Μεσολόγγι: Χρυσοθήρες και αρχαιοκαπηλία με φόντο τη δολοφονία του Μπάμπη

Η αναφορά του κρεοπώλη, που προφυλακίστηκε ως δράστης της δολοφονίας του Μπάμπη, για χρυσοθήρες που ψάχνουν «θησαυρούς» στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο ερευνών.

Και αυτό διότι οι Αρχές εξετάζουν εάν κυκλώματα που δρουν στην περιοχή μπορεί να σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με το στυγερό έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Το γεγονός ότι ο κρεοπώλης εμφανίζεται τις επίμαχες ώρες να κινείται σε απόμερες περιοχές αλλά και το σημείο της δολοφονίας, που είναι παντελώς σκοτεινό μετά το απόγευμα, εγείρουν ερωτήματα που

χρήζουν απαντήσεων.

Μάλιστα, ο κρεοπώλης εμφανίζεται στην ίδια περιοχή (βάσει των καμερών και του στίγματος του τηλεφώνου του) και την προηγούμενη ημέρα. Τι έκανε εκεί; Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανήκε σε κάποια από τις ομάδες που κάνουν «έρευνες» για λίρες και αρχαία. Δεν έχει αποκλειστεί, ωστόσο, και η εμπλοκή του σε οποιαδήποτε άλλη εγκληματική δραστηριότητα (πέραν της δολοφονίας). Και αυτό διότι, όπως λένε αστυνομικές πηγές, σε καμία από τις καταθέσεις του δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία του στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά ούτε και τη διαδρομή που ακολούθησε με το αυτοκίνητό του. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι μετά τη δολοφονία του Μπάμπη ο κρεοπώλης ταξίδεψε στην ορεινή Ναυπακτία διανύοντας μία διαδρομή περίπου 2,5 ωρών. Από τη στιγμή που δεν ομολογεί, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι έκανε σε αυτό το ταξίδι και που ακριβώς θα μπορούσε να έχει κρύψει πειστήρια του εγκλήματος (όπως το κινητό τηλέφωνο του Μπάμπη που δεν βρέθηκε ποτέ και τη καραμπίνα του).

Όπως λένε πηγές από το Μεσολόγγι, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι υπήρχε στην περιοχή μία ομάδα περίπου πέντε ατόμων που προχωρούσε σε λαθρανασκαφές. Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου «διαχρονικά» είναι τόπος δράσης χρυσοθήρων και αρχαιοκάπηλων. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει καταγγελίες για «παρέες ντόπιων» που έχουν στην κατοχή τους αυτοσχέδια μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλου και «σαρώνουν» ξωκλήσια και άλλα σημεία αναζητώντας «θησαυρούς». Οι σκαμμένες εκτάσεις μαρτυρούν την παρουσία τους. Μάλιστα για να μη γίνουν αντιληπτοί πηγαίνουν για «έρευνες» κατά τις βραδινές ώρες, έχοντας πάνω τους προβολείς και φακούς αλλά και τη βεβαιότητα ότι δεν θα τους δει κάποιος στην «ερημιά» και το σκοτάδι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη δολοφονία του Μπάμπη τέθηκαν υπόψη των Αρχών κάποια μηνύματα, το περιεχόμενο των οποίων παραπέμπει σε λαθρανασκαφές. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι οι λαθρανασκαφές και το «κυνήγι του θησαυρού» είναι παράνομες πράξεις και για το λόγο αυτό συνήθως οι «κυνηγοί» κρύβουν τον εξοπλισμό τους σε αποθήκες ή άλλους χώρους και όχι στο σπίτι τους ή σε κάποιον αποθηκευτικό χώρο της οικίας τους.

Στο μεταξύ, μυστήριο καλύπτει το γεγονός ότι ο 31χρονος Μπάμπης εμφανίζεται να ξεκινά «συνεδρία» στο διαδίκτυο στις 20.37 της μοιραίας ημέρας της εξαφάνισής του μέχρι τις 23.49, δηλαδή για τρεις ώρες.

Αυτό αποκαλύφθηκε από την εξέταση στο κινητό του τηλέφωνο και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τις επίμαχες ώρες ο 31χρονος ήταν σε σύνδεση σε διαδικτυακή εφαρμογή και έκανε «συνεδρία».

Το δεδομένο αυτό μπήκε στο μικροσκόπιο της Ανακρίτριας, η οποία επιχείρησε να διαλευκάνει πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε σχετική ερώτησή της προς τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του 31χρονου Μπάμπη, ο κρεοπώλης φέρεται να απάντησε ότι δεν είδε καθόλου τον 31χρονο να μιλάει στο τηλέφωνο ή να κάνει κάποια «συνεδρία», προσθέτοντας ότι δεν πρόσεξε καν αν είχε μαζί του κινητό τηλέφωνο.

Πώς γίνεται όμως τις επίμαχες ώρες ο Μπάμπης να είχε διαδικτυακή δραστηριότητα; Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η δραστηριότητα αυτή να σχετίζεται με ένα εύρημα στο σπίτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι του Μπάμπη βρέθηκε ένα μηχάνημα παραγωγής κρυπτονομισμάτων.

Πρόκειται για έναν υπολογιστή με ειδικά εξαρτήματα, μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να κάνει «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, να παράξει δηλαδή ψηφιακά νομίσματα. Πρόκειται για μία μορφή «επένδυσης» που όσο περνούν τα χρόνια διαδίδεται όλο και περισσότερο και στη χώρα μας. Φυσικά πρόσωπα ή ομάδες ατόμων στήνουν τα σχετικά δίκτυα υπολογιστών και παράγουν κρυπτονομίσματα. Είναι μία διαδικασία ενεργοβόρα (διότι απαιτεί την υψηλή κατανάλωση ρεύματος), ωστόσο, αποφέρει κέρδος (αν και όχι τόσο σημαντικό).

Μετά τον εντοπισμό της μηχανής παραγωγής κρυπτονομισμάτων στο σπίτι του Μπάμπη οι Αρχές θα εξετάσουν μήπως η «συνεδρία» που αποκαλύφθηκε ότι έκανε τις επίμαχες ώρες σχετίζεται με την παραγωγή ψηφιακών νομισμάτων. Και αυτό διότι υπάρχει δυνατότητα να προγραμματίσει κάποιος τις ολιγόωρες «εξορύξεις» κρυπτονομισμάτων ή να δώσει τις σχετικές εντολές μέσω του κινητού του τηλεφώνου για να ξεκινήσει η «παραγωγή». Δεν χρειάζεται δηλαδή να είναι μπροστά στον υπολογιστή του ή στη συσκευή «εξόρυξης». Προς το παρόν οι Αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα δεδομένα και αυτό αποτελεί ένα σενάριο σε σχέση με το διάστημα που ο Μπάμπης φαίνεται να είναι σε «συνεδρία» στο διαδίκτυο ενώ στην πραγματικότητα ήταν (τουλάχιστον για κάποια ώρα) μαζί με τον κρεοπώλη.

Σε άλλη ερώτηση της Ανακρίτριας σε σχέση με όλα όσα έγιναν τη μοιραία ημέρα κατά τη συνάντησή του με τον Μπάμπη, ο κατηγορούμενος απάντησε:

«Όταν τον συνάντησα είχε μια θήκη για όπλο, δεν ξέρω τι όπλο είχε μέσα, αν ήταν το δικό του ή κάποιο άλλο. Εγώ ξέρω ότι ο Μπάμπης είχε μόνο ένα όπλο το οποίο είχε αγοράσει από τον…, δεν θυμάμαι πότε, μάλλον πέρυσι και ήταν μια καραμπίνα. Ούτε φυσίγγια είδα ούτε το κινητό του και κατάλαβα ότι μέσα στη θήκη πρέπει να είχε όπλο, επειδή η θήκη ακουμπούσε στο πόδι μου. Θυμάμαι ότι φορούσε παντελόνι παραλλαγής το οποίο όμως είχε σκούρο χρώμα και από πάνω ένα ζακετάκι ή μπουφάν. Δεν θυμάμαι και ούτε είδα τη μπλούζα που φορούσε από μέσα. Όταν επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο τον ρώτησα ‘τι το θες το όπλο; θα πας για κυνήγι;’ και αυτός μου είπε ‘κάπου που με περιμένει κάποιος’. Και υπέθεσα πως θα πάει για κυνήγι με κανέναν ξάδελφό του και δεν μου λέει… Εμείς, οι κυνηγοί, το έχουμε αυτό, να μη μαρτυράμε μεταξύ μας».

ieidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσολόγγι, Χρυσοθήρες, Μπάμπη,mesolongi, chrysothires, babi