Οι αποφάσεις της ΕΛΜΕ Χανίων στην ανοικτή συνεδρίαση του ΔΣ

Στη συνεδρίαση του ανοικτού ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στις 8/3/2024 συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1) ΓΣ προέδρων – αξιολόγηση

Αποφασίστηκε να στηριχθεί η πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής από κάθε διαδικασία που συνδέεται με την Ατομική Αξιολόγηση.

2) Εξελίξεις σε σχέση με την Ατομική Αξιολόγηση

«Το Υπουργείο αποδεχόμενο ουσιαστικά την αποτυχία της πολιτικής του, προσπαθεί για άλλη μια φορά

να καταφύγει στο μοναδικό όπλο που έχει απομείνει στο οπλοστάσιο του. Τον εκφοβισμό. Προσπαθεί μέσω εκβιαστικών πρακτικών και δικαστικών διαδικασιών να κάμψει το ηθικό των εκπαιδευτικών. Ως ΕΛΜΕ Χανίων είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε. Θα στηρίξουμε την επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής από την ΟΛΜΕ αλλά θα είμαστε σε ετοιμότητα ώστε αν χρειαστεί να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο με άλλα Πρωτοβάθμια Σωματεία (ΕΛΜΕ) και να επαναπροκηρύξουμε Απεργία – Αποχή ως ΕΛΜΕ Χανίων.

Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο διάφορα στελέχη της εκπαίδευσης (σύμβουλοι και διευθυντές) λειτουργώντας με αντισυναδελφικό τρόπο, να εισβάλλουν σε σχολεία ή σε αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς καμία ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων, αλλά πολλές φορές και χωρίς τη θέληση του διδάσκοντα, τους ενημερώνουμε ότι, θα μας βρουν απέναντι τους. Θα καταγγείλουμε όλες αυτές τις αντισυναδελφικές ενέργειες και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους εκπαιδευτικούς που θα εναντιωθούν σε αυτή την τακτική, τόσο συνδικαλιστικά όσο και νομικά. Στο ανοικτό ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων τέθηκε εκ νέου το θέμα των διαγραφών των στελεχών της εκπαίδευσης, που αγνοώντας τις αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων οργάνων προχώρησαν σε διαδικασίες αξιολόγησης. Αποφασίστηκε η υλοποίηση της διαδικασίας με βάση το καταστατικό της ΕΛΜΕ Χανίων (επισυνάπτεται αναλυτική ανακοίνωση)»

3) Κινητοποιήσεις σε Πανεπιστήμια.

«Τον τελευταίο μήνα η ακαδημαϊκή κοινότητα με προμετωπίδα τους φοιτητικούς συλλόγους αντιστέκεται σθεναρά στην απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να νομοθετήσει την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Εκτιμώντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η συνεχής υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης προς όφελος της Ιδιωτικής, τόσο σε επίπεδο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και των υπόλοιπων βαθμίδων, ως ΕΛΜΕ Χανίων στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών στον αγώνα τους. Ανάμεσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι στην ουσία η κατάργηση του Δημοσίου και δωρεάν Πανεπιστημίου και η σταδιακή επιβολή διδάκτρων ακόμη και σε αυτό. Να μετατραπεί η Δημόσια Εκπαίδευση σε εκπαίδευση για λίγους, με σχολεία «ελίτ» στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και σταδιακή επιβολή διδάκτρων στην Τριτοβάθμια».

4) Συμμετοχή του Σωματείου σε κινητοποιήσεις.

Το τελευταίο διάστημα η ΕΛΜΕ Χανίων συμμετείχε σε σειρά κινητοποιήσεων που αφορούσαν

α) Τη μετατροπή ενός Λυκείου σε Πειραματικό. Με τη σθεναρή στάση μας και σε συνεργασία με γονείς και μαθητές καταφέραμε για την ώρα να βάλουμε φρένο στις επιδιώξεις του Υπουργείου για κατηγοριοποίηση των σχολείων. Δεν επαναπαυόμαστε, ξέρουμε ότι το σχέδιο τους είναι ακόμη ενεργό. Αλλά αν και πάλι το τολμήσουν θα μας βρουν μπροστά τους

β) Τη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση της 28/2. Με αφορμή την μαύρη επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και πλήθος κόσμου διαδήλωσε και απαίτησε διαφάνεια δικαιοσύνη και τη τιμωρία των ηθικών αυτουργών. Αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι το αφήγημα της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων αγαθών είναι διάτρητο όχι μόνο από τη μεριά του κόστους αλλά και από αυτή της ασφάλειας

4) Σχολική βία.

Οριστικοποιήθηκε η προηγούμενη απόφαση για διοργάνωση δύο εκδηλώσεων με αφορμή το φαινόμενο της σχολικής βίας.

Η πρώτη στις 21 Μάρτη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στις 7μμ, με θέμα “Κοινωνικές και πολιτισμικές πλευρές του Bullying”

Ομιλητής: Θανάσης Αλεξίου, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παρεμβάσεις θα κάνουν εκπρόσωποι: της ΕΛΜΕ Χανίων, του ΣΕΠΕ Χανίων, της Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων και του Συλλόγου Κοινωνιολόγων Χανίων.

Η δεύτερη στις 5 Απρίλη και πάλι στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στις 7μμ,

Ομιλητές:

Νικολαϊδης Γιώργος, Ψυχίατρος – Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού

Κατηφές Παναγιώτης, κοινωνιολόγος – σύμβουλος εξαρτήσεων, Πρόεδρος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας

5) Ψηφίσματα

α) Ψήφισμα για και κάλεσμα σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις16 Μάρτη κατά του ρατσισμού και του φασισμού

β) Ψήφισμα ενάντια σε συνδικαλιστική δίωξη που αφορά περιφρούρηση απεργίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΛΜΕ Χανίων,elme chanion