Εθνική Τράπεζα: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών - Υπερκάλυψη κατά 8 φορές για το 20+2% του ΤΧΣ

Το τίμημα ανά μετοχή διάθεσης εκτιμάται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, να αγγίξει το ανώτατο όριο του εύρους τιμών, δηλαδή κοντά στα 5,44 ευρώ

Υπερκαλύφθηκε κατά 8 φορές η δημόσια προσφορά για τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λίγο μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών,

αντλώντας περισσότερα από 8 δισ. ευρώ σε προσφορές. Πάνω από 500 εκατ. είναι οι προσφορές από τους επενδυτές της εγχώριας λιανικής αγοράς (retail).

Σύμφωνα με το Reuters, οι προσφορές ήταν τουλάχιστον επταπλάσιες του προσφερόμενου ποσοστού, έως σήμερα το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν κλείσει το βιβλίο προσφορών. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η ζήτηση για το μερίδιο του ΤΧΣ στην Εθνική καλύφθηκε περισσότερο από έξι φορές την Τρίτη, κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας του book building.

Ως αποτέλεσμα, σήμερα το πρωί 16/11, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αύξησε τον συνολικό αριθμό των προσφερόμενων μετοχών, αλλά και την κατώτατη τιμή προσφοράς για το ποσοστό του στην Εθνική Τράπεζα, μετά την εκρηκτική ζήτηση που εκδηλώθηκε για την τράπεζα.

Συνολικά θα διατεθεί το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και τα έσοδα για το δημόσιο θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Επόμενο «βήμα» είναι η συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΧΣ προκειμένου να λάβει οριστική απόφαση πώλησης του μεριδίου του, με βάση τα δεδομένα της προσφοράς.

Το τίμημα ανά μετοχή διάθεσης εκτιμάται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, να αγγίξει το ανώτατο όριο του εύρους τιμών, δηλαδή κοντά στα 5,44 ευρώ - κάτι που θεωρείται απολύτως αναμενόμενο δεδομένης της τεράστιας ζήτησης για το μερίδιο 22% του ΤΧΣ, μετά την ισχυρή συμμετοχή εγχώριων θεσμικών επενδυτών, επιχειρηματιών και εφοπλιστών, family offices και διαχειριστών κεφαλαίων στο ελληνικό βιβλίο προσφορών.

Σημειώνεται ότι χθες η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο έκλεισε στα 5,75 ευρώ, υψηλότερα από το ταβάνι των 5,44 ευρώ.

Αύριο Παρασκευή αναμένεται να δημοσιευτούν αναλυτικά τα αποτελέσματα της προσφοράς και θα ακολουθήσει η κατανομή των μετοχών στους δικαιούχους, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών που διατέθηκαν μέσω του placement θα ξεκινήσει την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
ethniki-trapeza-ekleise-to-vivlio-prosforon---yperkalypsi-kata-8-fores-gia-to-202-tou-tchs.htm
Τυχαία Θέματα