David Timis: Πρέπει να επενδύουμε σε ανθρώπους, όχι μόνο σε εργαλεία

Λίγο προτού συμμετάσχει στις εργασίες του 27ου HR Symposium από την KPMG στην Ελλάδα, ο David Timis, Global Communications &Public Affairs Manager της ΜΚΟ Generation, μας επισημαίνει πως στο μέλλον θα υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας αλλά όχι αρκετοί καταρτισμένοι εργαζόμενοι για να τις καλύπτουν.

Θα είστε κεντρικός ομιλητής στο επικείμενο

27ο HR Symposium από την KPMG στην Ελλάδα. Ποιο θα είναι το βασικό θέμα της παρουσίασής σας; Τι θα προσπαθήσετε να μεταφέρετε στους παρευρισκόμενους;

Η παρουσίασή μου θα εστιάσει στην παροχή μιας επισκόπησης του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη, το ΑΙ, διαταράσσει τις θέσεις εργασίας και την αγορά εργασίας. Επίσης, θα αναφερθώ στις κύριες τάσεις που πρέπει να παρακολουθούμε τα επόμενα χρόνια, καθώς και στις βασικές δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξουν τα άτομα όχι απλώς για να διατηρήσουν μια σχέση συνάφειας με την αγορά εργασίας, αλλά για να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν στο μέλλον της απασχόλησης. Είναι κρίσιμο για τους οργανισμούς να συνειδητοποιήσουν ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει έλλειψη θέσεων εργασίας αλλά μάλλον έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων που θα μπορούν να τις καλύψουν. Ο ρόλος του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού πρόκειται να γίνει ολοένα και πιο σημαντικός, ειδικά όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους οργανισμούς, προκειμένου να πλοηγηθούν σε αχαρτογράφητα ύδατα και να διαχειριστούν τις συνεχείς και αυξανόμενες αλλαγές.

Υποστηρίξατε πως στο μέλλον θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας, αλλά θα αντιμετωπίζουμε την έλλειψη των εξειδικευμένων εργαζομένων που θα απαιτούν. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα; Ποιο είναι το νέο σώμα δεξιοτήτων που θα πρέπει να αναπτυχθεί;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Google και τη McKinsey & Co., περισσότεροι από 90 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να αναπτύξουν σημαντικές νέες δεξιότητες στο πλαίσιο των σημερινών ρόλων τους, ενώ έως και 21 εκατομμύρια μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψουν επαγγέλματα που «φθίνουν» μέχρι το 2030. Επιπλέον, αν και προβλέπεται ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς, όπως εκείνοι της υγειονομικής περίθαλψης και της πληροφορικής, η αυτοματοποίηση και πιο πρόσφατα η Covid-19 οδηγούν σε απότομη κάμψη άλλους επαγγελματικούς τομείς, με τις κατασκευές και τη μεταποίηση να παρουσιάζουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά εκτόπισης εργαζομένων.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε προβλέψιμες σωματικές δραστηριότητες και στη συλλογή και επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων - σε δραστηριότητες, δηλαδή, όπου οι μηχανές υπερβαίνουν την ανθρώπινη απόδοση. Από την άλλη, θα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες για τις οποίες οι μηχανές είναι λιγότερο ικανές, τουλάχιστον με την τρέχουσα διαθέσιμη τεχνολογία, όπως η διοίκηση ανθρώπων, η εφαρμογή τεχνογνωσίας και η επικοινωνία με άλλους.

Κατά συνέπεια, η αγορά εργασίας θα διαταραχθεί, καθώς οι θέσεις εργασίας θα απαιτούν όλο και περισσότερες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες και πιο προηγμένες γνωστικές ικανότητες, όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη McKinsey & Co, οι Ευρωπαίοι θα περνούν 30% περισσότερο χρόνο κάνοντας εργασίες που σχετίζονται με κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Έτσι, ενώ η κατοχή προηγμένων τεχνολογικών δεξιοτήτων θα είναι σίγουρα πλεονέκτημα στο μέλλον, δεν θα αρκεί για να έχετε μια επιτυχημένη καριέρα. Επομένως, το μυστικό για να διατηρήσετε τη συνάφειά σας με τον μελλοντικό κόσμο της εργασίας, είναι να μαθαίνετε και να αποκτάτε συνεχώς «δεξιότητες σε ζήτηση», τόσο κοινωνικο-συναισθηματικές όσο και τεχνολογικές.

