HSBC: Ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τα κέρδη μετά από φόρους της HSBC ανήλθαν στα 6,26 δισ.δολάρια το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άλμα 235% σε σύγκριση με τα 2,66 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από άποψη ενεργητικού είδε επίσης κέρδη προ φόρων για το τρίμηνο να αυξάνονται κατά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω του περιβάλλοντος υψηλότερων επιτοκίων.

Ωστόσο, οι αριθμοί δεν έφτασαν τις προσδοκίες

των οικονομολόγων, οι οποίοι προέβλεπαν κέρδη μετά τη φορολογία τρίτου τριμήνου ύψους 6,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη προ φόρων 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την HSBC η αύξηση οφείλεται εν μέρει σε απομείωση αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2022 που σχετίζεται με την προγραμματισμένη πώληση των τραπεζικών εργασιών λιανικής στη Γαλλία.

Από αυτά, τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 καθώς κατέστη λιγότερο βέβαιο ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωνόταν.

«Πλέον αναμένουμε να επαναταξινομήσουμε αυτές τις δραστηριότητες σε κρατήσεις προς πώληση το 4ο τρίμηνο του 23, οπότε και θα αποκατασταθεί η απομείωση», ανέφερε.

Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 7,71 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, από 3,23 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο πριν. Η HSBC απέδωσε επίσης αυτό στο περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, λέγοντας ότι έχει υποστηρίξει την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε όλες τις παγκόσμιες επιχειρήσεις της.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο — δείκτης κερδοφορίας δανεισμού — διαμορφώθηκε στο 1,7%, αυξημένο κατά 19 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για 1,68%.

Ωστόσο, ο NIM υποχώρησε δύο μονάδες βάσης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό αντανακλούσε την αύξηση των πελατών που μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε προθεσμιακά προϊόντα, ιδιαίτερα στην Ασία, ανέφερε η HSBC.

Για το εννεάμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 24,33 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 11,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εννεάμηνο του 2022.

Οι μετοχές της HSBC στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο 0,43% μετά την ανακοίνωση.

Υπό το φως των αποτελεσμάτων, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε τρίτο ενδιάμεσο μέρισμα 10 σεντ ανά μετοχή. Η HSBC είπε επίσης ότι θα ξεκινήσει μια περαιτέρω επαναγορά μετοχών ύψους έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αναμένεται να «ξεκινήσει σύντομα» και να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για ολόκληρο το έτος στις 21 Φεβρουαρίου 2024.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβραβεύσουμε για άλλη μια φορά τους μετόχους μας. Τώρα έχουμε ανακοινώσει τρεις εξαγορές μετοχών το 2023 συνολικού ύψους έως και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τρία τριμηνιαία μερίσματα που ανέρχονται σε 0,30 δολάρια ανά μετοχή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Noel Quinn στην ανακοίνωση. «Αυτό υπογραμμίζει την σημαντική ικανότητα διανομής που έχουμε, παρόλο που συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη».

Η επαναγορά αναμένεται να έχει αντίκτυπο 0,4 ποσοστιαίας μονάδας στον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 ή στο δείκτη CET1, ανέφερε η τράπεζα. Ο δείκτης CET1 είναι ένα μέτρο της οικονομικής ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η HSBC δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τον δείκτη CET1 μεταξύ 14% και 14,5%, από το τρέχον επίπεδο του 14,9%. Αποκάλυψε ότι ο δείκτης πληρωμής μερισμάτων είναι 50% για το 2023 και το 2024, εξαιρουμένων των σημαντικών αξιοσημείωτων στοιχείων.

Keywords
Αναζητήσεις
hsbc-anakoinose-epanagora-metochon-3-disekatommyrion-dolarion.htm
Τυχαία Θέματα