Emerald Foods: Το νέο εγχείρημα του Χρήστου Φώλια και της «Μύλοι Σόγιας ΑΕ»

Ποιο είναι το αντικείμενο της εταιρείας με το μετοχικό κεφάλαιο των 500 χιλιάδων ευρώ που ίδρυσαν ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και η επιχειρηματική οικογένεια Γιαβρόγλου

Tην εταιρεία Emerald Foods που θα δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο μαργαρινών δημιούργησαν η οικογένεια Γιαβρόγλου της εταιρείας Μύλοι Σόγιας και ο Χρήστος Φώλιας.

Αναλυτικότερα η εταιρεία συστάθηκε μόλις χθες Τρίτη 2 Απριλίου 2024 με μετοχικό

κεφάλαιο 500.000 ευρώ και μοναδικό σκοπό το χονδρικό εμπόριο μαργαρίνης και παρόμοιων παρασκευασμάτων. Η εταιρεία «Μύλοι Σόγιας ΑΕ» ελέγχει το 70% της νεοσύστατης εταιρείας ενώ στην «Χρήστος Φώλιας και ΣΙΑ ΕΕ» ανήκει το υπόλοιπο 30%.

Πρόεδρος της Emerald Foods είναι η Μαρίνα Γιαβρόγλου, ισχυρή κυρία της οικογένειας πίσω από την Μύλοι Σόγιας, με τον σύζυγο της Κωνσταντίνο Γιαβρόγλου να αποτελεί Αντιπρόεδρο. Ο υιός τους Στάθης έχει ρόλο Διευθύνοντος Συμβούλου, όπως και στην Μύλοι Σόγιας. Ρόλο Διευθύνοντος Συμβούλου στην Emerald Foods διατηρεί και ο Χρήστος Φώλιας.

Η Μύλοι Σόγιας που έχουν φτάσει σε τζίρο μισού δισεκατομμυρίου

Η «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.» είναι μια Ελληνική εταιρεία που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας. Με μακρά ιστορική διαδρομή, που ξεκινά την δεκαετία του 1950, διαγράφει συνεχή ανοδική πορεία και δραστηριοποιείται τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα βασικά της προϊόντα είναι:

Πρωτεΐνες, που αποτελούν εξαιρετικές ζωοτροφές και προέρχονται από την επεξεργασία ελαιούχων σπόρων. Σπορέλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το κραμβέλαιο, που έχουν ευρύ φάσμα χρήσεων. Δημητριακά, όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι, το κριθάρι, τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη χρήση και για ζωοτροφές. Ελαιόλαδα, που αποτελούν βασικό εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας.

Σημαντική δραστηριότητα της εταιρείας είναι ακόμα και η αντιστάθμιση κινδύνου (hedging), που πραγματοποιείται μέσω παραγώγων, όπως οι μελλοντικές συμφωνίες (forwards), συμβάσεις δικαιωμάτων προαιρέσεως (options) και προθεσμιακές συμβάσεις (futures).

Οι ρίζες του Ομίλου ξεκινούν το 1950, όταν ο Αριστοτέλης Οφλούδης και ο εξάδελφος του Ηλίας Ηλιάδης, επίσης πρόσφυγας, ίδρυσαν την εταιρεία Ελαιουργία & Βαμβακουργία Θεσσαλονίκης, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου. Οι ίδιοι, είκοσι χρόνια μετά, θα ιδρύσουν την πρώτη βιομηχανία επεξεργασίας σογιόσπορου στην Ελλάδα, με την επωνυμία Μύλοι Σόγιας Α.Ε., ενώ το 1974 θα εγκαινιαστεί η λειτουργία του εργοστασίου της εταιρείας στην περιοχή Καλαμάκι Κορινθίας, με υπερσύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις. Το 1988 θα αναλάβει τα ηνία η κυρία Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, η οποία ως τότε ήταν στην Ελαιουργία & Βαμβακουργία Θεσσαλονίκης. Από εκείνη την στιγμή θα ξεκινήσει μια αναπτυξιακή πορεία με διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων (σογιάλευρα, σογιέλαια, σπορέλαια, δημητριακά) αλλά και με μπαράζ επενδύσεων, φτάνοντας να δημιουργήσει εγκαταστάσεις σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία και την Κύπρο όπου λειτουργούν θυγατρικές. Μεταξύ άλλων, το 2000 η Μύλοι Σόγιας θα εξαγοράσει εταιρεία ελαιολάδου και θα την μετονομάσει σε «Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια Α.Ε.» (H.F.O.), η οποία δραστηριοποιείται στα συσκευασμένα ελαιόλαδα, σπορέλαια αλλά και σε είδη delicatessen. Σήμερα η Μύλοι Σόγιας Α.Ε. αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ζωοτροφών, με διακρίσεις στο παραγωγικό και εμπορικό επίπεδο και επιδόσεις που την κατατάσσουν στις κορυφαίες βιομηχανίες της χώρας. Ο τζίρος της το 2022 ξεπέρασε τα 450 εκατ. ευρώ, με σημαντικό ποσοστό αυτών των πωλήσεων να γίνεται στο εξωτερικό.

O πολυπράγμων Χρήστος Φώλιας

Ο Χρήγστος Φώλιας είναι πρώην βουλευτής, ευρωβουλευτής και Υπουργός Ανάπτυξης. Κυρίως, όμως είναι άνθρωπος της αγοράς, ο οποίος σαν επιχειρηματίας, συμμετείχε στην ομάδα που δημιούργησε την Goody's, ενώ, επίσης, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (1997–2003), Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εμπορίου « Eurocommerce » (1999-2004), Αντιπρόεδρος της «Ευρω-Μεσογειακής Πρωτοβουλίας για το Εμπόριο, Διακίνηση και Υπηρεσίες ( Euromed TDS ) (1994-2004), Συμπρόεδρος της Ένωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (2003-2005) αλλά και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα 1986-1999. Ακόμη έχει διατελέσει για σημαντικό διάστημα από το 2010 και μετά Πρόεδρος του Άραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης

Είναι επίσης Πρόεδρος της εταιρείας καπνικών Real Tobacco από το 2017

Keywords
Αναζητήσεις
emerald-foods-to-neo-egcheirima-tou-christou-folia-kai-tis-myloi-sogias-ae.htm
Τυχαία Θέματα