Μεγάλο πρόστιμο 1,28 δισ. στην Amazon από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ιταλίας (AGCM)

Για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην ιταλική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ιταλίας (Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato) ανακοίνωσε την Πέμπτη 9/12 ότι επέβαλε πρόστιμο 1,128 δισ. ευρώ στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon για κατάχρηση της θέσης της στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.
Σε ανακοίνωσή του ο εποπτικός οργανισμός ανέφερε ότι η Amazon είχε βλάψει τον ανταγωνσμό σε

ότι αφορά υπηρεσίες logistics του ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Η Amazon κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ιταλική αγορά υπηρεσιών διαμεσολάβησης σε αγορές, την οποία αξιοποίησε για να ευνοήσει τη δική της υπηρεσίας logistics - Fulfillment by Amazon (FBA) στο Amazon.it εις βάρος των υπηρεσιών logistics που προσφέρονται από ανταγωνιστικούς φορείς από την πλατφόρμα Amazon.co του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και για να ενισχύσει τη δική της δεσπόζουσα θέση», ανέφερε σε ανακοίνωσήτης η AGCM. .

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόσθεσε ότι θα επιβάλει στην Amazon διορθωτικά μέτρα που θα υπόκεινται σε έλεγχο από έναν διαχειριστή παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα οι εταιρείες στον ομίλου Amazon στις οποίες επιβλήθηκε το πρόστιμο είναι οι Amazon Europe Core S.à.rl, Amazon Services Europe S.à rl, Amazon EU S.à rl, Amazon Italia Services Srl και Amazon Italia Logistica S.r.l. για παράβαση του άρθρ. 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι εταιρείες έχουν συνδέσει τη χρήση της υπηρεσίας FBA και δίνουν πρόσβαση σε ένα σύνολο πλεονεκτημάτων για να αποκτήσουν ορατότητα και καλύτερες προοπτικές πωλήσεων στο Amazon.co.uk. Μεταξύ αυτών των αποκλειστικών πλεονεκτημάτων, ξεχωρίζει η ετικέτα Prime, η οποία διευκολύνει την πώληση στους πιο πιστούς καταναλωτές που είναι μέλη του ομώνυμου προγράμματος επιβράβευσης της Amazon. Η ετικέτα Prime επιτρέπει επίσης να συμμετέχετε στις διάσημες ειδικές εκδηλώσεις που διαχειρίζεται η Amazon, όπως η Black Friday, η Cyber ​​​​Monday, η Prime Day και αυξάνει την πιθανότητα η προσφορά του πωλητή να επιλεγεί ως προτεινόμενη προσφορά. Έτσι, η Amazon εμποδίζει άλλους πρμηθευτές να συσχετίσουν την ετικέτα Prime με προσφορές που δεν διαχειρίζεται η πλατφόρμα το FBA.

Με αυτόν τον τρόπο, η Amazon έχει βλάψει τους ανταγωνιστές των logistics του ηλεκτρονικού εμπορίου, εμποδίζοντάς τους να προτείνουν τα προϊόντα τους σε υποψήφιους καταναλωτές. ως παρόχους υπηρεσιών ποιότητας συγκρίσιμης με εκείνη που προσφέρει η Amazon. Αυτές οι συμπεριφορές έχουν επομένως αυξήσει το χάσμα μεταξύ της Amazon και του ανταγωνισμού και στον τομέα της παράδοσης παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της κατάχρησης, οι ανταγωνιστικές αγορές έχουν επίσης ζημιωθεί: λόγω του κόστους καθώς οι προμηθευτές που υιοθετούν τα logistics της Amazon αποθαρρύνονται από το να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η Αρχή θεώρησε ιδιαίτερα σοβαρή αυτή την καταχρηστική στρατηγική και, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη διάρκειά της, τα ήδη παραγόμενα αποτελέσματα και το μέγεθος του Ομίλου και αποφάσισε να επιβάλει το προαναφερόμενο πρόστιμο άνω του 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, για την άμεση αποκατάσταση των συνθηκών ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές, η Αρχή έχει επιβάλει μέτρα συμπεριφοράς στην Amazon που θα υπόκεινται σε έλεγχο. Η Amazon πρέπει να εκχωρήσει όλα τα προνόμια πωλήσεων και προβολής στην πλατφόρμα της σε όλους τους τρίτους προμηθευτές. Η Amazon θα πρέπει να καθορίσει και να δημοσιεύσει αυτά τα πρότυπα και, αρχής γενομένης εντός ενός έτους από την απόφαση, να μην διαπραγματευτεί με τους μεταφορείς ή/και τους ανταγωνιστές logistics operators - για λογαριασμό των πωλητών - τις τιμές και άλλους συμβατικούς όρους που ισχύουν για την εφοδιαστική των παραγγελιών τους στο Amazon.it, εκτός FBA.

Keywords
Τυχαία Θέματα