Diageo Ελλάς: «Μεθυστικό» +40% το τελευταίο εξάμηνο

Η εκτίναξη της κερδοφορίας στην χρήση 2020-2021, η σημαντική άνοδος από το καλοκαίρι και μετά, το μέρισμα των 2,33 εκατ. ευρώ και ο νέος πρόεδρος.

Αύξηση πωλήσεων που ξεπέρασε το 40% κατέγραψε το τελευταίο (ημερολογιακά) εξάμηνο του 2021 η Diageo Ελλάς σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Αναλυτικότερα η εταιρεία κατόρθωσε να κλείσει την χρήση 2020-2021 (1/7/2020- 30/6/2021) στα ίδια επίπεδα πωλήσεων σε σχέση

με το προηγούμενο έτος, αλλά το πρώτο εξάμηνο μετά την λήξη της χρήσης σημείωσε ραγδαία άνοδο πωλήσεων, με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την αυξημένη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες να αποτελούν τους βασικούς λόγους για αυτή την ανάπτυξη.

Εκτίναξη κερδοφορίας

Εστιάζοντας στα αποτελέσματα της χρήσης 2020-2021, η διοίκηση της Diageo Ελλάς αναφέρει στην σχετική οικονομική έκθεση πως η εξέλιξη των εργασιών και η οικονομική θέση της εταιρείας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης της αγοράς, λόγω της προγενέστερης οικονομικής ύφεσης και των πρωτοφανών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην αγορά, κρίνονται ικανοποιητικές. «Τα έκτακτα μέτρα τα οποία ελήφθησαν εντός του 2021 για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχαν σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα της εταιρείας καθώς αρκετοί άμεσα συσχετιζόμενοι κλάδοι όπως της εστίασης και της φιλοξενίας, δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πραγματικά οι επιπτώσεις της πανδημίας υπήρξαν δραματικές για τα αλκοολούχα ποτά των οποίων οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση πάνω από 30% κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 (Ιανουάριος.-Απρίλιος) . Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να γινόταν διαφορετικά όταν το κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) στο οποίο εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών, πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown.

Σε αυτό, λοιπόν, το περιβάλλον, ο (καθαρός) κύκλος εργασιών της Diageo στην Ελλάδα ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ αυξημένος οριακά (0,5%) σε σχέση με τα 49,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης (1/7/2019-30/6/2020). Παράλληλα δε η Diageo Ελλάς κατόρθωσε να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της. «Η εταιρεία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μετρίασης της έκθεσής της σε πιστωτικό κίνδυνο και συνεχίζοντας την εξαιρετική εμπορική συνεργασία με τους πελάτες της, διασφάλισε την διατήρηση της κερδοφορίας της σε ικανοποιητικά επίπεδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση ενώ οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το μικτό αποτέλεσμα κυμάνθηκε περί τα 21,2 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 7,13%, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 151,36% στα 3,17 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους αυξήθηκε κατά 940,41% και ξεπέρασε τα 2,44 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το ο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προτείνει την διανομή μερίσματος ύψους 2,33 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη της χρήσης, μετά την αφαίρεση ζημιών προηγουμένων χρήσεων, του φόρου εισοδήματος και τον σχηματισμό του τακτικού Αποθεματικού.

Ο Πρόεδρος από την Κολομβία

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως από τις 20 Ιανουαρίου ο Gregorio Gutierrez McAllister είναι ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της Diageo Ελλάς. Έχει αναλάβει από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2021 Managing Director για την Diageo στη Νότια Ευρώπη (Southern Europe). Mέ έδρα την Ισπανία, έχει αναλάβει Managing Director του πολυεθνικού κολοσσού των αλκοολούχων για Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα. Έλκει την καταγωγή του από την Κολομβία, και αυτή είναι η πρώτη θέση που αναλαμβάνει εκτός Αμερικής για την Diageo, στο δυναμικό της οποίας ανήκει από το 2006. Από το 2017 και μέχρι πρότινος, αποτελούσε Managing Director της Diageo για Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη, ενώ έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, και General Manager για Κολομβία και Βενεζουέλα. Επίσης, έχει υπάρξει Regional VP Americas για το Global Travel Retail αλλά και Strategy and Business Development Director LA&;C (Λατινική Αμερική και Καραϊβική).

Η DIAGEO αποτελεί ηγετική εταιρία premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το όνομα Diageo προέρχεται από την συνένωση δύο λέξεων: από τη Λατινική λέξη Dia που σημαίνει ημέρα και την λέξη Geo που προέρχεται από την Ελληνική λέξη γαία Στην Ελλάδα, η Diageo διακινεί μία μεγάλη σειρά σημάτων, που κατέχουν κορυφαία θέση στην εκάστοτε κατηγορία και σε κάθε περίσταση κατανάλωσης. Τα whiskies Johnnie Walker, Haig, Dimple, Cardhu και τα Classic Malt, η Smirnoff Vodka, το Gordon´s Gin, το Tanqueray, η Ciroc Vodka και το Baileys Creamy liqueur, είναι μερικά από τα δημοφιλή σήματα που εμπορεύεται η Diageo Hellas στην χώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα