Μιχάλης Τσαούτος, EΨΑ: Καλύτερο απο τις προσδοκίες μας το 2021

Επιδόσεις καλύτερες και από εκείνες του 2019 κατέγραψε η ΕΨΑ τους θερινούς μήνες και συνολικά στο φετινό οκτάμηνο κατορθώνει να κινείται σε επίπεδα προ πανδημίας, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Μιχάλης Τσαούτος, στη συνέντευξή του μιλάει για την πορεία αυτή καθώς και για τις προκλήσεις που κρύβει η αγορά αναψυκτικών την τρέχουσα περίοδο, ενώ παράλληλα παρουσιάζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την EΨΑ. Καταθέτει την εκτίμησή του πως μέχρι το

τέλος της χρονιάς η αγορά αναψυκτικών θα έχει ανακάμψει πλήρως και τονίζει πως η ΕΨΑ πρόκειται να εστιάσει στη διεύρυνση του εξαγωγικού της αποτυπώματος και στην ενίσχυση της παρουσίας της στη μικρή λιανική. Ακόμη, υπογραμμίζει πως «για την ΕΨΑ αποτελεί πρόκληση να παραμείνει “φρέσκια” σε ιδέες και γεύσεις, χωρίς να χάσει την παράδοση ενός αιώνα που κουβαλάει το όνομά της».

Πώς έχει τρέξει το οκτάμηνο του 2021 για την εταιρεία; Πώς έχουν κινηθεί οι πωλήσεις και τα έσοδα και πώς συγκρίνονται με το «ιδιαίτερο» 2020;

Το οκτάμηνο του 2021 έχει «τρέξει» καλύτερα από τις προσδοκίες μας, στα επίπεδα του 2019. Για την ακρίβεια, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ξεπέρασαν αισθητά και τα νούμερα του 2019. Αν δεν υπήρχε το αρχικό τετράμηνο της χρονιάς που η αγορά ήταν σχεδόν κλειστή, θα μιλάγαμε για μια εντυπωσιακή χρονιά.

Ποια ήταν η εικόνα ειδικά τους θερινούς μήνες και με την επιστροφή της αγοράς HORECA;

Προφανώς, με το άνοιγμα της αγοράς η εικόνα άρχισε να επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα, με τον Ιούλιο και Αύγουστο να κινούνται καλύτερα από ό,τι ο Μάιος και ο Ιούνιος. Όσο ο καιρός είναι καλός και οι καταναλωτές προτιμούν τους εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα προχωράνε θετικά. Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί η αγορά HORECA από τον Οκτώβριο και μετά, όταν θα αρχίσουν τα κρύα. Πάντως, προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι και προς το χειμώνα θα κινηθεί η αγορά σε καλά επίπεδα.

Ποια είναι η γενικότερη εικόνα για την εγχώρια αγορά αναψυκτικών σήμερα; Ποιες απώλειες κατέγραψε λόγω της υγειονομικής κρίσης και τι εκτιμάτε για τη συνέχεια;

Σήμερα η εγχώρια αγορά αναψυκτικών ανακάμπτει από μια χρονιά με έντονη την επίδραση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Μέσα στο 2020 κατέγραψε απώλειες του 15-20%. Μην ξεχνάτε ότι από τις εταιρείες μετρήσεων έχουμε αξιόπιστα δεδομένα μόνο για τη ζεστή αγορά και δεν έχουμε αποτύπωση για την αγορά HORECA, που ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο μέσα στο 2020. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ανακάμψει πλήρως η αγορά αναψυκτικών.

Ποιες είναι οι βασικές τάσεις που καταγράφονται στο χώρο των αναψυκτικών και πρόκειται να μας απασχολήσουν περισσότερο στο άμεσο μέλλον;

Νομίζω ότι η τάση είναι προς τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη (με στέβια ή άλλα γλυκαντικά) και επίσης εκτιμώ ότι οι καταναλωτές θα προτιμούν ολοένα και περισσότερο τα αναψυκτικά με φρουτένιες γεύσεις, ξεφεύγοντας από τα κλασικά αναψυκτικά τύπου κόλα.

Τι περιλαμβάνει το πλάνο σας για τη συνέχεια; Σχεδιάζετε κάποια νέα λανσαρίσματα ή την είσοδο σε κάποια νέα κατηγορία;

Για το μέλλον θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές και να διευρύνουμε την παρουσία μας στη μικρή λιανική. Για το 2022 το μόνο σίγουρο λανσάρισμα θα είναι η νέα γεύση του Summer mix - είναι το προϊόν που βγαίνει για λίγους μήνες το καλοκαίρι και αλλάζει κάθε χρόνο. Είσοδος σε νέα κατηγορία δεν προβλέπεται μέσα στην επόμενη χρονιά. Μπορεί όμως να κάνουμε και την έκπληξη!

Το επενδυτικό σας πλάνο για τα επόμενα χρόνια σε τι ύψος θα κινηθεί και τι θα περιλαμβάνει;

Ολοκληρώσαμε πρόσφατα μια επένδυση σχεδόν 2,2 εκατομυρίων ευρώ για ανανέωση/αλλαγή μηχανολογικού εξοπλισμού, που μας επιτρέπει να αυξήσουμε τη δυναμική της παραγωγής και να μειώσουμε το κόστος. Για τα επόμενα δύο χρόνια δεν νιώθουμε την ανάγκη για κάποια μεγάλη επένδυση, εκτός από βοηθητικούς εξοπλισμούς που ίσως προστεθούν με προϋπολογισμό σχετικά χαμηλό, 100 με 200.000 ευρώ.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την εγχώρια αγορά σούπερ μάρκετ; Ποιες εξελίξεις αναμένετε στο άμεσο μέλλον;

Η εγχώρια αγορά σούπερ μάρκετ πιστεύω ότι είναι αρκετά ώριμη, αλλά δεν αποκλείω κάποιες εξαγορές ή συγχωνεύσεις στο μέλλον - ίσως και στο άμεσο μέλλον. Το θετικό είναι ότι οι «κακοί» παίκτες της αγοράς έχουν πλέον φύγει από την εξίσωση και οι εναπομείναντες είναι δυνατοί και αξιόπιστοι.

Ποιες είναι οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις που προκύπτουν από ένα τόσο ιστορικό και εδραιωμένο brand όπως η ΕΨΑ, με έντονο χαρακτήρα ελληνικότητας;

Ευκαιρίες και προκλήσεις εμφανίζονται διαρκώς και προσπαθούμε να μην τις αφήνουμε να περνάνε. Ο έντονος χαρακτήρας ελληνικότητας, που ενισχύεται από τη συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, μας βοηθάει να επικοινωνήσουμε στον καταναλωτή την αυξημένη προστιθέμενη αξία που έχει για την ελληνική οικονομία μια αμιγώς ελληνική παραγωγική επιχείρηση. Για την ΕΨΑ αποτελεί πρόκληση να παραμείνει «φρέσκια» σε ιδέες και γεύσεις, χωρίς να χάσει την παράδοση ενός αιώνα που κουβαλάει το όνομά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα