Teracloud: Η εταιρεία τεχνολογίας από τη Δανία έκανε το 7ο hub της στην Ελλάδα και στοχεύει στα ταλέντα

Μετά από παρουσία στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και σε επιλεγμένα σημεία στην Ευρώπη. 

Οκτώ χρόνια λειτουργίας έχει, εν έτει 2023, η εταιρεία τεχνολογίας Teracloud, η οποία ιδρύθηκε το 2015 στη Δανία και διαθέτει πλέον 200 εργαζομένους σε επτά hub σε όλο τον κόσμο: Εκτός από την Κοπεγχάγη, έχει παραρτήματα στο Μάλμε της Σουηδίας, στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, στο Γερεβάν της Αρμενίας,

στο Περθ της Αυστραλίας και στη Βοστόνη των ΗΠΑ, ενώ αυτές τις ημέρες, μέσα στον Νοέμβριο, ξεκίνησε και η λειτουργία του έβδομου παραρτήματός της, του hub της, στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα κτίριο επί της οδού Ερμού, στο οποίο στην παρούσα φάση εργάζονται τέσσερις εργαζόμενοι, με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr, το 2024 να γίνουν 20 και μέχρι το 2025 από τα κεντρικά της Teracloud επιθυμούν αυτός ο αριθμός να έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς ιδανικά θα ήθελαν να έχουν 50 άτομα προσωπικό, ανάλογα και με την ανάπτυξη της εταιρείας μέχρι τότε.

Εξάλλου, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες βρίσκονταν στον διαδικτυακό αέρα δύο αγγελίες, μία για principal software engineer και μία για senior software engineer, οι οποίες καλύφθηκαν λίγο πριν ξεκινήσει η εταιρεία της τη δραστηριότητά στην Ελλάδα.

Ο Country Manager της εταιρείας Tera Cloud στην Ελλάδα Νίκος Λαρίσης εξηγεί στο BusinessNews.gr γιατί η δανική επιχείρηση τεχνολογίας επέλεξε την Ελλάδα για επόμενο σταθμό της εταιρείας, στην πορεία ανάπτυξής της. «Η Ελλάδα καταφέρνει και συνδυάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, χαμηλά σχετικά λειτουργικά έξοδα και ταυτόχρονα ένα καλό επίπεδο εργατικού δυναμικού, είναι πολύ ποιοτικό το ταλέντο, μηχανικούς, developers, πολλοί από τους οποίους δεν ήταν στη χώρα, αλλά επέλεξαν να επιστρέψουν. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η δικιά μου, που ήμουν ένα βήμα πριν ξαναφύγω από την Ελλάδα για το εξωτερικό όπου ήμουν χρόνια, όταν μου έγινε η πρόταση να αναλάβω το ελληνικό τμήμα της εταιρείας».

Η εταιρεία, ανάλογα με την χώρα στην οποία βρίσκεται δραστηριοποιείται σε διαφορετικές κατηγορίες λογισμικού. Για παράδειγμα στην Ελλάδα αναπτύσσει την πλατφόρμα λογισμικού Streams, την ώρα που στην Αρμενία επικεντρώνεται στις πλατφόρμες gaming.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Λαρίσης: «Αυτό το οποίο θα επιχειρήσουμε να κάνουμε με την Teracloud στην Ελλάδα είναι να συγκεντρώσουμε βέλτιστες πρακτικές είτε από το χώρο της ανάπτυξης λογισμικού από την εμπειρία που φέρνουν οι εργαζόμενοί της, κυρίως εκείνοι που έχουν κάνει θητεία και στο εξωτερικό, προσαρμόζοντας και τα παραδείγματα από τα ήδη υπάρχοντα hubs της εταιρείας από ΗΠΑ, Αυστραλία και Ευρώπη, αλλά και από όσα έχει να δείξει και η χώρα μας στο κομμάτι της τεχνολογίας. Επίσης, αυτό που θέλουμε είναι να μην επαναλάβουμε λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν, τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να το κάνουμε. Επιθυμούμε να καινοτομήσουμε, να αποφύγουμε κάποιες ενδογενείς παθογένειες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά , που έχουν να κάνουν κυρίως με την κουλτούρα των εταιρειών, με τις πιο καθετοποιημένες λειτουργίες, που πλησιάζουν στο αγγλοσαξονικό στυλ. Αυτό, επίσης, που έχουμε δει είναι ότι σπάνια γίνεται έρευνα και ανάπτυξη στο κομμάτι της τεχνολογίας στην Ελλάδα, συνήθως γίνεται ανάθεση έργων. Οι αποφάσεις δηλαδή λαμβάνονται στο εξωτερικό και εδώ απλά υλοποιούνται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν θα έχει συνεργασίες επί ελληνικού εδάφους, καθώς δεν στοχεύει, τουλάχιστον προς το παρόν στην εγχώρια αγορά, αλλά έχει, ήδη, συμπράξεις με επιχειρήσεις κολοσσούς, όπως υποστηρίζει ο κ. Λαρίσης στο BusinessNews.gr από όλο τον κόσμο, από όλους τους κλάδους του επιχειρείν, ιδίως από τους χώρους των logistics, του finance, της τραπεζικής. «Σε εμάς στην Τeracloud θα αναπτυχθούν λογισμικό, θα προχωρήσουν καινοτόμες εφαρμογές, oι οποίες θα απευθύνονται σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων τα μεγέθη δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τις εδώ εταιρείες, όλα έρχονται από το εξωτερικό. Εμείς θα κάνουμε το αντίθετο, θα τρέξουμε εδώ πρωτοποριακές εφαρμογές που θα βγαίνουν στο εξωτερικό».

Συνεχίζει δε, τονίζοντας ότι: «Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και θέλουμε να το επικοινωνήσουμε τα επόμενα χρόνια, είναι το enterprise critical software. Σκοπός της Teracloud Greece είναι σε βάθος τριετίας να έχουμε μια σφιχτή ομάδα 30-50 ατόμων, ένα R& D hub, τα οποία θα αναπτύσσουν software, θα κάνουν εφαρμοσμένη έρευνα τεχνολογίας για λύσεις που ζητάνε οι πελάτες, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ανά τον κόσμο hubs της Teracloud. Κάποια, ωστόσο, προγράμματα αναμένεται να δημιουργηθούν μόνο στην Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, η Τeracloud εφαρμόζει εργασία πέντε ημερών αυστηρά εντός του γραφείου, γεγονός το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Λαρίσης απέτρεψε κάποιους καλούς μηχανικούς από το να συνεργαστούν με την εταιρεία. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε και εκεί που θέλουμε να φτάσουμε χρειάζεται συνεχή και άμεση συνεργασία με όλα τα μέλη της ομάδας» υπογραμμίζει ο Country Manager της Teracloud.

Σημειώνει, εξάλλου, ότι η εταιρεία δεν αντιμετώπισε θέμα στην εξεύρεση προσωπικού, κάτι το οποίο έχουν αναφέρει κατά καιρούς διάφορα στελέχη από το χώρο της τεχνολογίας: «Μας έστειλαν πολλά βιογραφικά, καλά βιογραφικά, δεν είχαμε το πρόβλημα που ακούμε σε άλλες εταιρείες, από τον Σεπτέμβριο που ξεκινήσαμε να αναζητούμε κόσμο, κάναμε τουλάχιστον 50 συνεντεύξεις με υποψηφίους εργαζομένους».

Keywords
Τυχαία Θέματα