Πράγματα που πρέπει να προσέξετε αν είστε λάτρης των χειμερινών σπορ

Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία και περιμένετε πώς και πώς τα πρώτα χιόνια για να… πάρετε τα βουνά, τότε υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε. Ποιά είναι αυτά; Τα μοιραζόμαστε μαζί σας παρακάτω!

Επενδύστε σε ποιοτικό εξοπλισμό

Ο ποιοτικός εξοπλισμός είναι το Α και το Ω για να απολαύσετε το αγαπημένο σας χειμερινό σπορ με ασφάλεια. Όμως, πέρα από τον τυπικό εξοπλισμό που χρειάζεστε για σπορ, όπως το ski και το snowboard, δηλαδή οι σανίδες, οι ειδικές μπότες και τα κράνη, υπάρχουν και άλλα αξεσουάρ στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως τα ισοθερμικά ρούχα, αλλά και τα γυαλιά ηλίου. Όσον αφορά στα τελευταία, καλό είναι να επιλέξετε φακούς, οι οποίοι αντέχουν σε όλες τις συνθήκες, χωρίς να εμποδίζουν την όραση, όπως οι φακοί γυαλιών με επίστρωση Crizal. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ποτέ το αντηλιακό σας! Ένα αδιάβροχο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, όπως αυτά της Frezyderm, είναι ιδανική επιλογή.

Γνωρίζετε ποιές είναι οι δυνατότητές σας

Με οποιοδήποτε σπορ κι αν ασχολείστε, συμπεριλαμβανομένων και των χειμερινών σπορ, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιές είναι οι δυνατότητές σας και ποιό το επίπεδό σας. Στην περίπτωση των χειμερινών σπορ, αυτό σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να επιλέξετε τις πλαγιές και τις διαδρομές που συνάδουν με αυτό. Έτσι, και θα απολαύσετε τα σπορ, αλλά και θα είστε ασφαλής, αφού πολλά ατυχήματα και τραυματισμοί γίνονται σε περιπτώσεις που κάποιος έχει διαλέξει πίστες που υπερβαίνουν τις δυνατότητές του.

Παρακολουθήστε εκ των προτέρων τις καιρικές συνθήκες

Το να μην είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις καιρικές συνθήκες μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο. Πολλές φορές, σε περιοχές όπου το υψόμετρο είναι υψηλό, οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες και μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Επομένως, θα πρέπει να ενημερώνεστε συνεχώς για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της εξόρμισής σας. Είναι απαραίτητο να φανείτε ευέλικτοι και να αλλάξετε τα σχέδια ή τη διαδρομή σας ανά πάσα στιγμή, εάν δείτε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν τα σχέδιά σας!

Φροντίστε να είστε πάντα ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση αποτελεί πάντα κίνδυνο στα χειμερινά σπορ, παρόλο που γίνονται σε περιβάλλοντα με χαμηλή θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, το σώμα πρέπει να έχει όλη την ενυδάτωση και τη θρέψη που χρειάζεται, ώστε να ανταπεξέλθει. Επομένως, σιγουρευτείτε ότι έχετε πάντα μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι με νερό, αλλά και θρεπτικά σνακ που θα σας γεμίσουν ενέργεια, όπως οι ξηροί καρποί και οι μπάρες δημητριακών. Φροντίστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα, τόσο για να ξεκουράζεστε, όσο και για να αναπληρώνετε την ενέργεια που χάσατε.

Μην ξεχνάτε να κάνετε διατάσεις

Όπως και σε όλα τα σπορ, έτσι και στα χειμερινά, οι διατάσεις είναι απαραίτητες, ώστε να είστε ευλύγιστοι και να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Τόσο, πριν όσο και μετά την άσκηση, θα πρέπει να κάνετε αρκετές διατάσεις, επικεντρώνοντας την προσοχή σας στην πλάτη, τα πόδια, τα χέρια και τους ώμους, σημεία του σώματος που καταπονούνται περισσότερο στα χειμερινά σπορ. Αν πρόκειται να επισκεφτείτε κάποιο ορεινό μέρος για να κάνετε ski ή snowboard, μη διστάσετε να πάρετε μαζί σας ένα λάστιχο γυμναστικής ή οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ χρησιμοποιείτε όταν κάνετε stretching!

Τηρείτε πάντα τους κανονισμούς ασφαλείας

Σε όποιο χιονοδρομικό κέντρο κι αν επιλέξετε να πάτε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κανονισμούς ασφαλείας που έχει, ώστε να παραμείνετε ασφαλείς κάτω από όλες τις συνθήκες. Φυσικά, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους κανόνες που έχει θέσει το εκάστοτε χιονοδρομικό, αλλά και με τη δική σας προσωπική ασφάλεια. Ένα ειδικό κράνος που προστατεύει το κεφάλι σας από τραυματισμούς και ειδικές επιγονατίδες είναι απαραίτητα αξεσουάρ. Τέλος, για να βοηθήσετε τόσο τον εαυτό σας, όσο και τους γύρω σας σε περίπτωση ανάγκης, καλό είναι να γνωρίζετε πρώτες βοήθειες!

Τα χειμερινά σπορ προσφέρουν την κατάλληλη ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τη φύση και να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας. Ακολουθώντας τα tips που μοιραστήκαμε μαζί σας παραπάνω, θα μπορέσετε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας χειμερινά σπορ με ασφάλεια, όποιο κι αν είναι το επίπεδό σας!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πράγματα,pragmata