Καλλυντικά: Σε άνοδο οι ελληνικές εταιρείες το 2023 - Εκτιμήσεις για ανάπτυξη 4-7% το 2024

Παρόλαυτα ο κλάδος εξακολουθεί να έχει δυναμική και να προωθεί νέα προϊόντα. 

Την ώρα που το καλάθι του νοικοκυριού όλο και συρρικνώνεται σε μέγεθος και μεγαλώνει σε αξία, τα ελληνικά και εν γένει ο κλάδος των καλλυντικών στη χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκει το δρόμο του στην κατανάλωση και το 2023, αν και για το 2024, κατά όσα αναφέρονται από τους αρμόδιους φορείς, αναμένονται μειωμένες πωλήσεις λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Χαρακτηριστικές είναι οι επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών για το 2022 και

για τους πρώτους μήνες του 2023, στον απόηχο, μάλιστα της πανδημίας.

Η Dust n Cream, η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη που πλησιάζει τον τριψήφιο αριθμό καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒusinessNews.gr, σε ανοδική τροχιά τους πρώτους μήνες του 2023, έχοντας ανακτήσει το έδαφος μετά την πανδημία, την ώρα που σχεδιάζεται από τα στελέχη της η ‘’απόβασή'' της σε νέα αγορά του εξωτερικού, μετά από αυτή της Κύπρου, μέσα στην επόμενη χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από την διοίκηση, το 2022 έκλεισε θετικά σημειώνοντας ανάπτυξη πάνω από 25%. Συγκριτικά, δε, με το 2022, το 1ο τετράμηνο του 2023 «έτρεξε» με +30% ανάπτυξη.

Σε τροχιά ανόδου κινήθηκε το 2022 και η Aromca με βασικό της το brand καλλυντικών Erre Due, η οποία έκλεισε την περασμένη χρονιά με τζίρο 8,6 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 6,6 εκατ. ευρώ το 2021.

Αυξητική τάση είχαν και τα αποτελέσματα της εταιρείας καλλυντικών Τοmmy G με επικεφαλής τον Θωμά Γαβρίλη, μίας εταιρείας που αυξάνει συνεχώς και το μερίδιο εξαγωγών της. Κατά όσα αναφέρουν τα οικονομικά της αποτελέσματα, ο τζίρος του 2022 έκλεισε στα 10,3 εκατ. ευρώ, πάνω από 30% αυξημένος συγκριτικά με τα 7,3 εκατ. ευρώ του 2021. To μικτό αποτέλεσμα της εταιρείας, εξάλλου, σημείωσε ανοδική πορεία επίσης, αγγίζοντας τα 6,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 4,9 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ η Tommy G παρακολουθεί το 2023 και το υπόλοιπο του έτους με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σε θετικό έδαφος βρίσκεται εξάλλου, και η εταιρεία La Vie en Rose της Δήμητρας Κατσαφάδου, η οποία σύμφωνα με τον ισολογισμό της που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες, ο κύκλος εργασιών το 2022 ανήλθε σε 21,55 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 14% σε σχέση με τα 18,9 εκατ. ευρώ του 2021. Το, δε, μικτό αποτέλεσμα ανήλθε στο ποσό των 17,1 εκατ. ευρώ γνωρίζοντας άνοδο 20,3% σε σχέση με τα 14,2 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 30% και ξεπέρασαν τα 12,3 εκατ. ευρώ, όταν το 2021 είχαν κυμανθεί περί τα 9,4 εκατ. ευρώ. Ανάλογη άνοδο 30% γνώρισαν και τα κέρδη μετά φόρων που ανήλθαν σε 9,6 εκατ. ευρώ από 7,3 εκατ. ευρώ το 2021.

Την ίδια στιγμή, θετική αίσθηση για τους πρώτους μήνες του 2023 υπάρχει και από την εταιρεία Frezyderm της οικογένειας Aναστασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒusinessNews.gr, ο τζίρος του 2022 θα είναι σε θετικό πρόσημο σε σχέση με το 2021, ενώ διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται για τους πρώτους μήνες του 2023.

ΠΣΒΑΚ: Η πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό μειώνει την κατανάλωση

Παρά την θετική πορεία του κλάδου το 2023, τα σήματα κινδύνου λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ωστόσο, είναι παρόντα και θα επηρεάσουν και την ερχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από τον αρμόδιο σύνδεσμο για τον κλάδο, ΠΣΒΑΚ «ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα της αγοράς αλλά και στον κλάδο των καλλυντικών, είναι οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές οι οποίες πιέζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, παρότι η κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς δε βρίσκεται στις κατηγορίες με τις υψηλότερες αυξήσεις. Όταν όμως οι καταναλωτές βλέπουν αυτές τις αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, προχωρούν σε περικοπές εξόδων και γενικότερα οικονομία».

