Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με αναφορές στο αρχαίο ελληνικό θέατρο…

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιορτάζεται την Τρίτη 27 Μαρτίου και πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το 1961.Κάθε χρόνο, διοργανώνονται εκδηλώσεις από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Πρόκειται για μία μη κυβερνητική οργάνωση που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO.

Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ

Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα. Ακόμη, οι: Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο κ.ά.

«Το θέατρο είναι παντοδύναμο, αντιστέκεται, επιβιώνει από το κάθε τι, πολέμους, λογοκρισία, φτώχεια. Αρκεί να πούμε «Το σκηνικό είναι μια γυμνή σκηνή μιας ακαθόριστης εποχής» και να προσθέσουμε έναν ηθοποιό. Ή μία ηθοποιό. Τι θα κάνει αυτός; Τι θα πει αυτή; Θα μιλήσουν; Το κοινό περιμένει, θα αναγνωρίσει. Γιατί χωρίς το κοινό δεν υπάρχει θέατρο, ποτέ δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Ένας μόνο θεατής στο κοινό είναι το κοινό. Μα ας μην είναι πολλές οι άδειες καρέκλες! Το θέατρο για μένα είναι ο άλλος, είναι ο διάλογος, η απουσία του μίσους. Η φιλία μεταξύ των λαών…», είχε δηλώσει για την Ημέρα Θεάτρου το 2017 η Γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Φέτος, το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, έχει γράψει ο ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και συνιδρυτής του Théâtre de Complicité, Σάιμον Μακ Μπέρνι από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος εξυμνεί το αρχαίο ελληνικό θέατρο:

«Η σημασία της λέξης Drama προέρχεται από το Ελληνικό «δρᾶν». Η λέξη αυτή σημαίνει «ενεργώ, αναπτύσσω δράση». Η λέξη «θέατρο» έχει τη προέλευσή της από την ελληνική λέξη, θέατρον. Θέατρον σημαίνει στην κυριολεξία ο χώρος στον οποίο ένας θεατής έχει δει κάτι. Ένας χώρος όχι μόνο που βλέπουμε, αλλά που παρατηρούμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. 2400 χρόνια πριν ο Πολύκλειτος ο νεότερος σχεδίασε το θέατρο της Επιδαύρου. Έναν ανοιχτό χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 14.000 ανθρώπους και διαθέτει μια εξαιρετική ακουστική. Ένα άναμμα σπίρτου στο κέντρο της σκηνής μπορεί να ακουστεί σε όλες τις 14.000 θέσεις», δηλώνει ο Σάιμον Μακ Μπέρνι για το ελληνικό θέατρο.

Και συμπληρώνει: «Όπως συνηθίζεται στα ελληνικά θέατρα, όταν βλέπει κανείς τους ηθοποιούς, βλέπει μαζί και το τοπίο πίσω από το θέατρο αλλά και το παρελθόν. Αυτό συγκέντρωνε πολλά μέρη μαζί, την ίδια στιγμή, δηλαδή την κοινότητα, το θέατρο, το φυσικό τοπίο, αλλά επίσης, συνενώθηκαν και όλοι οι χρόνοι της ιστορίας. Καθώς το θεατρικό έργο επικαλείτο στο παρόν περασμένους μύθους, μπορούσες να κοιτάξεις και πέρα από τη σκηνή, στο απώτερο μέλλον σου. Στη Φύση».

The post Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με αναφορές στο αρχαίο ελληνικό θέατρο… appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα