Diageo Ηellas: «Μεθυστική» αύξηση τζίρου 21,28% στα 78,5 εκατ. ευρώ - Μέρισμα 3,8 εκατ.ευρώ

Η σημαντική ενίσχυση των κερδών, το μέρισμα των 3,8 εκατ. ευρώ και οι αλλαγές στην θέση του Προέδρου του ΔΣ για την ελληνική θυγατρική, που έχει να αντιμετωπίσει κι ένα πολύ δύσκολο φορολογικό περιβάλλον.

Μια ακόμη οικονομική χρήση με διψήφια ενίσχυση μεγεθών κατέγραψε η Diageo Ηellas. Συγκεκριμένα, ο (καθαρός) κύκλος εργασιών της εταιρείας κατά την προηγούμενη χρήση (1/7/2022 - 30/6/2023) ανήλθε σε 78,45 εκατ. ευρω αυξημένος κατά

21,28% σε σχέση με τα 64,69 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν στην χρήση που είχε προηγηθεί (1/7/2021-30/6/2022). Αξίζει δεν να σημειωθεί πως μέσα σε αυτές τις 2 χρήσεις, που στην ουσία αποτελούν την περίοδο της σταδιακής ανάκαμψης από την πανδημία του Covid-19, η εταιρεία κατόρθωσε να προσθέσει περίπου 28,5 εκατ. ευρώ στον καθαρό τζίρο της και πλέον έχει επιστρέψει σε επιδόσεις κοντά σε εκείνες της περιόδου 2017-2019. Ειδικά για την πιο πρόσφατη οικονομική χρήση, η διοίκηση της πολυεθνικής σημειώνει στην έκθεση διαχείρισης πως «η εξέλιξη των εργασιών και η οικονομική θέση της εταιρείας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης της αγοράς, λόγω της προγενέστερης οικονομικής ύφεσης και των πρωτοφανών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην αγορά, κρίνονται ικανοποιητικές. Τα έκτακτα μέτρα τα οποία ελήφθησαν τα προηγούμενα έτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις είχαν σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα της Εταιρίας καθώς αρκετοί άμεσα συσχετιζόμενοι κλάδοι όπως της εστίασης και της φιλοξενίας, δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα».

Το μικτό κέρδος ξεπέρασε τα 32,74 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 22,46% ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 32,65% ανερχόμενα σε 4,88 εκατ. ευρώ. Σημαντική άνοδο γνώρισαν τα κέρδη μετά φόρων, που ανήλθαν σε 3,88 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 72,89% «Η εταιρεία, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μετρίασης της έκθεσής της σε πιστωτικό κίνδυνο και συνεχίζοντας την εξαιρετική εμπορική συνεργασία με τους πελάτες της, διασφάλισε τη διατήρηση της κερδοφορίας της σε ικανοποιητικά επίπεδα», σημειώνει σχετικά η Diageo.

Μέρισμα 3,8 εκατ. ευρώ

Αξίζει να αναφερθεί πως κατά την προηγούμενη χρήση τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας αυξήθηκαν και ανήλθαν από 15,79 εκατ. ευρώ σε 16,96 εκατ. ευρώ. Ακόμη θα πρέπει να επισημανθεί πως το Διοικητικό Συμβούλιό της εταιρείας προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 3,8 εκατ. ευρώ (3.854.574 ευρώ)

Η σκληρή φορολόγηση στα αλκοολούχα

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως οι επιδόσεις της Diageo Hellas καταγράφονται σε ένα αρκετά δύσκολο περιβάλλον όσον αφορά την αγορά αλκοολούχων. Η Ελλάδα έχει με διαφορά τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ-27 με βάση την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών, τον 5ο υψηλότερο σε ονομαστική αξία, καθώς και υπερδιπλάσιο ΕΦΚ από τον μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κύκλος εργασιών της Diageo Hellas για την τελευταία οικονομική χρήση αν συμπεριληφθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης εκτινάσσεται από τα 78,45 εκατ. ευρώ στα 146,2 εκατ. ευρώ (+67,74 εκατ. ευρω)

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1998 μέχρι σήμερα, η φορολογία αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα αυξήθηκε συνολικά οκτώ φορές, με τις τέσσερις αυξήσεις να πραγματοποιούνται εντός του διαστήματος 2009-2010, οδηγώντας σε αύξηση του ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών κατά 125%. Η σημαντική αυτή άνοδος έχει οδηγήσει αφενός σε συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς, όσο και σε αυξημένα κίνητρα για παράνομο εμπόριο, τάσεις που αμφότερες ενισχύθηκαν και από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, από το 2009 και ύστερα έχει μειωθεί αισθητά η συνεισφορά του κλάδου τόσο ως προς το ΑΕΠ όσο και ως προς την απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα έχει ενισχυθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και έχουν μειωθεί τα περιθώρια ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 11% της συνολικής κατανάλωσης, κάτι το οποίο αποτελεί μία πολύ συντηρητική εκτίμηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του κλάδου που κάνουν λόγο για διπλάσιο τουλάχιστον ποσοστό.

Αλλαγές στην θέση του προέδρου

Tέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο Patrick Gantier αποτελεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου τον νέο Πρόεδρο του ΔΣ της Diageo Ηellas. Aποτελεί τον Managing Director για την Diageo στη Νότια Ευρώπη (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα) και εντάχθηκε στον πολυεθνικό όμιλο τον Μάιο του 2023, όταν και ανέλαβε τον συγκεκριμένη θέση. Προηγουμένως διατηρούσε για 12 χρόνια ρόλο General Manager΄στην Mars, όντας επικεφαλής ομάδων στην Γαλλία και την περιφέρεια Ασία-Ειρηνικός.

Σημειώνεται πως από τις αρχές Μαρτίου του 2023 μέχρι και τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς τον ρόλο του Προέδρου του ΔΣ της Diageo Hellas διατηρούσε ο Eddie (Edward) McShane. Πρόκειται για τον Regional Finance Director της Diageo Europe, ο οποίος διαδέχθηκε στο ρόλο του Προέδρου της ελληνικής θυγατρικής τον Gregorio Gutierrez McAllister, ο οποίος μετακινήθηκε από Managing Director για την Diageo στη Νότια Ευρώπη σε President U.S. Spirits της Diageo.

Στην Ελλάδα, η Diageo διακινεί μία μεγάλη σειρά σημάτων, που κατέχουν κορυφαία θέση στην εκάστοτε κατηγορία. Τα whiskies Johnnie Walker, Haig, Dimple, Cardhu και τα Classic Malt, η Smirnoff Vodka, το Gordon´s Gin, το Tanqueray, η Ciroc Vodka και το Baileys Creamy liqueur, είναι μερικά από τα δημοφιλή σήματα που εμπορεύεται η Diageo Hellas στην χώρα μας.

Keywords
Αναζητήσεις
diageo-iellas-methystiki-afxisi-tzirou-2128-ekat-evro-sta-785-ekat-evro.htm
Τυχαία Θέματα