Πότε ξεκινά και πόσο θα διαρκέσει η παύση εχθροπραξιών στη Γάζα – Όλες οι λεπτομέρειες για την απελευθέρωση των ομήρων

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών, κάτι το οποίο θα επιτρέψει την απελευθέρωση περίπου 50 ατόμων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από τότε που η ένοπλη ομάδα της Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε τη συμφωνία μετά από συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ που συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν έντονες συζητήσεις μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού

Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τελικά, μόνο τρία από τα 38 μέλη του υπουργικού συμβουλίου ψήφισαν κατά της εκεχειρίας – ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir και δύο άλλα μέλη του ακροδεξιού πολιτικού του κόμματος, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Το γραφείο του πρωθυπουργού είπε ότι η συμφωνία θα απαιτούσε από τη Χαμάς να απελευθερώσει τουλάχιστον 50 γυναίκες και παιδιά κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης εκεχειρίας. Για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που απελευθερώνονται, η παύση θα παρατείνεται κατά μία ημέρα, ανέφερε, χωρίς να αναφέρεται η απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων ως αντάλλαγμα. «Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δεσμευτεί να επιστρέψει όλους τους ομήρους στα σπίτια τους. Απόψε, ενέκρινε την προτεινόμενη συμφωνία ως πρώτο στάδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, εξέδωσε επίσης μια δήλωση, επιβεβαιώνοντας ότι 50 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στην περιοχή θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από τις ισραηλινές φυλακές. Λέγεται ότι το Ισραήλ θα σταματήσει επίσης όλες τις στρατιωτικές ενέργειες στη Γάζα και ότι εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική, ιατρική βοήθεια και βοήθεια καυσίμων θα επιτραπεί να εισέλθουν στο έδαφος.

Επιτυχής συμφωνία

Η συμφωνία είναι η πρώτη εκεχειρία ενός πολέμου στον οποίο το Ισραήλ έχει ισοπεδώσει τεράστιες εκτάσεις της Γάζας, όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 14.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η Χαμάς σκότωσε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους στην επίθεσή της στο Ισραήλ.

Αξιωματούχοι από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη Χαμάς εδώ και μέρες υποστηρίζουν ότι επίκειται συμφωνία. Σε δήλωση που εκδόθηκε αργότερα, το Κατάρ επιβεβαίωσε την «επιτυχία» των προσπαθειών διαμεσολάβησης, στις οποίες συμμετείχαν επίσης η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και επιβεβαίωσε τις γενικές παραμέτρους της συμφωνίας. «Η ώρα έναρξης της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 24 ωρών και θα διαρκέσει για τέσσερις ημέρες, με την επιφύλαξη παράτασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι θα σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι 50 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα «ορισμένο αριθμό παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές». «Ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο της εφαρμογής της συμφωνίας», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ευχαριστώντας τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, για την «κρίσιμη ηγεσία και τη συνεργασία τους», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία. «Ανυπομονώ να μιλήσω με καθέναν από αυτούς τους ηγέτες και να παραμείνω σε στενή επαφή καθώς εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα υλοποιηθεί στο σύνολό της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. «Είναι σημαντικό όλες οι πτυχές αυτής της συμφωνίας να εφαρμοστούν πλήρως».

«Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο»

Πριν από τη συνάντηση για να συζητηθεί η συμφωνία, ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για το έργο του να συμπεριλάβει περισσότερους αιχμαλώτους και λιγότερες παραχωρήσεις στη συμφωνία, τονίζοντας ωστόσο ότι το Ισραήλ δεν είχε καμία πρόθεση να τερματίσει τη σύγκρουση. «Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας», είπε σε ηχογραφημένο μήνυμα.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την κατάπαυση πυρός για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ένα πιο τέλος στις μάχες. «Τις επόμενες ημέρες, θα έρθει περισσότερη βοήθεια, περισσότερα καύσιμα, ελπίζουμε ότι περισσότερες ιατρικές προμήθειες και οι πιο σοβαρά τραυματίες θα μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος, αλλά πέρα ​​από αυτό, τις επόμενες ημέρες, πρέπει να υπάρξει μαζική πίεση στο Ισραήλ να μην ξαναρχίσει τις επιθέσεις», είπε ο Antony Loewenstein, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος και συγγραφέας με έδρα την Αυστραλία.

