ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ: Με αύξηση τζίρου 26% προσεγγίζει τα 100 εκατ. -Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Green Gola

Αύξηση 35% του κύκλου εργασιών και το 2022 εν μέσω ευμετάβλητων συνθηκών στην αγορά, που οδήγησαν σε ζημιές

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, μέλος του GREEN BEVERAGES GROUP, για πρώτη φορά συνέταξε τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, με τον κύκλο εργασιών της μητρικής (ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ) και του Ομίλου (ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

& ΖΗΡΕΙΑ ΜΟΝ. ΕΠΕ) να σημειώνει αύξηση 34% στα 78.5εκατ. ευρώ και 35% στα 79.5εκατ. ευρώ αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω διείσδυσης στην αγορά και της ενίσχυσης του προιοντικού χαρτοφυλακίου της εταιρίας.

Το μικτό περιθώριο επηρεάστηκε αρνητικά σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, λόγω της σημαντικής αύξησης των πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγική διαδικασία καθώς και της σημαντικής αύξησης των ενεργειακών εξόδων παραγωγής. τα EBITDA παρουσιάστηκαν αρνητικά -1,32 εκατ. ευρώ έναντι θετικών 6,5 εκατ. ευρώ το 2021 και τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές ποσού -4,88 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,88 εκατ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημιές -4,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,9 εκατ. ευρώ το 2021. «Ο Όμιλος στοχεύει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του το 2023 δημιουργώντας νέα προϊόντα και συνάπτοντας νέες συμφωνίες, με σκοπό να παραμείνει πρωτοπόρος στον κλάδο του νερού. Οι τιμές αναμένεται να παρουσιάσουν οριακή αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη» σημειώνεται στην έκθεση οικονομικής διαχείρισης για το 2022.

Το σύνολο των Ενοποιημένων Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου στις 31/12/2022 ανήλθε σε 31.6εκατ. ευρώ.

Συνεχίζει τις επενδύσεις

Παρά την έντονη μεταβλητότητα κατά την προηγούμενη χρήση αλλά και σήμερα, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα σημαντικό μέρος προγραμματισμένων επενδύσεων οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν το 2024, ενισχύοντας την παραγωγική της δυναμικότητα και τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με την προσήλωση στη φιλικότητα προς το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αύξηση τζίρου 26% φέτος κοντά στα 100 εκατ.

Ο κύκλος εργασιών κατά τη χρήση του 2023 αναμένεται να προσεγγίσει τα €100 εκατ. Ευρώ, +26% συγκριτικά με το 2023, με σημαντική βελτίωση τόσο σε επίπεδο μικτού περιθωρίου κέρδους λόγω ευνοϊκότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος αλλά και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της εταιρίας σε όλο το φάσμα των λειτουργικών δραστηριοτήτων της, όσο και σε επίπεδο EBITDA.

Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Green Cola

Σημειώνεται πως εταιρία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ ολοκλήρωσε την απορρόφηση των εταιριών Green Cola Hellas και Green Cola Operations τους καλοκαιρινούς μήνες της τρέχουσας χρήσης, συνεισφέροντας στη δημιουργία μιας ενιαίας, μεγάλης εταιρίας στον κλάδο των «Better For You Beverages» προϊόντων, υπό την ομπρέλα του GREEN BEVERAGES GROUP. Μέσω του ενισχυμένου προιοντικού χαρτοφυλακίου της, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ φιλοδοξεί να διευρύνει περαιτέρω την παρουσία των προϊόντων της τόσο σε υφιστάμενα όσο και σε νέα κανάλια διανομής στοχεύοντας σε κερδοφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη των πωλήσεων της και σε σταθερή αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρίας σε όλες τις προιοντικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται.