Αυτό που δε. τονίζεται από τον σύνδεσμό είναι ότι «οι καταναλωτές να ψάχνουν για προσφορές και εκπτώσεις, και κάνουν έρευνα πριν προβούν σε αγορές. 3 στους 10 μάλιστα ενημερώνονται συνέχεια για τις προσφορές που έχει η κάθε αλυσίδα σουπερμάρκετ και πηγαίνει σε διαφορετικά σουπερμάρκετ για να πάρει τα είδη που βρίσκονται σε προσφορά εκείνη την ημέρα, ενώ 4 στους 10 αλλάζουν κάποιες φορές σούπερ μάρκετ προκειμένου να εκμεταλλευτούν κάποια προσφορά».

Συνεπώς οι καταναλωτές περιμένουν από τις εταιρίες να προσαρμοστούν στις ανάγκες τους και να συνεχίσουν τις προσφορές, εκπτώσεις και προωθητικές ενέργειες προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η βιωσιμότητα στη βιομηχανία καλλυντικών. Η υπερβολική συσκευασία, η πλαστική ρύπανση και η μη βιώσιμη κατανάλωση πόρων έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και απαιτούν δράση από την βιομηχανία και τους καταναλωτές.

Σε αυτό το πλαίσιο οι εκτιμήσεις για τις συνολικές πωλήσεις του κλάδου για το 2024 είναι λιγότερο ευοίωνες απ΄ό,τι το 2023, καθώς από 8-10% για την τρέχουσα χρονιά, μειώνονται στο 4-7%.

Παρόλαυτα, όπως αναφέρει ο ΠΣΒΑΚ, «ο κλάδος των καλλυντικών είναι μια εξαιρετικά δυναμική και αναπτυσσόμενη βιομηχανία που συνεχώς εξελίσσεται. Η βιωσιμότητα και η προσήλωση σε βιώσιμες πρακτικές αναμφίβολα αποτελούν κεντρικές τάσεις, καθώς οι καταναλωτές ενδιαφέρονται ολοένα περισσότερο για την επιλογή προϊόντων που είναι καλά για το περιβάλλον και την υγεία τους».

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ως σημαντικές κατηγορίες σε ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά την περιποίηση της επιδερμίδας, αλλά και των μαλλιών με καινοτόμες θεραπείες.

Al. Delfini (L’Oreal Ηellas): Αγορά με περιθώρια ανάπτυξης η Ελλάδα

Πάντως, πέρα από τις ελληνικές εταιρείες καλλυντικών και οι πολυεθνικές, παρά το δυσοίωνο οικονομικό πλαίσιο, βλέπουν περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο των καλλυντικών για τη χώρα μας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στο BusinessNews.gr της νέας General Manager της L’ Oreal Hellas Αlessandra Delfini στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης: «Οι προοπτικές για περαιτέρω άνοδο του brand στην Ελλάδα είναι σε θετικό έδαφος, καθώς τόσο οι Έλληνίδες όσο και οι Έλληνες, ακόμα και σε αυτές τις περιόδους της οικονομικής στενότητας δείχνουν ότι θέλουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και δεν θα στερηθούν τα προϊόντα ομορφιάς. Από τον λίγο καιρό που βρίσκομαι στη χώρα, παρατήρησα ότι οι Ελληνίδες έχουν πολύ όμορφο δέρμα, που σημαίνει ότι το περιποιούνται, ενώ χρησιμοποιούν πολύ μακιγιάζ, σε αντίθεση πχ με τις Γαλλίδες ή τις Ιταλίδες που προτιμούν λίγο πιο φυσικό λουκ. Εντύπωση, επίσης, μου έκανε το γεγονός ότι και τα ανδρικά προϊόντα είναι σε άνοδο χρονιά με τη χρονιά, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια δυναμική σε αυτόν τον κλάδο που δεν θα σταματήσει εύκολα. Ως εκ τούτου, είμαι αισιόδοξη για την πορεία του brand στη χώρα το 2024»

Keywords
Αναζητήσεις
kallyntika-se-anodo-oi-ellinikes-etaireies-to-2023---ektimiseis-gia-anaptyxi-4-7-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα