ΔΝΤ: Η υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημο νόμισμα από το Ελ Σαλβαδόρ εγείρει οικονομικά και νομικά θέματα

Η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει το bitcoin ως παράλληλο νόμιμο νόμισμα στη χώρα εγείρει σειρά οικονομικών και νομικών ανησυχιών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελ Σαλβαδόρ, με νόμο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο της χώρας εχθές, έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, με τον πρόεδρό της, Ναγίμπ Μπουκέλε, να

επαινεί τα οφέλη που θα έχει για την εγχώρια οικονομία η χρήση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος.

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, με τον Πρόεδρο Nayib Bukele να κάνει χρήση της δυνατότητάς του να βοηθήσει τους Σαλβαδόρ που ζουν στο εξωτερικό να στείλουν εμβάσματα στην πατρίδα τους.

Βάσει του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, στο Ελ Σαλβαδόρ, το bitcoin θα έχει ίση θέση με το δολάριο, το οποίο υιοθετήθηκε ως επίσημο νόμισμα της χώρας πριν από 20 χρόνια.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με το ΔΝΤ εγείρει σειρά θεμάτων που απαιτούν ανάλυση.

"Η υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος εγείρει ορισμένα μακροοικονομικά, χρηματοοικονομικά και νομικά ζητήματα που απαιτούν πολύ προσεκτική ανάλυση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας με τις αρχές”, τόνισε ο Ράις, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα έχουν συνάντηση, αργότερα την Πέμπτη, με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ σχετικά με τον ψηφισθέντα νόμο για το bitcoin.

Σημειώνεται ότι το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για την λήψη δανείου ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων.

ΔΝΤBITCOINΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΝΤ, Ελ Σαλβαδόρ,dnt, el salvador