Carrefour: Τι σηματοδοτεί η επιστροφή – Η γλυκόπικρη εμπειρία των ξένων αλυσίδων στην Ελλάδα

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια έλευση που θα ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα στην αγορά της λιανικής. 

Με στόχο την παροχή μιας πολυκαναλικής εμπειρίας στον Ελληνα - και όχι μόνο - καταναλωτή, που θα συνδυάζει το φυσικό κατάστημα με την διάθεση προϊόντων μέσω e-shop και μεταφορά κατ’ οίκον αναμένεται να ξεκινήσει λίγο πριν το καλοκαίρι από την Κρήτη, το πιθανότερο από το Ηράκλειο,

τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά, μετά από 10 χρόνια, η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour, όπως έγινε και επισήμως γνωστό την Τρίτη το απόγευμα μέσω ανακοίνωσης της εταιρείας στο Παρίσι.

Μια δεκαετία μετά από την ηχηρή αποχώρησή της εταιρείας από την Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης, η επιστροφή της, από κοινού με μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες στη χώρα, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο λιανικό εμπόριο, με την αλυσίδα να προγραμματίζει μέχρι το τέλος του 2022 να διευρύνει εκτός από την Κρήτη την παρουσία της και προς άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr έχουν ξεκινήσει, ήδη, συζητήσεις για το κτίριο που θα στεγάσει το πρώτο σούπερ μάρκετ Carrefour στην Κρήτη, ενώ αναμένεται μέσα στην άνοιξη να αρχίσουν και οι διαδικασίες για τις προσλήψεις εργαζομένων.

Η επιχειρηματική κίνηση, αυτή, μάλιστα αναμένεται να λάβει χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες και μέσω της δικαιόχρησης (franchise), με την εταιρεία να ξεκινά τους επόμενους μήνες τις συνομιλίες με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους επαγγελματίες.

Η συγκεκριμένη ολική επαναφορά, όπως έγινε γνωστό, θα γίνει σε συνεργασία με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Retail & More, η οποία με αυτή την σύμπραξη, προσθέτει άλλον έναν κρίκο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, αυτή τη φορά και στο λιανικό εμπόριο, στο portfolio της.

Υπενθυμίζεται ότι η όλη προσπάθεια ξεκίνησε ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι, μέσω της θυγατρικής εταιρείας “Teleunicom AE”, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία προέβη σε ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Retail & More” με ποσοστό συμμετοχής 51%.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τότε, η εν λόγω εταιρεία, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται σε 250.000 ευρώ θα είχε βασική δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων), υπογράφοντας μάλιστα και σύμβαση αποκλειστικής διανομής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour.

Λίγους μήνες πριν, η εταιρεία είχε αποεπενδύσει πλήρως από τα ψυχαγωγικά πάρκα, μεταβιβάζοντας το σύνολο των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία “FUNTASTIC LAND”, ποσοστό δηλαδή 29,57%, που είχε αποκτήσει συνεπεία της απόσχισης του κλάδου της εκμετάλλευσης ψυχαγωγικών πάρκων - λούνα παρκ, η οποία ολοκληρώθηκε την 13.04.2021, με τίμημα 30.000 ευρώ.

Τη σημασία του έχει, εξάλλου, το γεγονός ότι επικεφαλής της καινούργιας αυτής εμπορικής απόπειρας τίθεται ένα στέλεχος που γνωρίζει καλά την αγορά της λιανικής, ο Βασίλης Στασινούλιας, ο οποίος ήταν τέως manager της CarrefourΜαρινόπουλος επί τρία χρόνια πριν την διάλυση της συνεργασίας.

Γνώστες της αγοράς λιανικής επισημαίνουν ότι παρά το αρνητικό παρελθόν της αλυσίδας στη χώρα μας, η παρούσα κατάσταση ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη του λιανικού εμπορίου, ενώ αποτελεί και με έναν τρόπο ‘’ψήφο εμπιστοσύνης’’ στην ελληνική οικονομία, εν μέσω ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος, ελέω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης.

Ευνοημένος, δε, αναμένεται να αποδειχθεί, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν και αρμόδιοι φορείς και ο κλάδος του Real Estate, καθώς θα υπάρξει αύξηση ενδιαφέροντος τόσο για καταστήματα λίγων τετραγωνικών, όσο και για μεγαλύτερα, τύπου Big Boxes ανά την Ελλάδα, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τάση που έχει ξεκινήσει τα δύο τελευταία χρόνια.

