Αντιφατικά τα μηνύματα για τουρισμό και μέτρα από τη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού

Γάλλοι και Γερμανοί ζητούν περιοριστικά μέτρα από χώρες που η μετάλλαξη «Δέλτα» κυριαρχεί.  

Συναγερμό σε πολλές χώρες έχει σημάνει η ταχεία μετάδοση της μεταλλαγμένης παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, δηλαδή της ινδικής μετάλλαξης ή «Δέλτα» όπως λέγεται η κωδική της ονομασία. Εξέλιξη που προκαλεί ανατροπές στα σχέδια της Ελλάδας σε ότι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό και κυρίως τον τουρισμό από τη Βρετανία. Μέχρι τώρα, οι Βρετανοί είναι αυτοί που ζητούσαν και ακόμα ζητούν περιοριστικά μέτρα ως προς την επιστροφή των βρετανών τουριστών

από το εξωτερικό. Πλέον λόγω της μετάδοσης στη Βρετανία της ινδικής μετάλλαξης, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν τη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό των εισερχομένων πολιτών από χώρες όπου κυριαρχεί η ινδική μετάλλαξη μεταξύ αυτών και της Βρετανίας. Πρόβλημα φαίνεται ότι απέκτησε και η Πορτογαλία, όπου οι Βρετανοί τουρίστες μπορούσαν να μετακινηθούν χωρίς περιορισμούς στις αρχές Ιουνίου, αλλά στη συνέχεια οι αρχές ΄του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσαν και την Πορτογαλία στην πορτοκαλί ζώνη των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή στην ίδια ζώνη με την Ελλάδα, όπου κατά την επιστροφή τους οι βρετανοί τουρίστες θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.
Το πρόβλημα βεβαίως απασχολεί και την Ελλάδα, όπου η ινδική μετάλλαξη αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ειδικά στην Κρήτη, όπου αποτελεί και μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.

Χθες Πέμπτη έγινε για το θέμα της ινδικής μετάλλαξης - για το οποίο ανησυχεί πλέον και η Ελλάδα λόγω εντοπισμού ορισμένων μολύνσεων, κυρίως στην τουριστική Κρήτη - σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, χωρίς όμως να παρθούν μέτρα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν πιθανά περιοριστικά μέτρα, στις περιοχές όπου εμφανίζεται ταχεία μετάδοση της ινδικής μετάλλαξης αλλά και μέτρα όπως αυτά που επεξεργάζονται οι Γάλλοι και οι Γερμανοί για απαγόρευση εισόδου τουριστών από χώρες όπου κυριαρχεί η ινδική μετάλλαξη.

Η επιδείνωση της κατάστασης έρχεται σε μία στιγμή που οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν την άρση του μέτρου της χρήσης μάσκας προσώπου σε εξωτερικούς χώρους, μέτρο που ισχύει από την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021. Ήδη υπάρχουν αρκετές φωνές επιστημόνων για άμεση αναθεώρηση μέτρων γιατί η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους. Μάλιστα σε συνδυασμό με το ότι τα μέτρα ως προς τους εισερχόμενους τουρίστες είναι πολύ χαλαρά και ότι ακόμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο, ο κίνδυνος μπορεί να γίνει πιο ορατός. Ενδεικτικό είναι πως αρκετοί τουρίστες και βεβαίως κάτοικοι του εσωτερικού είχαν βγάλει τις μάσκες τους πριν την ισχύ της άρσης της απαγόρευσης.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής και οι ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία τους για την ινδική μετάλλαξη και συζητούν τη λήψη μέτρων, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου έτσι ώστε να επιτραπεί με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ. Η ανησυχία για την πορεία του τουρισμού είναι έκδηλη δεδομένου ότι ουσιαστικά «χάθηκε» ο Ιούνιος.

Αυτή η στάση του Πρωθυπουργού μοιάζει αντιφατική με τις εξελίξεις και την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», αλλά θέλησε να προσθέσει στις δηλώσεις του ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί με την επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών κάνοντας και ειδική αναφορά στη μετάλλαξη «Δέλτα» η οποία, όπως παραδέχτηκε «έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος». Και κατέληξε λέγοντας ότι «θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αμερικανός ο κ. Φάουτσι. Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά, τόσο καθαρά».

Συνεπώς, το τοπίο αρχίζει και πάλι να μαζεύει κάποια σύννεφα αμφιβολίας και ανησυχίας για το μέλλον του καλοκαιριού και την εξέλιξη της πανδημίας στο φθινόπωρο, το οποίο τελικά δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα