Ανδριόπουλος (Dimand): Έτος ορόσημο το 2024 - Τα 5 έργα που παραδίδονται και θα δώσουν ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ

«Θα αλλάξουμε πίστα ως εταιρεία το 2024» υπογράμμισε ο κ. Ανδριόπουλος και πρόσθεσε πώς ταυτόχρονα «το 2024 θα αξιολογηθεί αν θα δοθεί μέρισμα και θα είναι μια απόφαση ουσίας και διαλόγου»

Οκτώ έργα ορόσημα θα έχει ολοκληρώσει η Dimand έως το 2027 η Dimand , πέντε από τα οποία θα παραδώσει έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Αυτή τη τη στιγμή η εταιρεία έχει υπό τη διαχείρισή της 20 έργα, η συνολική εύλογη αξία των οποίων αγγίζει τα

387,5 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική εκτιμώμενη μικτή αξία ανάπτυξης κατά την ολοκλήρωσή τους φτάνει 1,19 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών για τα οικονομικά της αποτελέσματα χρήσης 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, τα πέντε έργα που θα ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά θα φέρουν ρευστότητα 100 εκατ. στην εταιρεία, την οποία αναμένεται να τη χρησιμοποιήσει για να προχωρήσει σε τρία νέα projects που θα αναλάβει να υλοποιήσει τους επόμενους μήνες και τα οποία θα τα ανακοινώσει σύντομα, ενώ στόχος της εταιρείας είναι να τα παραδώσει έως και το 2027.

«Θα αλλάξουμε πίστα ως εταιρεία το 2024» υπογράμμισε ο κ. Ανδριόπουλος και πρόσθεσε πώς ταυτόχρονα «το 2024 θα αξιολογηθεί αν θα δοθεί μέρισμα και θα είναι μια απόφαση ουσίας και διαλόγου».

Τα ακίνητα που στοχεύει να πουλήσει η εταιρεία έως το τέλος του φετινού χρόνου είναι το κτίριο γραφείων στην Κηφισίας, μισθωμένο στην PwC, το οποίο έχει ήδη προπωληθεί στη Eurobank, ο Πύργος του Πειραιά, το Μινιόν που είναι ήδη μισθωμένο 100%, το Hub 26, το office park των 25.000 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη και το πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ στα Κάτω Πατήσια, που έχει μισθωθεί στα ΕΛΤΑ. Η συνολική αξία των ακινήτων αυτών φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ανάμεσα στα πέντε έργα που θα είναι έτοιμα στο τέλος της χρονιάς είναι το νέο κτίριο γραφείων της PwC στο Μαρούσι, το οποίο είναι συνολικής επιφάνειας 22.550 τ.μ.. και θα αποτελείται από δύο αντικριστά κτίρια τεσσάρων επιπέδων και θα διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ και άλλους βοηθητικούς χώρους. Ο Πύργος του Πειραιά, ο οποίος θα κάνει επίσημα εγκαίνια στα μέσα του Ιουνίου.

Ακόμη, σύντομα θα είναι έτοιμο και το εμπορικό κομμάτι του θρυλικού πολυκαταστήματος Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας που ξεκίνησε να διαγράφει την ιστορία του από το 1950 και αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Το κτίριο μεικτής χρήσης είναι συνολικής επιφάνειας 18.500 τ.μ. και περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Μάλιστα, οι γραφειακοί του χώροι έχουν μισθωθεί, ενώ το 2025 θα ξεκινήσει το οικιστικό κομμάτι του Μινιόν. Πρόκειται για επένδυση συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτηση του ακινήτου.

Στο τομέα των γραφείων έτοιμο θα είναι τον Σεπτέμβριο και 100% μισθωμένο το project Hub 26 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα συγκρότημα «πράσινων» κτιρίων γραφείων που στην πραγματικότητα θα αποτελεί πάρκο επιχειρήσεων, συνολικής δόμησης 31.000 τ.μ. και εντός οικοπέδου έκτασης 7,7 στρεμμάτων. Είναι μάλιστα το πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδος.

Ολοκληρώνεται το 2024 και η επένδυση της Dimand στο πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ στα Πατήσια που θα μεταμορφωθεί σε σύγχρονο «πράσινο» κτίριο γραφείων και ο μισθωτής είναι τα ΕΛΤΑ. Ο λόγος για το γνωστό κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), στη συμβολή της Λεωφόρου Ιωνίας 200 με την οδό Ιακωβάτων.

Εκτός αυτών των έργων, ο κ. Ανδριόπουλος σχολίασε και τη μεγάλη επένδυση στη Softex, όπου έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες. Εκεί πρόκειται να δημιουργηθούν 50.000 τ.μ. όπου το μεγαλύτερο μέρος θα μετατραπούν σε πράσινα γραφεία, ενώ η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει και campus για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής για το πακέτο ακινήτων του Project Skyline, ύψους 438 εκατ.ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024. H έξοδος από την επένδυση έχει οριστεί στα επτά χρόνια, με το σχήμα των Dimand – Premia – EBRD να στοχεύει σε αποδόσεις (IRR) 25%.

Το Skyline, ένα τα μεγαλύτερα έργα μεταβίβασης χαρτοφυλακίου καθαρών και τακτοποιημένων ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, έχει «προίκα» περίπου 700 ιδιοκτησίες. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα εμπορικής χρήσης, ενώ τα 270 είναι οικιστικά – από βίλες έως διαμερίσματα – σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σε ποσοστό πάνω 90% τα ακίνητα αυτά θα πουληθούν, ενώ σύμφωνα με τον κο Ανδριόπουλο έχουν ήδη γίνει πολλές προπωλήσεις.

Σε φάση υλοποίησης είναι είναι και η κατασκευή του έργου στις πρώην εγκαταστάσεις της Βαλκάν Εξπόρτ, όπου θα δημιουργηθεί μια μεγάλη σύγχρονη αποθήκη 120.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) σε δύο με τρεις φάσεις. To 2027 θα είναι έτοιμο και το project 3V που υλοποιεί η εταιρεία με την AVAX Development. Πρόκειται για το ακίνητο της πρώην ΒΕΛΚΑ, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 19 στρεμμάτων. Το ακίνητο παρουσιάζει σημαντικότατα πλεονεκτήματα πρόσβασης λόγω της εγγύτητάς του σε βασικούς οδικούς άξονες (Εθνικές Οδούς Αθηνών – Λαμίας, Αθηνών – Κορίνθου, Λεωφόρος Ποσειδώνος) αλλά και σε συγκοινωνιακά δίκτυα (δίκτυο Μετρό μέσω του Σταθμού Νέου Φαλήρου που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο ακίνητο).

Σύντομα η Dimand θα υπογράψει την ανάπτυξη νέων έργων μειωμένου ρίσκου, σύμφωνα με τον επικεφαλής. Δηλαδή έργα που θα προκύψει πιο γρήγορα ο μισθωτής ή και ο τελικός αγοραστής. «Στις εποχές της βαθιάς κρίσης η εταιρεία αγοράζει, ενώ τις καλές εποχές γινόμαστε πιο συντηρητικοί, γιατί αυτό αποδίδει, δεν παρασυρόμαστε από το γενικό κλίμα», τόνισε ο κος Ανδριόπουλος.

Keywords
Αναζητήσεις
andriopoulos-dimand-etos-orosimo-to-2024---ta-5-erga-pou-paradidontai-kai-tha-dosoun-refstotita-100-ekat-evro.htm
Τυχαία Θέματα