Εξυγίανση Folli Follie: Μπλόκο από Κουτσολιούτσο (με εξώδικο σε Σταϊκούρα) και QQuant

Συζητήθηκε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της Folli Follie

Δυσάρεστες εκπλήξεις στην εξυγίανση της Folli Follie επεφύλασσε η συζήτηση της 20ης Οκτωβρίου 2021 του σχεδίου εξυγίανσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

για την επικύρωση της συμφωνίας, καθώς προέκυψε οφειλή της εταιρείας προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πάνω από 10 εκατ. ευρώ, η οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο εξυγίανσης! Στο παιχνίδι έχει ξαναμπεί η οικογένεια του ανθρώπου που οδήγησε την εταιρεία στο αδιέξοδο, δηλαδή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ο οποίος μέσα από τη φυλακή απέστειλε εξώδικο προς το ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένο προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για να δηλώσει ότι η συμφωνία εξυγίανσης είναι ενάντια στα συμφέροντα του δημοσίου. Κι αυτό γιατί οι μετοχές του 21,16% έχουν δεσμευθεί όπως και τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία υπέρ του ελληνικού δημοσίου ενώ με το σχέδιο εξυγίανσης θα υποστεί απομείωση της συμμετοχής του ο ίδιος και το ελληνικό δημόσιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εγκαλεί το ελληνικό δημόσιο το οποίο ενώ κλητεύτηκε σε προηγούμενη δίκη που συζήτησε το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης, δεν παραστάθηκε. Να σημειωθεί πως ούτε χθες το ελληνικό δημόσιο παραστάθηκε ως όφειλε.

Εκτός όμως από την περίπτωση της απαίτησης του ελληνικού δημοσίου για την οποία δεν δείχνουν μεγάλη ζέση οι αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει ένα ακόμα εμπόδιο, όπως προέκυψε κατά τη συζήτηση στο δικαστήριο. Κύρια παρέμβαση έκανε η εταιρεία QQUANT MASTER SERVICER Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται απαιτήσεις και κόκκινα δάνεια της Attica Bank, μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού «ASTIR NPL FINANCE 2020-1 DESIGNATED ACTIVITY COMPANY». Η εταιρεία αυτή έχει απαίτηση άνω του 1,3 εκατ. ευρώ και είναι ενυπόθηκος πιστωτής της Folli Follie έχοντας εγγράψει προσημείωση σε ακίνητο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πληρεξούσιου δικηγόρου της Αργύριου Αργυριάδη θίγεται από τη συγκεκριμένη συμφωνία τόσο γιατί έρχεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με εκείνη που θα βρίσκονταν ακόμη και εάν πτώχευε η εταιρία (σύμφωνα με το
σχέδιο εξυγίανσης λαμβάνει το 8,4% της απαίτησής της, ενώ σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης θα εισέπραττε το 65% της απαίτησής της).
Επιπρόσθετα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της παρεμβαίνουσας, η συμφωνία αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο πιστωτές που έχουν ομοειδείς απαιτήσεις και συνεπώς ενώ θα έπρεπε να υπάγονταν σε ομοιόμορφες ρυθμίσεις, αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Στο δικαστήριο ακούστηκαν ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους η FF συνεχίζει να δημοσιεύει ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις οι οποίες δεν αποτυπώνουν τις εγγυήσεις που έχει χορηγήσει υπέρ τρίτων. Επίσης ακούστηκαν ισχυρισμοί ότι η Folli Follie επιχειρεί μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης να μεταβιβάσει ακίνητα που τελούν σε κατάσταση δέσμευσης είτε βάσει διάταξης ανακριτή είτε πράξης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Να θυμίσουμε πως χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συζητήθηκε το τροποποιημένο σχέδιο εξυγίανσης και συγκεκριμένα η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της FOLLI-FOLLIE ΑΕ, η οποία στοχεύει στη διάσωσή της και την ικανοποίηση μέρους των απαιτήσεων των πιστωτών (κυρίως ομολογιούχων του εξωτερικού) που υπερβαίνουν το ποσό των 520 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται η μεταφορά του ενεργητικού (ακίνητα, χρηματικά διαθέσιμα, μετοχές, σήματα, δικαιώματα κλπ) σε δύο νέες εταιρίες που θα συσταθούν στο εξωτερικό – και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο - συμφερόντων των ίδιων των ομολογιούχων.
Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν οι ίδιοι οι ομολογιούχοι πιστωτές και μέρος των εργαζομένων, ασκώντας πρόσθετη παρέμβαση.
Κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας τάχθηκαν, ασκώντας κύρια παρέμβαση, μερικές πιστώτριες εταιρίες, όπως η QQuant και η ίδια η οικογένεια Κουτσουλιούτσου.

Τη Folli Follie εκπροσώπησε η δικηγορική εταιρία Ποταμίτης – Βεκρής (παραστάθηκε στο δικαστήριο ο εταίρος αυτής Κωνσταντίνος Παπαδιαμάντης και η Κατερίνα Ανδρουλάκη), την Quant εκπροσώπησε η δικηγορική εταιρία Αργυριάδης & Συνεργάτες (παραστάθηκε ο διευθύνων εταίρος Αργύριος Αργυριάδης) και την οικογένεια Κουτσουλιούτσου ο καθηγητής Νομικής Γεώργιος Γεωργιάδης.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα