Σημαντικά έργα ανάπλασης ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ άλλαξαν την όψη των Χανίων μέσα σε έξι χρόνια

Τα σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Χανίων την χρονική περίοδο 2014-2020 βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργανώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο ΚΑΜ.

Σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στο πλαίσιο της ΣΒΑΑ του δήμου Χανίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν εμβληματικά έργα στην πόλη και ιδιαίτερα στο αστικό κέντρο Χανίων με στόχο τον μετασχηματισμό της και την βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης καλυτερεύοντας

τις συνθήκες διαβίωσης κατοίκων και επισκεπτών.

Έργα τα οποία έρχονται και παρεμβαίνουν σε κρίσιμους τομείς του πολιτισμού, της προσβασιμότητα και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα μέσα σε αυτή την χρονική περίοδο ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα όπως η ανάπλαση του δημοτικού κήπου και του ρολογιού. Παράλληλα περιοχές του δήμου απέκτησαν μια νέα όψη με αναπλάσεις που υλοποιήθηκαν όπως στις οδούς Χατζημιχάλη Γιαννάρη και Σκαλίδη καθώς και στην πλατεία Κολοκοτρώνη και την οδό Χάου. Επιπλέον μέρος της χρηματοδότησης δόθηκε και για την ανάπλαση της περιοχής των Ταμπακαριών με σκοπό να δοθεί μια νέα πνοή στην περιοχή.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ακόμη 26 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν στον δήμου Χανίων στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την χρονική περίοδο 2021- 2027. Τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτήσουν, όπως αναφέρει ο κ. Σημανδηράκης «πολύ σπουδαία έργα. Ένα από τα έργα που θα χρηματοδοτηθεί είναι και η πολύ μεγάλη ανάπλαση στο Κουμ Καπί όπως και η ανάπλαση στο ανατολικό ανάχωμα. Ακόμη παρεμβάσεις θα γίνουν και σε άλλες περιοχές όπως στην οδό Τζανακάκη και στην οδό Σελίνου. Τέτοιας φύσης παρεμβάσεις τις χρειαζόμαστε αλλά χρειαζόμαστε να κλείσουμε και τις εκκρεμότητες με το παρελθόν και για αυτό το λόγο ένα μέρος της χρηματοδότησης από την νέα ΣΒΑΑ αφορά και την βίλα Σβατζ και την βίλα Πολογιώργη και την αποκατάσταση της ανατολικής τάφρου.

Τέλος ίσως το πιο σημαντικό έργο, κοινωνικής σημασίας που θα χρηματοδοτηθεί από το επόμενο πρόγραμμα, είναι το μεγάλο κοινωνικό πολύκεντρο που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Ρεγγίνα. Ήδη έχει προχωρήσει η μελετητική του διαδικασία και θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από αυτά τα χρήματα, φιλοξενώντας το σύνολο των κοινωνικών δομών και της διοίκησης του δήμου Χανίων. Προσφέροντας ένα εξαιρετικό επίπεδο υπηρεσιών στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του τόπου μας».

Για τον μεγάλο αριθμό έργων που υλοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 2014 – 2020 αλλά στον μετασχηματισμό της εικόνας της πόλης των Χανίων μίλησε με τη σειρά της και η Μαρία Κασσωτάκη Προϊσταμένη της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του προγράμματος Κρήτης λέγοντας ότι «σήμερα ο δήμος Χανίων οργανώνει μια ημερίδα για να παρουσιάσει όσα έχουν επιτευχθεί μέσα από το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης το οποίο ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Κρήτη 2014 -2020. Ένας μεγάλος αριθμός έργων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας πολύ συγκεκριμένης στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στην πόλη των Χανίων. Τώρα ξεκινάει μια νέα εποχή στο πλαίσιο του προγράμματος Κρήτη 2021- 2027. Είναι πολύ σημαντικό όταν τελειώνει μια περίοδος και ξεκινάει μια καινούργια να γίνει απολογισμό του τι καταφέραμε σε αυτό το πρόγραμμα και έτσι να βαδίσουμε προς το μέλλον. Αυτό είναι χαρακτηριστικό ειδικά για την πόλη των Χανίων, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύει συστηματικά πάνω στα θέματα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και έχει πετύχει να μετασχηματίσει την πόλη και να την κάνει πιο ελκυστική, υποτρίζοντας έτσι όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της πόλης.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά σημαντικά έργα όπως η ανάπλαση του δημοτικού κήπου, ο οποίος είναι ένας εμβληματικός χώρος για την πόλη μαζί με το ρολόι που υπάρχει εκεί και έχουν αποκτήσει μια νέα όψη.

Ακόμη οι πραγματοποίηση των αναπλάσεων στην οδό Σκαλίδη και τα Ταμπακαριά οι οποίες θα δώσουν μια νέα ώθηση στις περιοχές αυτές».

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογέρης επισήμανε με την σειρά του μεταξύ άλλων ότι «η ΣΒΑΑ που εφαρμόζεται στον δήμο Χανίων χαρακτηρίζεται από την ολοκληρωμένη παρέμβαση, με σκοπό να βελτιώσουν την εικόνα της περιοχής και της καθημερινότητας των κατοίκων. Επομένως είναι πολύ σημαντικά έργα. Ήδη ωριμάζουν μελέτες για την επόμενη προγραμματική περίοδο που τα λεφτά είναι τριπλάσια».

Keywords
Τυχαία Θέματα