Στο 12% η αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων – Σε εφαρμογή πρόγραμμα στην Κρήτη για πρόληψη των λοιμώξεων στα νοσοκομεία και μείωση της μικροβιακής αντοχής

Αύξηση έχουν καταγράψει οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα όπου το ποσοστό αυξήθηκε από το 10% (το 2017-18) στο 12% (το 2022-2023).

«Η αύξηση του 2% οφείλεται ίσως στη διασπορά κορωνοιού στα νοσοκομεία, άρα μάλλον είναι πλασματική, οπότε είμαστε περίπου στο 10%, ποσοστό ανεπίτρεπτα υψηλό για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» σημείωσε από τα Χανιά

ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής, Διαμαντής Κοφτερίδης

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, η χώρας μας κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον επιπολασμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων ενώ καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη για συγκεκριμένα στελέχη.

Η κατανάλωση αντιβιοτικών το 2022-2023 κυμάνθηκε σε παρόμοια επίπεδα με το 2016 – 2017 (55,4%) ήταν όμως σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη: «Η αύξηση της μικροβιακής αντοχής οφείλεται στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Βέβαια, την τελευταία δεκαετία η χώρα μας σταθεροποιήθηκε και μάλλον μείωσε τη χρήση των αντιμικροβιακων μετά τους τελευταίους νόμους που πέρασαν για τη μη χορήγηση αντιβιοτικών από τα φαρμακεία. Αυτό μάλλον επηρέασε θετικά».

Με στόχο τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, τέθηκε σε εφαρμογή ένα διετές πρόγραμμα στην Κρήτη. Εξηγώντας τον σκοπό του προγράμματος ο κ. Κοφτερίδης ανέφερε: «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης του προβλήματος, μεταξύ αυτών είναι η εκπαίδευση και η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης λοιμώξεων και ορθολογική χρήσης αντιμικροβιακών μέσα στα νοσοκομεία. Τα δυο αυτά συσχετίζονται και μπορούν να βελτιώσουν πολύ την πρόληψη των λοιμώξεων στα νοσοκομεία όπως επίσης και τη μικροβιακή αντοχή που είναι από τα μεγαλύτερά μας προβλήματα.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικό για τα νοσοκομεία της Κρήτης. Θα εφαρμοστεί για δύο χρόνια και ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Περιλαμβάνει, 2 συνέδρια, εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών στην πρόληψη των λοιμώξεων και τη χρήση αντιμικροβιακών, καθώς επίσης και εφαρμογή κάποιων παραμέτρων στα νοσοκομεία»

Keywords
Τυχαία Θέματα