Την Πέμπτη στις 10 σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Η πρώτη φάση με τους 50 ομήρους και η αναλογία 3 προς 1

Η συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων Ισραήλ – Χαμάς που θα συνοδευτεί από λιγοήμερη εκεχειρία ξεκινά και επίσημα την Πέμπτη το πρωί στις 10:00.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στο al-Jazeera, ενώ μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι οι διαμεσολαβητές ήθελαν η εκεχειρία να αρχίσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης και η Χαμάς ήθελε «λίγες ώρες» μετά την έναρξη της να αρχίσει την απελευθέρωση των ομήρων.

Θα υπάρξει

μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα, ανέφερε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε στο Reuters ότι η εκεχειρία πιθανότατα θα τεθεί σε ισχύ «κάποια στιγμή αύριο», με τον υπουργό Εξωτερικών Eli Cohen να δηλώνει ότι το Ισραήλ αναμένει να παραλάβει τους πρώτους ομήρους την Πέμπτη – αν και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το χρονοδιάγραμμα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους χαιρέτισε νωρίτερα την εκεχειρία προσθέτοντας ωστόσο πως «αυτό δεν είναι αρκετό για να τερματιστεί ο πόνος των αμάχων». Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε ζήτησε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων, καθώς και για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα».

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι ελπίζει η συμφωνία να συμβάλει στον πλήρη τερματισμό του πολέμου και «να ξεκινήσει μια διαδικασία προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη βάση μιας λύσης δύο κρατών».

Οι όροι της συμφωνίας εκεχειρίας

Σύμφωνα με τους Times of Israel, το Τελ Αβίβ δημοσίευσε την Τετάρτη την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τη συμφωνία για απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων της Χαμάς.

Η απόφαση καθορίζει το πλαίσιο της συμφωνίας που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και περιλαμβάνει τρία παραρτήματα: μια σύσταση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Tzachi Hanegbi, ένα απόρρητο έγγραφο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν δημοσιεύθηκε και έναν κατάλογο 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων που είναι επιλέξιμοι για απελευθέρωση στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, και οι 300 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν μόνο υπό τον όρο ότι 100 ζωντανοί όμηροι – Ισραηλινοί πολίτες ή κάτοικοι Ισραήλ – θα απελευθερωθούν από τη Γάζα και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Η απελευθέρωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, με πολλαπλές φάσεις σε κάθε στάδιο.

Στο πρώτο στάδιο, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους μόλις επιστρέψουν στο Ισραήλ 50 όμηροι. Αυτό θα γίνει σε τέσσερις φάσεις, με τουλάχιστον 10 ομήρους να απελευθερώνονται σε κάθε φάση.

«Το πρώτο μέρος θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση στις μάχες», αναφέρει η απόφαση.

Στη δεύτερη φάση, το Ισραήλ θα απελευθερώσει «έως» και άλλους 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας, εάν «έως και» 50 επιπλέον όμηροι επιστραφούν στο Ισραήλ. Λέει ότι θα συνεχιστεί η ίδια αναλογία Παλαιστινίων κρατουμένων προς ισραηλινούς ομήρους από το πρώτο μέρος, με κάθε πρόσθετη φάση να περιλαμβάνει την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων.

«Για κάθε πρόσθετη απελευθέρωση 10 ομήρων θα υπάρχει πρόσθετη παύση των μαχών 24 ωρών», αναφέρεται. Και πάλι, στο δεύτερο στάδιο, οι αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν μόνο όταν οι όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Η ανακοίνωση αναφέρει, ακόμη, ότι «αμέσως μετά το τέλος της παύσης των μαχών που απαιτείται για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, οι μάχες θα συνεχιστούν στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να καταστραφούν οι στρατιωτικές και οργανωτικές δυνατότητες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επιστροφή όλων των ομήρων».

Η απόφαση εξουσιοδοτεί το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον υπουργό Μπένι Γκαντζ, να αποφασίσει για την ταυτότητα των αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν σε κάθε φάση, από τον κατάλογο που παρέχεται.

Εξουσιοδοτούνται επίσης να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα κάθε φάσης, ενώ μπορούν να αποφασίσουν για το τέλος των φάσεων.

Σημειώνεται πως η όλη ανταλλαγή και η παύση των μαχών περιορίζεται σε δέκα ημέρες το πολύ από το τέλος της πρώτης φάσης.

Όσοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στον κατάλογο δεν έχουν απελευθερωθεί μέχρι το τέλος των ανταλλαγών δεν θα απελευθερωθούν, ενώ μετά τη δημοσίευση των ονομάτων τους, δόθηκε προθεσμία 24 ωρών στο ισραηλινό κοινό να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της συμφωνίας ή της απελευθέρωσης συγκεκριμένων κρατουμένων.

BBC: Γιατί δεν ξεκίνησε σήμερα η προσωρινή κατάπαυση πυρός

Σύμφωνα με τη Yolande Knell, ανταποκρίτρια του BBC στη Μέση Ανατολή, η δημοσίευση των 300 ονομάτων Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, ή δημοσίευση του καταλόγου αποτελεί μια τυπική διαδικασία στο Ισραήλ, καθώς πριν από οποιαδήποτε απελευθέρωση κρατουμένου, δίνεται στους Ισραηλινούς πολίτες 24 ώρες προθεσμία για να υποβάλουν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος, δεν αναμένεται καμία σοβαρή καθυστέρηση – ωστόσο αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε αυτή την καθυστέρηση στην έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Δεν περιμένουμε την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων – ή την έναρξη της παύσης των μαχών – πριν από αύριο, καταλήγει.

dnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα