Μακεδονικός Χαλβάς: Το νέο ρεκόρ, το American dream, ο τζίρος των 99 εκατ. και η επέτειος των 100 ετών

Τα 100 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσει στην χρονιά που γιορτάζει 100 χρόνια πορείας,  η Aφοί Χαΐτογλου, η εταιρεία που αποτελεί leader στην ελληνική αγορά όσον αφορά τον χαλβά, το ταχίνι και  το  φυστικοβούτυρο.

100 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική αγορά γιορτάζει φέτος ο Μακεδονικός Χαλβάς, που όπως ανέφεραν χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους στελέχη της εταιρείας, παράγεται με το ίδιο μεράκι και την ίδια παραδοσιακή συνταγή που έφερε η οικογένεια

Χαΐτογλου από τη Μικρά Ασία. Βέβαια, πλέον η εταιρεία που ξεκίνησε από ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής χαλβά στην Πλατεία Άθωνος στην Θεσσαλονίκη αγγίζει τζίρο 100 εκατ. ευρώ, αποτελεί leader στην ελληνική αγορά και εξάγει τα προϊόντα της σε 50 χώρες σε όλες τον κόσμο.

Τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ πωλήσεων

Όπως σημείωσε ο Ελευθέριος Χαΐτογλου, marketing director της εταιρείας, το 2023 η Αφοί Χαΐτογλου κατέγραψε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ιστορικό ρεκόρ τζίρου, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 99 εκατ. ευρώ. Επίσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι εξαγωγές της αποτελούν πάνω από 50% του συνολικού τζίρου της. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως εταιρεία την τελευταία τετραετία έχει κατορθώσει να αυξήσει κατά 50% τον κύκλο εργασιών της, αν και οι άνθρωποι της τονίζουν πως η άνοδος αυτή δεν είναι αυτοσκοπός για τους ίδιους και πως δεν επιδίδονται σε κάποιο «κυνήγι τζίρου».

Επιστρέφοντας στην περσινή χρονιά, ο κ. Χαΐτογλου επεσήμανε πως δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας λόγω του αυξημένου κόστους ειδικά όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά (αθροιστικά ξεπερνά το 35%), το οποίο δεν εξισορροπήθηκε από την σταδιακή μείωση του -διογκομένου - κόστους ενέργειας. Υπογράμμισε, όμως, πως όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να απορροφήσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό τις ανατιμήσεις αυτές.

Οι λόγοι της διαρκούς ανάπτυξης

Η εταιρεία αποτελεί τον leader της ελληνικής αγοράς όσον αφορά το χαλβά, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο ενώ μεγαλώνει σταθερά το εξαγωγικό της αποτύπωμα. Ως βασικές παραμέτρους για την αναπτυξιακή αυτή τροχιά της εταιρείας, ο κ. Χαΐτογλου περιέγραψε την ανοδική πορεία των πωλήσεων που καταγράφει το ταχίνι εντός και εκτός συνόρων, την ανάπτυξη στην κατηγορία του χαλβά που χάρη στις σχετικές μπάρες έχει κατορθώσει να «σπάσει» τα όρια της εποχικότητας της Σαρακοστής, τα νέα προϊόντα όπως ο χαλβάς με γεύση αλμυρή καραμέλα και ο χαλβάς σοκολάτα-φράουλα αλλά και οι νέες γεύσεις στο ταχίνι που λανσάρονται φέτος αλλά, φυσικά, και την άνοδο των εξαγωγών.

Το American dream και η υπερτροφή «ταχίνι»

Όπως σημειώθηκε οι εξαγωγές προσφέρουν πλέον πάνω από 50% του τζίρου της εταιρείας με την Αμερική να αποτελεί πια την πιο σημαντική αγορά εκτός συνόρων για την Aφοί Χαΐτογλου. Από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προκύπτει το 40% του τζίρου των εξαγωγών της εταιρείας, η οποία διαθέτει παρουσία στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού με προϊόντα χαλβά, ταχίνι και παστέλια τόσο στην κατηγορία των επώνυμων brands όσο και στα Private Label. Το ταχίνι, για το οποίο έχει δημιουργηθεί το brand Little Βrother στις ΗΠΑ, είναι το προϊόν που αναπτύσσεται ταχύτερα στην Αμερική, ακολουθώντας την πορεία που καταγράφει και στην Ελλάδα αλλά και γενικά, αξιοποιώντας την στροφή των καταναλωτών προς πιο υγιεινά spreads και την αναγνώριση του ως μια μορφή «superfood». Πολύ υγιεινό θεωρείται και το φυστικοβούτυρο, το οποίος όμως δεν μπορεί να εξάγει στις ΗΠΑ η Aφοί Χαΐτογλου λόγω δασμών.

Παρά την ανοδική πορεία όμως στις ΗΠΑ και το γεγονός πως η εταιρεία κάθε χρόνο καταγράφει βελτίωση επιδόσεων και στον Καναδά, οι άνθρωποι της σημειώνουν πως μπορεί να είναι πολύ ευχαριστημένοι με την θέση της εκεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουν πως έχει φτάσει το ταβάνι. Η περαιτέρω ανάπτυξη εκτός συνόρων αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για την Aφοί Χαΐτογλου τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, όπου η Αγγλία ξεχωρίζει καθώς έχει επιτευχθεί εξαιρετική τοποθέτηση στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων της χώρας, με προϊόντα της εταιρείας να βρίσκονται σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκες. Ανταγωνισμός εκτός Ελλάδας υπάρχει από εταιρείες με έδρα το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Τουρκία, αλλά όπως επισημάνθηκε η παραγωγή των προϊόντων της Aφοί Χαΐτογλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί σαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς παρά τα υψηλότερα κόστη που επιβάλλει αποτελεί λόγο προτίμησης χάρη στην υψηλή εμπιστοσύνη, που υπάρχει από πλευράς των καταναλωτών για τις προδιαγραφές ποιότητας.

Τα φωτοβολταικά και η ακρίβεια

Η εταιρεία αυτή την περίοδο προχωρά σε εγκατάσταση φωτοβολταικών πάνελ στις εγκαταστάσεις της στο Καλοχώρι αλλά δεν έχει σχέδια για νέες επενδύσεις σε παραγωγικές υποδομές. Σημειώνεται πως πριν μια δεκαετία είχε ολοκληρώσει επενδυτικό πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της, που ακόμη καλύπτει τις ανάγκες της. Παράλληλα δεν εξετάζει τυχόν εξαγορές

Σχετικά με την ακρίβεια στην αγορά, ο κ. Χαΐτογλου επεσήμανε πως επηρεάζει όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως ανέφερε, πρέπει να προσαρμόζουν την τιμολογιακή πολιτική τους στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Επίσης τόνισε πως η εταιρεία θεωρεί ευπρόσδεκτα τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και είναι θετική απέναντι στο Καλάθι της Σαρακοστής.

Νέα εικόνα στα 100 χρόνια

Φέτος, ο Μακεδονικός Χαλβάς έχει νέο λογότυπο και συσκευασίες, οι οποίες ανανεώνουν την εικόνα του με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοσή του, υπενθυμίζοντας την πορεία που έχει διανύσει από το 1924 έως σήμερα. Παράλληλα με αφορμή την επέτειο, η εταιρεία, πρωτοστατεί στην ίδρυση του Κέντρου Διατροφής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος, με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της υγιεινής, ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής.

Keywords
Αναζητήσεις
makedonikos-chalvas-to-neo-rekor-to-american-dream-o-tziros-ton-99-ekat-kai-i-epeteios-ton-100-eton.htm
Τυχαία Θέματα