Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι κουραστικά ανικανοποίητοι;

Το να έχουμε ανάγκες είναι μέρος της φύσης μας και δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό σε αυτό. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά μεταξύ του να έχεις ανάγκες και του να είσαι ανικανοποίητος.Εκείνοι που οι ανάγκες τους καλύφθηκαν θα είναι ικανοποιημένοι και θα ηρεμήσουν για λίγο, θα ξαποστάσουν. Εκείνοι όμως που είναι ανικανοποίητοι, δε θα ηρεμήσουν ακόμη κι αν οι ανάγκες τους καλύφθηκαν, γιατί ποτέ τίποτε δεν είναι αρκετό.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι προσκολλημένοι τόσο στη διαδικασία με την οποία πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, όσο και στο αποτέλεσμα. Οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτό

που έχουν στο μυαλό τους, δεν θέλουν να το εντάξουν στην κατηγορία: ‘ικανοποιήθηκε’.

Ωστόσο αυτό είναι το αποτέλεσμα. Ο μοχλός που τους οδηγεί εκεί είναι τα συναισθήματά τους. Για να μπορέσει κάποιος να αισθανθεί ότι οι ανάγκες του έχουν καλυφθεί-ικανοποιηθεί, θα χρειαστεί να αλλάξει τον τρόπο που αισθάνεται. Και το ερώτημα τώρα είναι: από πού προέκυψε αυτή η τάση του ανικανοποίητου;

Ένας λόγος είναι επειδή ως παιδιά πολλές από τις ανάγκες τους δεν είχαν καλυφθεί και αυτές οι ανεκπλήρωτες ανάγκες έχουν μείνει ‘παγιδευμένες’ μέσα τους κάνοντάς τους να φέρονται σαν μικρά, κακομαθημένα παιδιά. Αλλά μόνο αυτό δεν είναι.

Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι δε νιώθουν ασφαλείς να αφήσουν τους άλλους να έρθουν κοντά τους συναισθηματικά. Ίσως επειδή φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους απογοητεύσουν ή από φόβο ότι μπορεί να τους εγκαταλείψουν. Οπότε ακόμη κι αν έχουν την ανάγκη να συνδεθούν, δεν θα το κάνουν και έτσι η συναισθηματική τους ισορροπία θα κλονιστεί ακόμη περισσότερο κάνοντάς τους να φέρονται ακόμη πιο απαιτητικά.

Όπως εμείς έτσι κι οι ανικανοποίητοι άνθρωποι έχουν έναν τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τον παρουσιάζουν στον εαυτό τους. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να τους προσεγγίζουμε με μεγαλύτερη εν-συναίσθηση, πράγμα που θα μας κάνει να είμαστε πιο επιεικείς όχι με εκείνους, αλλά με τον εαυτό μας. Γιατί με τον εαυτό μας; Γιατί όπως και να το κάνουμε, θα νευριάσουμε και θα θυμώσουμε που δεν ικανοποιούνται με τίποτε, δηλαδή, θα πάρουμε πάνω μας τη δική τους δυσκολία να αισθανθούν διαφορετικά. Και πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουμε αυτό, αφού πια γνωρίζουμε τι τους έχει οδηγήσει στο να αντιδρούν ανικανοποίητα.

Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, αλλά όπως και να έχει δε θα πάρουμε την ευθύνη πάνω μας και ούτε θα αισθανόμαστε ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά εμείς. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, και αυτό είναι ήδη αρκετό.

ΒΙΚΥ ΤΣΩΚΟΥ
«Life Coach Γυναικών»
Δείτε πληροφορίες για τη Βίκυ ΕΔΩ και ΕΔΩ

The post Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι κουραστικά ανικανοποίητοι; appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα