Νέα αποκτήματα στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Τις τελευταίες ημέρες το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, το οποίο βρίσκεται στα Χανιά, δέχτηκε μια ΔΩΡΕΑ ιστορικών κειμηλίων και ενθυμημάτων από τη συλλογή του κυρίου Κωνσταντίνου Γύπαρη, Περιφερειακού Σύμβουλου Κρήτης, Εκπροσώπου του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων στο Δ/Σ του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και μέλους του Μουσείου. Πρόκειται για ένα κάδρο ιδιαίτερης σημασίας με ένα εξαιρετικό

μεταξωτό κέντημα.

Στο κέντρο της σύνθεσης διακρίνεται ο Μίνως, όπως παρουσιάζεται στο νόμισμα της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) και στο άνω μέρος υπάρχει το στέμμα του Βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α (1845-1913) και το έμβλημα του πρίγκιπα Γεωργίου (1869-1957), που διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας από το 1898 μέχρι το 1906. Στο κάτω μέρος της σύνθεσης με τον διάκοσμο, που παρατηρείται, πιθανολογείται ότι το κέντημα φιλοτεχνήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μαζί δόθηκαν και 2 κιάλια γαλλικής κατασκευής “Paris Boy Scopus Craft Mad” των αρχών του 20ου αιώνα με χρήση κατά τη διάρκεια τόσο των Βαλκανικών Πολέμων, όσο και του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα συγκεκριμένα κειμήλια έχουν, ήδη, πλαισιώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εκθέματα περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13) και της Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα (1η Δεκεμβρίου 1913), εμπλουτίζοντας τις συλλογές του Μουσείου. Το ναυτικό μουσείο «ευχαριστεί τον κ. Κωνσταντίνο Γύπαρη για την ευγενική Δωρεά του και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να προσφέρει. Δωρεές σαν αυτή επιβραβεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο, που επιτελείται στο Μουσείο μας και παράλληλα προσδίδουν δύναμη για τη συνέχεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα