Πολιτιστικός Σύλ. Μονίμων Κατοίκων Π. Πόλης Χανίων: «Καμία εμπορευματοποίηση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλλι»

Την ακόλουθη απόφαση σχετικά με το ξεκίνημα των εργασιών για την διαμόρφωση πολυτελούς ξενοδοχείου Α’ τάξης στα κτίρια της παλιάς μεραρχίας και των παλιών φυλακών στο Λόφο Καστέλλι, εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Χανίων:

«Καμία εμπορευματοποίηση και ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι! Ο χώρος να αποκατασταθεί και να φιλοξενήσει κοινωφελείς χρήσεις»

Ως Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Μόνιμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Χανίων εκφράζουμε την έντονη αντίθεση και δυσαρέσκεια μας σχετικά

με τους πρόσφατους χειρισμούς στο Λόφο Καστέλι, με σκοπό να προχωρήσουν οι εργασίες και οι μελέτες αξιοποίησης των Ιστορικών κτιρίων της 5ης Μεραρχίας ως ξενοδοχειακή μονάδα Α τάξης.

Μάλιστα εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε έγκριση στις 13 Μαρτίου 2024 από το Υπουργείο Πολιτισμού που αναφέρει και ως σκοπό των εργασιών τη μετατροπή των κτιρίων σε ξενοδοχείο. Απόφαση η οποία έρχεται αντίθετη στην απόφαση και το σχεδιασμό του Δημοτικού Συμβουλίου και της Χανιώτικης κοινωνίας και των φορέων της.

Βρισκόμαστε απέναντι στους οποιουσδήποτε χειρισμούς που σκοπό έχουν την εμπορευματοποίηση και ξενοδοχοποίηση των ιστορικών κτιρίων της παλιάς Μεραρχίας και των παλιών φυλακών στο Λόφο Καστέλι.

Γνωρίζουμε και σεβόμαστε τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται οι ιδιοκτησίες μας μορφολογικά και όσων αφορά τις χρήσεις στην περιοχή. Και όπως είναι γνωστό ο λόφος Καστέλι είναι σε ζώνη μείζονος προστασίας όπου ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί. Πιστεύουμε λοιπόν πως αυτές οι κατευθύνσεις και περιορισμοί πρέπει να εφαρμόζονται ενιαία σε όλα τα κτήρια, και να μην υπάρχουν ελαφρύνσεις και λοξοδρομήσεις όταν υπάρχουν εμπορευματικά συμφέροντα.

Σταθερή μας θέση είναι για το λόφο Καστέλι να οριστεί η χρήση γης «αμιγής κατοικία» και συγκεκριμένα για την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου αποκλειστικά «κοινωφελείς λειτουργίες», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές χρήσεις, που είναι οι πλέον αρμόζουσες για την εμβέλεια και ιστορικότητα των κτιρίων αυτών και του ιδιαίτερου δομημένου περιβάλλοντος που αυτά βρίσκονται.

Θέση που εκφράζει το σύνολο της χανιώτικης κοινωνίας και των φορέων της και που υιοθέτησε και το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πόλης των Χανίων και δεσμεύτηκε για την εφαρμογή του.

Εμείς οι κάτοικοι θεωρούμε το χώρο ως το «μπαλκόνι» του Ενετικού Λιμανιού, την Ακρόπολη των Χανίων και που άλλοι το λένε τοπόσημο – σημαία της πόλης.

Ο χώρος αυτός πρέπει να μείνει ανοιχτός σε όλους και προσβάσιμος και να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της Πόλης.

Τέλος, καλούμε τη Δημοτική αρχή να εμμείνει στην απόφαση της και στην απόδοση κοινωφελών χρήσεων στα εν λόγω κτίρια, όπως δεσμεύτηκε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 3 Απριλίου 2024.»

Keywords
Τυχαία Θέματα