Καραβίας (Eurobank): Θετικά μηνύματα για την πιστωτική επέκταση - Διανομή μερίσματος

Η Τράπεζα στοχεύει στην αύξηση των χρηματοδοτήσεών της στο μέτωπο των δανείων,  στη χρηματοδότηση ευκαιριών διεύρυνσης της παρουσίας σε διεθνές επίπεδο και  στην επιβράβευση των μετόχων της.

Η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί προτεραιότητά μας. Την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών 1,4% φέτος θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά το επόμενο έτος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, τόνισε ο ceo της Eurobank

κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου και εννεαμήνου.

Όπως ανέφερε η διανομή μερίσματος το 2024 (για τα κέρδη του 2023) με καταβολή μετρητών, είναι ένα επιπλέον βήμα επιστροφής κεφαλαίου, συμπληρωματικά με την επαναγορά του 1,4% των μετοχών από το ΤΧΣ.. Μάλιστα η μερισματική πολιτική συζητείται στη διανομή του 25% των κερδών της φετινής χρήσης.

Όπως αναφέρθηκε, η Τράπεζα στοχεύει στην αύξηση των χρηματοδοτήσεών της στο μέτωπο των δανείων, στη χρηματοδότηση ευκαιριών διεύρυνσης της παρουσίας σε διεθνές επίπεδο και στην επιβράβευση των μετόχων της

Ο κ. Καραβίας έστειλε θετικά μηνύματα στους αναλυτές για την πορεία της πιστωτικής επέκτασης, με τη Eurobank να περιμένει αύξηση νέων εκταμιεύσεων, που η Τράπεζα πέραν μιας ισχυρής κεφαλαιακής ενίσχυσης, πέτυχε να χαμηλώσει το δείκτη NPE κάτω από το 5% (4,9), που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 ετών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank ο δείκτης NPE αναμένεται στα τέλη του 2023 να υποχωρήσει στο 4,5% και κάτω από το 4% τα επόμενα 3μηνα μέσω της πώλησης ενός μικρού πακέτου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Για τυχόν νέα NPE η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι η ποιότητα των κεφαλαίων συνεχίζει να είναι εξαιρετική καθώς οι νέες εισροές είναι μικρές της τάξης των 27 εκατ ευρώ για το τρίτο 3μηνο.

Όπως ενημέρωση ο Φωκίων Καραβία, τα ενήμερα δάνεια που ήδη αυξήθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσουν το επίπεδο του 1 δισ. ευρώ (νέες εκταμιεύσεις) στο τέλος του έτους, ακολουθώντας ένα ρυθμό χορηγήσεων περίπου 300 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο.

Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στη χρηματοδότηση των πελατών μας, με την πλήρη αξιοποίηση των ανταγωνιστικών όρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε.

Πέρα από την οργανική ανάπτυξη, στοχεύουμε στη βέλτιστη χρήση του πλεονάζοντος κεφαλαίου μας, διερευνώντας ευκαιρίες ενίσχυσης της παρουσίας μας στις βασικές αγορές μας, όπως η συμφωνία περαιτέρω αύξησης του ποσοστού μας στην Ελληνική Τράπεζα, που τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων των Εποπτικών Αρχών, τόνισε ο κ. Καραβίας. Ειδικότερα, επισήμανε τη σημαντική η συμβολή του διεθνούς δικτύου του Ομίλου στα συνολικά αποτελέσματα της Τράπεζας, καθώς κέρδη ύψους 342 εκατ. ευρώ προήλθαν από το εξωτερικό και μάλιστα σε αυτά δεν έχει συνυπολογισθεί η συμμετοχή της δραστηριότητας στην Κύπρο, όπου η Τράπεζα σήμερα διαθέτει το 29% της Ελληνικής Τράπεζας και περιμένει την έγκριση των Αρχών για το υπόλοιπο ποσοστό, με το οποίο θα φθάσει να ελέγχει το 55,7% της κυπριακής τράπεζας. Θεωρητικά, η Ελληνική θα παρουσιάσει φέτος κέρδη περίπου 300 εκατ. ευρώ και με βάση τον υπολογισμό αυτό και τη συμμετοχή της Eurobank σε ποσοστό πάνω από 50%, μπορεί κανείς να υπολογίζει τα επιπλέον έσοδα στον ενοποιημένο ισολογισμό.

Τέλος, η Eurobank δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια νέα έκδοση ομολόγου εντός του 2023 καθώς έχει καλύψει τις ανάγκες των MERL. Την επόμενη χρονιά θα εξετάσει τις συνθήκες στις αγορές για την έκδοση ομολόγου Tier II, η οποία θα χρηματοδοτήσει τον τίτλο που έχει λάβει η τράπεζα από το ελληνικό δημόσιο. Τα στελέχη απέκλεισαν το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου AT1.

Keywords
Αναζητήσεις
karavias-eurobank-thetika-minymata-gia-tin-pistotiki-epektasi----dianomi-merismatos.htm
Τυχαία Θέματα