Ορειβατικός σύλλογος Χανίων: Η στάση του στα σχέδια για αιολικά πάρκα στην Κρήτη

Υπέρ των ανανεώσιμων πηγών αλλά αντίθετοι στα σχέδια για τους 6 αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας όπως αναφέρονται στην ΜΠΕ που έχει κατατεθεί στο υπουργείο περιβάλλοντος εκφράζει ο ορειβατικός σύλλογος Χανίων σε επιστολή που απέστειλε. Συγκεκριμένα στην επιστολή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι αποτελεί πάγια θέση τους όπως και άλλων ορειβατικών συλλόγων της χώρας η απαγόρευση τοποθέτησης ανεμογεννητριών πάνω από τα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Παράλληλα τονίζουν ότι για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών

θα πρέπει να υιοθετηθούν πολύ αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και να ελεγχθούν από ανεξάρτητη αρχή.

Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν ότι «σε συνέχεια της κατάθεσης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα έργα: Α) «6 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 288 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 256,36 MW στους Δήμους Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Κανδάνου – Σελινού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» και Β) «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου», με φορέα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, δηλώνουμε ότι:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,

Δεν συμφωνούμε όμως με την κατασκευή φαραωνικών έργων, όπως τα γιγάντια αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί NATURA από την πολιτεία και σε περιοχές που υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι.

Έχουμε πάγια θέση την απαγόρευση τοποθέτησης ανεμογεννητριών πάνω από τα 1.200 μέτρα και έχουμε προσφύγει παλαιότερα στο Σ.Τ.Ε., μαζί με άλλους ορειβατικούς συλλόγους της Κρήτης και της Ελλάδας και άλλες συλλογικότητες. Εκτιμούμε ότι πρέπει να αναλάβουμε Παγκρήτια δράση σε αυτή την κατεύθυνση.

 Η εγκατάσταση  αυτών των γιγάντιων ανεμογεννητριών ΒΑΠΕ, όπως περιγράφεται από τη ΜΠΕ 4 ΑΣΠΗΕ, προϋποθέτει άνοιγμα δρόμων εκατοντάδων χιλιομέτρων στις κορυφογραμμές της Κρήτης, κάτι που, αν συνυπολογιστεί με το μήκος καλωδίων πολλών χιλιομέτρων, είναι αντιεπιστημονικό από μόνο του. Για την εγκατάσταση αυτών των ΒΑΠΕ θα πρέπει να τηρηθούν πολύ αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και να ελεγχθούν από ανεξάρτητη αρχή.

Χωρίς να θέλουμε να ανοίξουμε το ζήτημα των σπηλαίων που είναι διάσπαρτα στα βουνά μας, επισημαίνουμε ότι ο νόμος απαγορεύει την διάταξη ΒΑΠΕ δίπλα σε σπήλαια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πάρει θέση άμεσα και η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Με την κατασκευή τέτοιων έργων θίγονται ανεπανόρθωτα αρχαία ιερά, αρχαία μονοπάτια και δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι. Υπάρχει ασφαλώς και το I.B.A.S. το διεθνές δίκτυο περιοχών για την διατήρηση των παγκοσμίως απειλουμένων ειδών, ενδημικών ειδών και πτηνών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιότοπους για την επιβίωση τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και παντού στα βουνά της Κρήτης ασκείται ήπια οικονομική δραστηριότητα, όπως κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.α. και διαβιούν άνθρωποι και ζώα, χωρίς να υπολογίσουμε τους δεκάδες χιλιάδες ορειβάτες που  έρχονται από όλες τις γωνιές του κόσμου για να περπατήσουν σε αυτά. Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι να παρέχεται δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στα χωριά που απαρτίζουν τις μικρές κοινωνίες του νησιού μας.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους είμαστε αντίθετοι και ενάντια στις εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το περιβάλλον τις τοπικές κοινωνίες,  ούτε καν τη κοινή λογική».

Keywords
Τυχαία Θέματα