Επανέρχονται τα δώρα στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που επικαλείται απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Στάσση. 

Με ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρει ότι μετά από συναντήσεις με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γεώργιο Στάσση και προηγουμένως (από τον περασμένο Οκτώβριο) με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου

(Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) Γρηγόρη Δημητριάδη, σχετικά με μισθιολογικά ζητήματα και επαναφορά των δώρων στους μισθούς των εργαζομένων - καθώς η εταιρεία πέρασε στον ιδιωτικό τομέα μετά την μείωση της συμμετοχής του δημοσίου κάτω από το 51% - έγινε γνωστό σε όλους του εργαζομένους ότι ο Πρόεδρος & ΔΝΣ ΔΕΗ ΑΕ κος Στάσσης προέβη στη σχετική Απόφαση Διευθύνοντος Συμβούλου προκειμένου οι υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα:

- Στην καταβολή ολόκληρου του Δώρου των Χριστουγέννων έως τις 21/12/2021.

- Την άρση του Ανώτατου Ορίου Αποδοχών με ημερομηνία έναρξης την 16η Νοεμβρίου 2021

- Την καταβολή των Διατακτικών Σίτισης από την παραπάνω ημερομηνία σε όλους πλέον του μισθωτούς με βάση τα οριζόμενα στις σχετικές ΕΣΣΕ.

Το προεδρείο της ΔΕΗ αναφέρει πως «για την καθυστέρηση καταβολής των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του Α.Ν. 690/1945, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2396/1995. Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στο προσωπικό τις οφειλόμενες αποδοχές των Δώρων τιμωρείται κατόπιν μήνυσης των ενδιαφερομένων ή του ΣΕΠΕ ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 του ΚΠΔ.»

Καταλήγει επισημαίνοντας ότι «Με δεδομένο ότι υπήρξε σχετική καθυστέρηση από την πλευρά της Διοίκησης για την εν λόγω απόφαση και οι υπηρεσίες είναι επιφορτισμένες με τεράστιο όγκο δουλειάς προκειμένου να καταβληθεί στην ώρα του το Δώρο Χριστουγέννων τόσο στο τακτικό προσωπικό του Ομίλου όσο και στο έκτακτο (οκτάμηνα), διαφορές μισθοδοσίας που προκύπτουν σε μισθωτούς που από τις 16 Νοεμβρίου 2021 άρετε ο περιορισμός του Ανώτατου Ορίου Αποδοχών, αυτές θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ στην εκκαθάριση του μηνός Ιανουαρίου του 2022.»

Μετά από αυτό η διοίκηση οφείλει να ενημερώσει το Χρηματιστήριο σχετικά με την απόφαση και την επιπλέον δαπάνη καθώς και εάν αφορά και τους εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ κατά 51% καθώς το υπόλοιπο 49% πουλήθηκε στην Macquire.

Πάντως ο αρθμός των εργαζομένων στη ΔΕΗ βαίνει διαρκώς μειούμενος μέσω προγαραμμάτων εθελουσίας εξόδου και η επιπλέον δαπάνη για τα δώρα των μισθών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στο παρελθόν.

Στο α΄εξάμηνο του 2021 η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας χωρίς τις εφάπαξ επιπτώσεις, μειώθηκε κατά €23 εκατ. σε €324,4 εκατ. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης και τη μείωση προσωπικού κατά 1.456 εργαζόμενους από 14.646 εργαζόμενους στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2020 σε 13.190 εργαζομένους στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2021).

Στο τέλος του 2010 η ΔΕΗ αριθμούσε 21.845 εργαζόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα