ΕΛΣΤΑΤ: Οι δείκτες απασχόλησης ατόμων, ωρών εργασίας και μισθών σε 11 βασικούς κλάδους της οικονομίας

Τα στοιχεία αφορούν στο Δ΄ τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με τους αντίστοιχους δείκτες του Δ΄ τριμήνου 2020. 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία Δεικτών Απασχόλησης (Απασχολούμενων Ατόμων, Ωρών Εργασίας και Μισθών και Ημερομισθίων) χωρίς διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό
των εργάσιμων ημερών) σε βασικούς τομείς της οικονομίας για το Δ΄ τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Ενδιαφέρον έχει ότι από τους 11 οικονομικούς τομείς μόνο σε τρεις ενισχύθηκε ο δείκτης απασχολούμενων ατόμων. Συγκεκριμένα ενισχύθηκε +0,8% στη μεταποίηση,

+5,7% στην παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης και +7,1% στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες.

Από εκεί και πέρα, μεγάλη πτώση -21,9% παρατηρήθηκε στις κατασκευές και -11,7% στην ενημέρωση και επικοινωνία. Επίσης -8,7% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αεριού, ατμού και κλιματισμού, παρά την αύξηση των τιμών και των κερδών των επιχειρήσεων.

Αντίθετα, σε ότι αφορά το δείκτη ωρών εργασίας αυξήθηκε σε 8 από τους 11 τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Τη μεγαλύτερη αύξηση +42,6% είχε ο τομέας των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, κάτι που ήταν αναμενόμενο λόγω του ανοίγματος της οικονομίας.

Σε ότι αφορά το δείκτη μισθών και ημερομισθίων αυξήθηκε επίσης σε 8 από τους 11 τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Τη μεγαλύτερη αύξηση +60,2% είχε ο τομέας των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει η οικονομική ανάκαμψη που έγινε το 2021, με εξαίρεση τον δείκτη απασχόλησης που παρουσίασε υστέρηση στους περισσότερους τομείς.

Επίσης τρεις από τους 11 κλάδους έχουν αρνητικά πρόσημα και στις τρεις κατηγορίες απασχόλησης: ενέργεια, κατασκευές και ενημέρωση - επικοινωνία

Keywords
Τυχαία Θέματα