Μatrix Pack: Συνεργασία με την ΚΤΙS της Tαϊλανδής

Στόχος η δημιουργία plant-based φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων

H Kaset Thai International Sugar Corporation (KTIS), της Ταϊλάνδης καθετοποιημένος παγκόσμιος ηγέτης στην καλλιέργεια και επεξεργασία ζαχαροκάλαμου με μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες παραγωγικές δυνατότητες σε ζάχαρη παγκοσμίως, μέσω των θυγατρικών της EPPCO και EPAC και η Matrix Pack, ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να καταρτίσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας προκειμένου

να καταστούν επιχειρηματικοί εταίροι (business partners) με στόχο να παράγουν και να προσφέρουν plant based προϊόντα συσκευασίας, σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη.

Το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου συνεργασίας περιλαμβάνει την αξιοποίηση των υψηλής δυναμικότητας παραγωγικών εγκαταστάσεων του Ομίλου KTIS στην επαρχία Nakhon Sawan, το πρώτο βιοσύμπλεγμα ζαχαροκάλαμου στην Ταϊλάνδη αλλά στο εγγύς μέλλον και των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της Matrix Pack.

Ο Parphan Siriviriyakul, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου KTIS δήλωσε σχετικά: « Χαιρόμαστε που η Matrix Pack Group μοιράζεται τον ίδιο στόχο και τις ίδιες αξίες με εμάς όσον αφορά την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον προιόντων (συσκευασίες και καλαμάκια) και αυτό οδηγεί οδηγεί σε αυτό το συναρπαστικό πλαίσιο συνεργασίας που μπορεί να φέρει αυτά τα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Η τεχνογνωσία του Ομίλου Matrix Pack λειτουργεί συμπληρωματικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού του ομίλου KTIS». Πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει πως «μόλις υλοποιηθεί το πλαίσιο συνεργασίας θα προκύψει αμοιβαίο όφελος και για τις δύο οντότητες και θα δημιουργηθεί νέα αξία στην παγκόσμια βιομηχανία συσκευασίας»

Aπο την πλευρά του, ο Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου Matrix Pack, δήλωσε: «Με βάση το πλαίσιο που δημιούργησαν και οι δύο οντότητες μαζί, είμαστε ενθουσιασμένοι με τη δυναμική της ευκαιρίας που δημιουργείται για να να εξυπηρετήσουμε σε μεγάλη κλίμακα τους πελάτες μας σε παγκόσμιο επίπεδοα, με βιώσιμα προϊόντα που θα διασφαλίσουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους στη ταχέως μεταβαλλόμενη βιομηχανία συσκευασίας»

15 χρόνια δυναμικής ανάπτυξης

Η Matrix Pack, με έτος ίδρυσης το 2009, αποτελεί την πρώτη βιομηχανία στην Ευρώπη που παρήγαγε καλαμάκια από βιο-αποδομήσιμες πρώτες ύλες ήδη από το 2016 πριν από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 904/2019 «Περί μείωσης των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον» που προώθησε την αντικατάσταση των πλαστικών καλαμακίων και ειδών μίας χρήσης στην εστίαση με χάρτινα.

Με επτά μονάδες παραγωγής (ΗΠΑ, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο) και 10 κέντρα διανομής (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιαπωνία) η ελληνική Matrix Pack δραστηριοποιείται σε 61 χώρες και προμηθεύει περισσότερους από 650 πελάτες διεθνώς με 20 δισ. τεμάχια σε καλαμάκι και 1 δισ. σε καπάκια και άλλα προϊόντα από χαρτί και βιοαποδομήσιμες πρώτες ύλες ετησίως. Σημειώνεται ότι η εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών παραγωγής αλλά και στην εύρεση νέων υλικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και ταυτόχρονα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Tα συμβόλαια που έχει η εταιρεία με μεγάλους πελάτες έχουν ήδη εξασφαλίσει τζίρο 83 εκατ. ευρώ για το 2024, ενώ αναμένεται διπλασιασμός τζίρου το 2025, περίπου στα 170 εκατ. ευρώ. Το 2022 ο τζίρος ανήλθε στα 40 εκατ. ευρώ ενώ το 2023 εκτιμάται πως έκλεισε κλείσει στα 43 εκατ. ευρώ. Την τριετία 2020 -2022 η ανάπτυξη ξεπερνά το 40%, ενώ το μερίδιο που εισφέρουν οι πωλήσεις στην Ελλάδα κυμαίνεται κάτω από 10%.

Eπενδύσεις και «συμμαχίες»

Συνεχίζοντας την πορεία της προς την παραγωγή πράσινων ειδών συσκευασίας μίας χρήσης η Matrix Pack έχει ήδη ολοκληρώσει σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προσέλκυσε επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ με την είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου «South Bridge Europe Mezzanine II», εξέδωσε μακροπρόθεσμο πράσινο ομολογιακό δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε ισομερώς από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha ενώ ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας «The Paper Straw», με μονάδα παραγωγής στην Βρετανία καθώς και σημαντική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει στελέχη της, η διοίκηση σχεδιάζει νέα μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή ξένου επενδυτή το 2024, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος των αποφάσεων.

Η Matrix Pack έχει επενδύσει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, σε R&D για την ανάπτυξη καινοτόμων, ποιοτικών, ασφαλών καλαμακίων και ειδών μιας χρήσης για την εστίαση, ενισχύοντας συνεχώς την γκάμα των κωδικών της. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε την παρασκευή σε καπάκια ροφήματος από fiber, δηλαδή χάρτινο πολτό από ίνες ξύλου για ακόμα πιο περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στην Ριτσώνα η Matrix Pack παράγει χάρτινα καλαμάκια ροφήματος, χάρτινα καλαμάκια για βιομηχανική χρήση σε συσκευασίες γάλακτος και χυμών, καπάκια για ζεστά και κρύα ροφήματα από fiber δηλαδή χάρτινο πολτό από ίνες ξύλου, επιτραπέζια σκεύη τροφίμων από fiber χαρτιού και χάρτινα μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης. Τα προϊόντα της απευθύνονται σε όλους τους κλάδους τις αγοράς τροφίμων και ποτών, όπως επιχειρήσεις εμφιάλωσης ροφημάτων (βιομηχανικό καλαμάκι), μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού και καφέ (QSR), ξενοδοχεία, μπαρ, καφεστίαση και υπηρεσίες catering (Ho.Bar.Re.Ca.) και στις αγορές λιανικής (σούπερ μάρκετ και καταστήματα εμπορικά και cash-n-carry).

Keywords
Αναζητήσεις
matrix-pack-synergasia-me-tin-ktis-tis-tailandis.htm
Τυχαία Θέματα