Οι λόγοι της συγχώνευσης

Yπενθυμίζεται πως τον Απρίλιου του 2023 Ζαγόρι – Χήτος (Χήτος ΑΒΕΕ) και Green Cola έλαβαν την απόφαση να προχωρήσουν σε συγχώνευση δημιουργώντας έναν δυναμικό όμιλο στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών. Όπως προβλέπει το σχετικό Σχέδιο συγχώνευσης η Χήτος θα απορροφήσει τις εταιρείες “GREEN COLA HELLAS A.E.” και “GREEN COLA OPERATIONS A.E.”όμιλο στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών. Η συγχώνευση θεωρήθηκε σκόπιμη για τις δυο εταιρείες, καθώς όπως αναφέρεται στο σχετικό σχέδιο, θα συντελέσει στη δημιουργία ενός ενισχυμένου εταιρικού σχήματος σε οικονομικό, επιχειρηματικό και διοικητικό επίπεδο, επιτυγχάνοντας την αρτιότερη οργάνωση, την επίτευξη συνεργιών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δραστηριότητας Χήτος με τη διεύρυνση του πεδίου ανάπτυξής της. Ειδικότερα, η συγχώνευση αναμένεται να οδηγήσει στην καλύτερη διαχείριση των λειτουργιών της Χήτος δεδομένου ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενοι πόροι προς μία κοινή κατεύθυνση. Θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό σχήμα, ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινων πόρων. Επιπλέον, η συγχώνευση θα συνδράμει στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην αποφυγή φορολογικών κινδύνων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Η συγχώνευση ακόμη εκτιμάται πως θα βοηθήσει στην απλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών που απαιτούνται για την εμπορική και οικονομική οργάνωση (ενοποίηση λογιστηρίου, εμπορικών διευθύνσεων κλπ.). Τέλος, με το νέο επιχειρηματικό μοντέλο θα μεγιστοποιηθεί η αξία των μετόχων, μέσω από την ενίσχυση των εσόδων και του EBITDA, τη δημιουργία σταθερών ταμειακών ροών και την επίτευξη στρατηγικών συνεργειών και θα επέλθει μεγαλύτερη ευελιξία στον χειρισμό και στην υλοποίηση του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού.

Τα μεγέθη της νέας εταιρείας
Η νέα ενοποιημένη πλέον εταιρία έχει στην κατοχή της τα σήματα ΖΑΓΟΡΙ, ΖΑΓΟΡΙ SPARKLING, ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN, GREEN COLA, GREEN FLAVORS, GREEN MOCKTAILS, ΖΗΡΕΙΑ, καθώς και την αποκλειστική διανομή των σημάτων EVIAN και EVIAN SPARKLING για την Ελληνική Αγορά. Η παραγωγή των προϊόντων της εταιρίας γίνεται σε 5 ιδιόκτητα εργοστάσια στα Ιωάννινα, την Ορεστιάδα και την Κορινθία, ενώ έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εμφιάλωσης μέρους των προϊόντων της (licensee agreement) σε τρίτους εμφιαλωτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε σημαντικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Η νέα ενοποιημένη εταιρία απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζόμενους τόσο στα εργοστάσιά της, όσο και στα κέντρα διανομής και τα γραφεία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της συγχώνευσης της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και της GREEN COLA, εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην απορροφώσα εταιρία Χήτος, στο οποίο οι βασικοί μέτοχοι αποφάσισαν να μην συμμετέχουν, ενώ διατηρούν τη συμμετοχή τους στο Βoard της Group Beverages Group PLC με έδρα το Λονδίνο.

Επίσης από τις 20 Μαρτίου 2023 ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ο κύριος Δαμιανός Μπούρκας, ο οποίος τα τελευταία 12 χρόνια εργάστηκε με επιτυχία στην Monster Energy αρχικά, ως Country Manager Greece & Cyprus, και εν συνεχεία σε ποικίλες θέσεις διευρυμένης εμπορικής ευθύνης και πολυπλοκότητας (Regional Commercial Director South East Europe 2012-14, Vice President Commercial East Business Unit 2014-18, Regional Vice President Eastern Europe 2018-21). Από τον Σεπτέμβριο του 2021 διατέλεσε Senior Vice President - Central Eastern Europe, Russia, Middle East, North & East Africa με έδρα την Ελλάδα, ενώ παράλληλα υπήρξε και ενεργό μέλος της ηγετικής ομάδας της Monster Energy για την περιφέρεια του EMEA (Europe, Middle East, and Africa).

Τέλος μέσα στον Νοέμβριο ο, Roman Pantera ανέλαβε καθήκοντα CCO Europe στην Green Beverages Group . Προέρχεται από την Tchibo Coffee Service στην Πολωνία, όπου αποτελούσε Managing Director ενώ προηγουμένως και για πάνω από 6 χρόνια συνεργαζόταν με το ενεργειακό ποτό Monster, από όπου αποχώρησε το 2022 έχοντας αναλάβει διάφορους ρόλους με τελευταίο εκείνο του Business Director Poland & Baltics. Eπίσης έχει εργαστεί στις Hasbro, Electronic Arts και L’Oreal Poland.

Keywords
Τυχαία Θέματα