Το Continent και οι επόμενοι

Θετικές αλλά και αρνητικές εμπειρίες έχει το ελληνικό εμπόριο από τη δραστηριοποίηση των ξένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στη χώρα μας.
Εν αρχήν η Continent, το 1992, η οποία είχε ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της από το μεγάλο κατάστημα, νυν Σκλαβενίτης, στις αρχές της Κηφισιάς και θεωρείτο μια επανάσταση τότε για την αγορά του λιανικού εμπορίου, προσφέροντας στους καταναλωτές μια ποικιλία προϊόντων, που δεν είχαν εισαχθεί ποτέ μέχρι τότε στην Ελλάδα.

Από το 2000 και μέχρι το 2012, τα Continent έγιναν Carrefour Μαρινόπουλος, οπότε και ξεκίνησε μια ξέφρενη, για τα δεδομένα της εποχής, πορεία: Μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια, ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος δημιούργησε 33 υπερμάρκετ Carrefour, 1 Carrefour Planet, 276 σουπερμάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος και 225 Carrefour Express.

Η διαδρομή αυτή ολοκληρώθηκε άδοξα το καλοκαίρι του 2012, με την ανακοίνωση της αποχώρησης της Carrefour από την ελληνική αγορά, η οποία ‘’δεν παρουσίαζε πλέον προοπτικές ανάπτυξης’’ και η πώληση του μεριδίου 50% στην Μαρινόπουλος.
Ακολούθησαν τέσσερα δύσκολα χρόνια, με δυσκολίες στις προμήθειες, στάσεις πληρωμών και άδεια ράφια και φθάνουμε στο 2016, οπότε η αλυσίδα εξαγοράστηκε από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Το 2010 αποχώρησε, μετά από ολιγόχρονη δραστηριοποίηση και μια ακόμη γερμανική αλυσίδα, η εκπτωτική Plus, η οποία πούλησε τα καταστήματά της στην ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ και τα Ισπανικά Dia που ξεκίνησαν τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα μας τη δεκαετία του 2000, απορροφήθηκαν για κάποια χρόνια από την Carrefour Μαρινόπουλος, μέχρι το 2010.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 μπήκε στη χονδρική των σούπερ μάρκετ, στην Ελλάδα η Makro, μέλος του Γερμανικού ομίλου Metro.
Ωστόσο, μετά από κάποια επιτυχημένα χρόνια δραστηριοποίησης, η εταιρεία αποχώρησε το 2014 από την ελληνική αγορά, μεταβιβάζοντας τα 12 σημεία πώλησής της στην Ελλάδα στον Σκλαβενίτη, έχοντας, τότε, συσσωρευμένες ζημίες που ξεπερνούσαν τα 22 εκατ. ευρώ.

Την Continent-Carrefour και τα Makro ακολούθησε το 1999 η γερμανική Lidl, η οποία παραμένει στη χώρα μας, έχοντας αυτή τη στιγμή 227 καταστήματα και αναπτυξιακή πορεία.

Τη ίδια τύχη με τη Lidl δεν είχε η άλλη εκ Γερμανίας αλυσίδα, η Aldi, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα το 2008, αλλά αποχώρησε, με φόντο τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση, μόλις δύο χρόνια μετά, στα τέλη του 2010, αφήνοντας πίσω, ανολοκλήρωτο, ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Τελευταία και πιο πρόσφατη είσοδος ξένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη χώρα μας ήταν αυτή των ρωσικών Mere, η οποία άνοιξε τα πρώτα καταστήματά της στην Ελλάδα το 2021 σε διάφορες πόλεις όπως Τρίπολη, Λάρισα κλπ. λανσάροντας τιμές παραγωγού και λιτή διακόσμηση στα σημεία πώλησης.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την αλυσίδα SVETOFOR, τη μεγαλύτερη αλυσίδα discount αυτή της στιγμή στην Ρωσία, με 1.800 καταστήματα σε όλη την χώρα, αλλά και επέκταση τα προηγούμενα χρόνια σε Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Κίνα και αλλού.

Keywords
Τυχαία Θέματα