Το Generative AI αποτελεί το πιο «καυτό» θέμα συζήτησης τον τελευταίο καιρό. Μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις; Είναι χρήσιμο για τους επαγγελματίες του χώρου του ΗR;

Σύμφωνα με μια έκθεση της Goldman Sachs για τις θέσεις, τα συστήματα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT ή το Google Bard έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% μέσα σε μια περίοδο 10 ετών και να προκαλέσουν σημαντική αναστάτωση στην αγορά εργασίας, εκθέτοντας 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε διαδικασίες αυτοματοποίησης. Ωστόσο, ενώ η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης είναι αναμφισβήτητη, ο βαθμός στον οποίο μας επηρεάζει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η χώρα στην οποία γεννηθήκαμε, το φύλο μας ή ακόμη και η ηλικία μας. Έτσι, παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη είναι παντού, η ευκαιρία να επωφεληθείτε από αυτήν και να τη διαμορφώσετε, δεν είναι. Η νεολαία, και ιδιαίτερα τα νεαρά κορίτσια, δεν είναι εξοπλισμένα με τις κατάλληλες δεξιότητες αλλά και τους πόρους για να κατανοήσουν τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη, πώς σχεδιάζεται και γιατί είναι τόσο σημαντική στον σημερινό ψηφιακό κόσμο. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζομένους και κατ’ επέκταση για τους οργανισμούς. Ο σημερινός κόσμος διοικείται από δεδομένα, και οι τεχνολογίες που αξιοποιούν τεχνητή νοημοσύνη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά. Δεδομένης λοιπόν της επικράτησης των big data, μόνο κατανοώντας τον τρόπο συλλογής, αποθήκευσης και δόμησής τους και μαθαίνοντας πώς να αναλύουμε και να ερμηνεύουμε σύνολα δεδομένων, μπορούμε να βελτιώσουμε τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων. Αυτό ισχύει για όλα τα επιχειρηματικά τμήματα και όχι μόνο για το HR.

Kατά τη γνώμη σας τι είναι πιο σημαντικό για τις επιχειρήσεις, η επένδυση σε ανθρώπους ή η επένδυση σε τεχνολογία και ψηφιακές δυνατότητες;

Στο μέλλον, τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους κλάδους και τους επιχειρηματικούς τομείς θα προκύπτουν από ανθρώπους που εργάζονται χέρι-χέρι με τεχνολογίες που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η τεχνολογική επανάσταση δεν χρειάζεται να γίνει μια κούρσα μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για συνεργασία.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραπάνω στοιχεία για το Generation; Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Το Generation είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που πιστεύει στη δύναμη των θέσεων εργασίας να αλλάζουν ζωές. Εκπαιδεύει και τοποθετεί ενήλικες σε σταδιοδρομίες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να προσεγγιστούν και συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα εργοδοτών, χρηματοδοτών και κυβερνητικών εταίρων. Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη βελτίωση του συστήματος της εργασίας. Ξεκίνησε το 2015 και περιλαμβάνει ένα παγκόσμιο hub και ένα δίκτυο συνεργατών που εκτείνεται σε 18 χώρες.

Τι θα συμβουλεύατε τους επαγγελματίες του χώρου του Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα; Πού θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή;

Προκειμένου να λαμβάνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα από την αυτοματοποίηση της εργασίας, απαιτούνται πολύ υψηλότερα επίπεδα επένδυσης στις ανθρώπινες δυνατότητες, παράλληλα με επενδύσεις σε hardware και λογισμικό. Εν ολίγοις: πρέπει να επενδύουμε σε ανθρώπους, όχι μόνο σε εργαλεία. Η επένδυση σε αυτό το πλαίσιο δεν αφορά το ποσό που δαπανάται για λογισμικό ή την εκπαίδευση για τη χρήση ενός συστήματος· αφορά έναν προσανατολισμό προς την ανθρώπινη δράση, με τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι η επιχείρηση επενδύει στους ίδιους.

27th HR Symposium: Empowering Minds - Boosting Hearts

Με κεντρικό μήνυμα “Empowering Minds - Boosting Hearts”, το 27th HR Symposium θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου από την KPMG στην Ελλάδα και θα φέρει σε επαφή top στελέχη και thought leaders από κορυφαίους οργανισμούς για να αναδείξουν τoν μεταβαλλόμενο ρόλο του HR, καθώς και τρόπους διασφάλισης ότι οι άνθρωποί σας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 2024.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Keywords
Αναζητήσεις
david-timis-prepei-na-ependyoume-se-anthropous-ochi-mono-se-ergaleia.htm
Τυχαία Θέματα