Περίπου 237 αιχμάλωτοι από το Ισραήλ και πολλές άλλες χώρες πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Γάζα και ο Μπάιντεν είπε ότι ορισμένοι Αμερικανοί θα απελευθερωθούν κατά την επερχόμενη παύση. Άλλοι ξένοι υπήκοοι δεν θεωρείται ότι αποτελούν μέρος της συμφωνίας. Η Χαμάς έχει απελευθερώσει μόνο τέσσερις αιχμαλώτους από τότε που έγιναν οι απαγωγές πριν από περισσότερο από ένα μήνα – μια Αμερικανίδα μητέρα και την κόρη της και δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές. Έχει πει ότι ορισμένοι από τους αιχμαλώτους σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό.

Πόσο θα διαρκέσει η κατάπαυση πυρός

Trucks of Egyptian Red Crecent carrying humanitarian aid for the Gaza Strip cross the Rafah border gate, in Rafah, Egypt, Saturday, Oct. 21, 2023. (AP Photo/Mohammed Asad)
Η σχεδιαζόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες, κατά τις οποίες έως 300 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ πρόκειται να ανταλλαγούν με έως 100 ομήρους της Χαμάς, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες της εφημερίδας Times of Israel που επικαλείται το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να γνωστοποιήσει στη Χαμάς τα ονόματα των ομήρων, ενώ λέγεται ότι στη συμφωνία προβλέπεται επίσης να μην χωριστούν κατά την απελευθέρωσή τους οι μητέρες από τα παιδιά που έχουν συλληφθεί όμηροι από τους ενόπλους της Χαμάς.

Μεταξύ των 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων, που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, βρίσκονται αγόρια που έχουν φυλακιστεί για επιθέσεις με πέτρες και ταραχές και γυναίκες που έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις με μαχαίρι, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το Ισραήλ δημοσίευσε σήμερα κατάλογο με 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας. Η εφημερίδα Times of Israel σημείωσε ότι η δημοσίευση αυτών των λεπτομερειών αποσκοπεί στο να δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απελευθέρωσης ορισμένων προσώπων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, μια προσφυγή μπορεί να κατατεθεί εντός 24 ωρών, αλλά δεν αναμένεται το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί κατά της κυβερνητικής απόφασης.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η πρώτη απελευθέρωση ομήρων αναμένεται αύριο, Πέμπτη, ενώ διευκρινίζεται ότι στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνονται όμηροι που κρατούν άλλες ένοπλες οργανώσεις και όμηροι που δεν έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Οι αντιδράσεις για την εκεχειρία

Με ελπίδα υποδέχτηκαν σε όλο τον κόσμο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τετραήμερη εκεχειρία και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία ενώ ζήτησε να υπάρξουν μονιμότερες λύσεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Η κυβέρνηση του Αμπάς, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «εκτιμά τις προσπάθειες (μεσολάβησης) του Κατάρ και της Αιγύπτου», επιθυμεί παρατεταμένη εκεχειρία με το Ισραήλ και «την εφαρμογή πολιτικής λύσης με βάση τη διεθνή νομιμότητα», σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Χουσέιν αλ Σέιχ, ανώτερου συμβούλου του Παλαιστίνιου προέδρου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων και μια παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε σε δήλωση.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία για την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την βοήθεια που παρείχαν. «Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αυτή η παύση στις εχθροπραξίες για να επιτραπεί η μέγιστη ανθρωπιστική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη» προσθέτει.

Η Γερμανία χαιρέτισε την «πρόοδο» που επετεύχθη και η οποία «θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθεια στους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη συμφωνία κήρυξης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς. «Η απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων αποτελεί πρόοδο, αν και τίποτε στον κόσμο δεν θα μπορέσει να σβήσει τα δεινά τους. Η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να παρασχεθεί ζωτικής σημασίας, απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Χ.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε «ένα κρίσιμο βήμα» για τους ομήρους και «την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». «Η συμφωνία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την παροχή ανακούφισης στις οικογένειες των ομήρων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», επεσήμανε.

Και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε: «Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μερών για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα και απελευθέρωση 50 ομήρων που είχαν απαχθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως εισηγηθεί και θέσει μετ’ επιτάσεως την ανάγκη ανθρωπιστικής παύσης και δημιουργίας βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων. Προς την κατεύθυνση αυτή είχαμε προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες» αναφέρει και καταλήγει: «Θα πρέπει πλέον, σε εφαρμογή της συμφωνίας, να υπάρξει άμεση και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους το έχουν ανάγκη, καθώς και να ενταθεί η προσπάθεια για οριστική ειρήνευση στην περιοχή».

newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πότε, Γάζα – Όλες,pote, gaza – oles