Cenergy Holdings: Υψηλή κερδοφορία και ισχυρές πωλήσεις το 2023 - Οι εκτιμήσεις για φέτος και το μέρισμα

Η Cenergy Holdings αναμένει το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να κυμανθεί μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2024.

Σε 1,63 δισ. ευρώ (14% αύξηση σε ετήσια βάση) με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους τόσο στον κλάδο καλωδίων, όσο και στον κλάδο σωλήνων χάλυβα, ανήλθαν οι πωλήσεις της Cenergy Holdings, όπως αναφέρουν τα οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023..

Ο τομέας καλωδίων συνεχίζει δυναμικά τόσο στα προϊόντα, όσο και στα έργα, καθώς η ζήτηση

για τα πρώτα παραμένει ισχυρή, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ο εξηλεκτρισμός και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια θα αποτελούν τις κύριες τάσεις (megatrends) τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και οδηγούν την ανάγκη για παραγωγή περισσότερων καλωδίων όλων των τύπων, ενώ αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα. Συνεπώς, συνεχίζεται βάσει προγράμματος το σχέδιο επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πρόσθετης δυναμικότητας έχει ήδη δεσμευτεί.

Παράλληλα, η Hellenic Cables, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για χερσαία καλώδια, έχει προχωρήσει (1) σε πρόσθετες γραμμές παραγωγής και εξοπλισμού στο εργοστάσιο της Θήβας, ώστε να δημιουργήσει ακόμα υψηλότερη προστιθέμενη αξία και (2) στον σχεδιασμό ενός Κέντρου Αριστείας για καλώδια χαμηλής τάσης στη βιομηχανική περιοχή του Ελαιώνα (κοντά στο εργοστάσιό της, στη Θήβα), σε ακίνητο που αποκτήθηκε το 2022. Το συνεχιζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Hellenic Cables να εκτελέσει αποτελεσματικά το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, καθώς και στις μεγαλύτερες προσδοκίες των πελατών της, αλλά και όλων των ενδιαφερομένων μερών. Τέλος, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, η μελέτη για πιθανή κατασκευή εργοστασίου παραγωγής καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ συνεχίζεται.

Ο τομέας σωλήνων χάλυβα ενισχύει τη θέση του και παράλληλα εδραιώνει την ανάπτυξη της κερδοφορίας για το 2024 όπως άλλωστε αποδεικνύει το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που εξασφαλίζει την αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου του τομέα, τουλάχιστον για το επόμενο έτος. Κοιτώντας μπροστά, η Σωληνουργεία Κορίνθου υπολογίζει ότι ,ταυτόχρονα με τους άλλους δύο «πυλώνες της πράσινης ενέργειας» (υδρογόνο και έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS)), η ζήτηση για αέρια καύσιμα θα συνεχίσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα, ενώ προβλέπεται παράλληλα να αυξηθεί και αυτή για σωλήνες μεγάλης διαμέτρου. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο αναμένεται επίσης να αυξηθεί περαιτέρω, με τα χερσαία δίκτυα φυσικού αερίου και υδρογόνου να μπαίνουν σταδιακά στο προσκήνιο και να τροφοδοτούν τις θετικές προοπτικές

Με δεδομένο το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και για τους δύο τομείς, καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, και την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως, η Cenergy Holdings αναμένει το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να κυμανθεί μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2024.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις υποθέτουν:

(α) ομαλή εκτέλεση των ενεργειακών έργων και στους δύο τομείς,

(β) ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων και

(γ) περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο από ένα αβέβαιο παγκόσμιο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις ή/και τις προκλήσεις ή/και τις πιθανές διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όπως αναφέρθηκε συχνά σε προηγούμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, η Cenergy Holdings συνεχίζει να επικεντρώνει την εστίαση της στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας έναντι της αύξησης του όγκου πωλήσεων. Η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κέρδη από την μοναδική μας θέση στο νέο παγκόσμιο ενεργειακό χώρο και να επενδύουμε στην παραγωγική μας ικανότητα, ώστε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά των ενεργειακών υποδομών, όπως αναφέρει η εισηγμένη.

Η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 213,8 εκατ. ευρώ (56% αύξηση σε ετήσια βάση) και η απρόσκοπτη εκτέλεση των ενεργειακών έργων παραμένει προτεραιότητα και για τους δύο τομείς

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε 73,0 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας τη διανομή μερίσματος ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σταθεροποιήθηκε πάνω από τα 3 δισ. ευρώ λόγω των σημαντικών αναθέσεων έργων και στους δύο κλάδους (3,15 δισ. ευρώ στις 31.12.2023)

Η επέκταση του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο συνεχίζεται, και ταυτόχρονα πραγματοποιείται σε όλα τα εργοστάσια ένα γενικότερο πρόγραμμα επενδύσεων (138,4 εκατ. ευρώ κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2023) με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης μας στη νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 76 εκατ. ευρώ το 2023, με τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται σημαντικά σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, στα 377,5 εκατ. ευρώ.

Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το 2024 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στις 6 Μαρτίου 2024 αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της την έγκριση διανομής μεικτού μερίσματος που ανέρχεται στο ποσό των 0,08 ευρώ ανά μετοχή.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε: "Η πελατοκεντρική μας προσέγγιση, σε συνδυασμό με τις αποδεδειγμένες ικανότητές μας στην εκτέλεση απαιτητικών ενεργειακών έργων υποδομής, μας έδωσαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι παγκόσμιες τάσεις (megatrends) στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και μας επέτρεψαν να επιτύχουμε λειτουργικά αποτελέσματα πέρα από τις προσδοκίες μας. Ειδικότερα, ο τομέας σωλήνων χάλυβα πέτυχε ιστορικά υψηλά επίπεδα λειτουργικής κερδοφορίας επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες δυνατότητές του, με τον τομέα καλωδίων να παραμένει ο κύριος πυλώνας κερδοφορίας του Ομίλου μας. Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων συνοδεύτηκε με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των καθαρών κερδών κατά 21%, τη δημιουργία ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών και τη μείωση του καθαρού δανεισμού. Κατά συνέπεια, ενισχύσαμε την κεφαλαιακή μας διάρθρωση, ενώ παράλληλα ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε επίπεδα μικρότερα από το διπλάσιο του EBITDA.

Τα παραπάνω ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα αποτελούν μια στέρεη βάση για τις μελλοντικές επιδόσεις του Ομίλου, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, που υπερβαίνει σταθερά το όριο των 3 δισ. ευρώ, εξασφαλίζει πλήρες πρόγραμμα παραγωγής σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου για το επόμενο έτος. Ταυτόχρονα, μένουμε συγκεντρωμένοι στο όραμά μας να διευκολύνουμε τη νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης σχεδιάζοντας για όλα τα εργοστάσια του Ομίλου ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει από το 2024 και στους δύο κλάδους, πάντα με σεβασμό στις αρχές της βιωσιμότητας και στους στόχους ESG".

Επισυνάπτονται τα αναλυτικά αποτελέσματα

Keywords
Αναζητήσεις
cenergy-holdings-ypsili-kerdoforia-kai-ischyres-poliseis-to-2023---oi-ektimiseis-gia-fetos-kai-to-merisma.htm
Τυχαία Θέματα