ακόμα πιο ενεργή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ας επενδύσει στην αναγκαία ανανέωση του προσωπικού της και στην προσέλκυση υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού με εμπειρία και όρεξη για σκληρή δουλειά, άμεσα, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια».


Το μήνυμα συνοδεύεται από στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της αρχής, η οποία με πολύ λιγότερα άτομα ερεύνησε πολύ περισσότερες υποθέσεις!

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο τόσο για την Αρχή όσο και για τον ίδιο - ο οποίος μπορεί να βρει δουλειά οπουδήποτε στον κόσμο λόγω υψηλής κατάρτισης - αλλά έχει έναν υποθετικό σύνδεσμό («Αν»), που δεν θα έπρεπε να υπάρχει ως προς τον καθήκον μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Βέβαια, είναι γνωστά τα προβλήματα των Αρχών όταν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση και αυτό θέλει να τονίσει ο πρόεδρος της ΕπΑν.

Τράπεζες και κατασκευές

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει γενικότερη πίεση ως προς την ένταση εργασίας σχετικά με την διεκπεραίωση υποθέσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί προσπαθεί να φέρει σε πέρας και μεγάλες υποθέσεις (την έρευνα με τις τράπεζες) ενώ γεννώνται και νέες περιπτώσεις, τις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει στην αρμοδιότητά της και γνωρίζει ήδη κάποια πράγματα. Ο λόγος για τις κατασκευές και τους δεκάδες διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται το φαινόμενο οι μεγάλοι να συγκροτούν μεταξύ τους κοινοπραξίες, να μην κάνουν προσφυγές και τα επίπεδα των εκπτώσεων να περιορίζονται σε μικρό ποσοστό.
Όλα αυτά θυμίζουν παλιές καλές εποχές και βεβαίως την είσοδο της Reggeborgh στον κλάδο με την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολήθηκε προσφάτως. Θυμίζουμε ότι αυτή η έρευνα ανέφερε επί λέξη τα εξής:

«...η συμμετοχή του εν λόγω θεσμικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο των ανταγωνιστριών εταιρειών (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ) θα μπορούσε να κριθεί προβληματική και σε επίπεδο ενδεχόμενου συντονισμού των συμπεριφορών των ανταγωνιστριών εταιρειών σε διάφορες επι μέρους αγορές όπου δραστηριοποιούνται. Ιδιαίτερα, λόγω και της ίδιας της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης από πλευράς Reggeborgh, στον κατασκευαστικό κλάδο ο κίνδυνος του συντονισμού είναι ενισχυμένος. Αναλυτικότερα, τα αντί-ανταγωνιστικά αποτελέσματα του συντονισμού προκύπτουν όταν οι ανταγωνιστές υιοθετούν μια ομοιόμορφη συμπεριφορά που οδηγεί στα αποτελέσματα αυτά, τα οποία αποκλίνουν από εκείνα που θα επικρατούσαν στην αγορά υπό συνθήκες ανταγωνισμού . Ο συντονισμός αυτός ενδέχεται να είναι είτε άμεσος είτε και έμμεσος».
Σε άλλο σημείο της ίδιας έρευνας αναφέρεται: «Σημειώνεται, ότι το ενδεχόμενο έμμεσου συντονισμού, ευδοκιμεί κυρίως σε αγορές που χαρακτηρίζονται από υψηλή συγκέντρωση και διαφάνεια και δεν προϋποθέτει επικοινωνία ή ανταλλαγή μεταξύ των ανταγωνιστριών εταιρειών ούτε την απαραίτητη παρουσία κοινών μετόχων. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η παρουσία του κοινού μετόχου, ήτοι της επενδύτριας εταιρείας Reggeborgh, θα μπορούσε να αυξάνει την διαφάνεια και διευκολύνει τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των ανταγωνιστών. Το όφελος του κοινού μετόχου από το συντονισμό των ανταγωνιστών ανάγεται στην συμμετοχή από πλευράς θεσμικού επενδυτή στη συνολική κερδοφορία που σημειώνει κάθε μία από τις ανταγωνίστριες ξεχωριστά».

Keywords
Τυχαία Θέματα